10 Aralık 2019 Salı Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 10 Aralık 2019 Salı

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nobel Edebiyat Ödülü’nün Handke’ye verilmesi hakkında, “10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde, Nobel Edebiyat Ödülü’nün Bosna- Hersek’te yaşanan soykırımı inkâr eden ve savaş suçlularını savunan ırkçı bir şahsa verilmesi, insan hakları ihlallerinin ödüllendirilmesinden başka hiçbir anlam taşıyamayacaktır.” dedi. Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Aziz Sancar da Srebrenitsa soykırımına destek veren yazar Peter Handke'ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesine tepki gösterdi. Sancar, "Srebrenitsa soykırımı şehitlerinin yeşile sarılmış dizi dizi tabutlarının bir resmi vardı. O resmi 5 yıl ofisimin girişindeki tabelaya astım ki her gün bu soykırımı hatırlayayım" dedi.

 

-Libya mutabakatına değinen Erdoğan, "Uluslarararası aktörler, Türkiye'nin çizdiği alanlarda onaysız arama yapamaz. G.Kıbrıs, Mısır, İsrail ve Yunanistan Türkiye'nin onayı olmadan doğal gaz hattı kuramaz. Türkiye ile Libya arasındaki hat, ada değil anakaradan çizildiği için Yunanistan'ın eli kolu bağlandı. Yunanistan'ı çıldırtan o. dedi.

 

-Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemine ilişkin, "Bu sistem şimdi gayet güzel yürüyor. Beklenenleri karşıladığını söyleyebilirim. Vatandaşlarımızdan da olumlu tepkiler alıyoruz." dedi. Yedek astsubaylığa müracaatın olağanüstü olduğunu belirten Akar, "Bizi de son derece sevindirdi. Temennimiz, bunlardan bir kısmının sistem gereği bir yıllık hizmetlerini bitirdikten sonra askerlikte kalmaları" ifadelerini kullandı.

 

-AKP’nin Diyarbakır eski Milletvekili Abdurrahman Kurt’un, “Devlet Su İşlerinde kadro 80 bin liraya satılıyor” iddiası üzerine, Bakan Bekir Pakdemirli soruşturma başlattı. Bakan, “Milletvekili böyle şeyler duyduğunu söylüyor ama herhangi bir isim söylemiyor. Araştıracağız, böyle bir şey yok ama çıkarsa canına okuruz” dedi.

 

-Kadına yönelik şiddete karşı eylemin finali Kız Kulesi’nde yapıldı. Kapanış töreninde konuşan İmamoğlu, “Ayrımcılığa, şiddete karşı yüreği eşitlikten, kardeşlikten yana atan herkesin yanında olacağız. Bu, benim İstanbul'a ve hayatımdaki 4 kadına, anneme, kız kardeşime, eşime ve kızıma borcumdur" dedi.

 

-Ahmet Davutoğlu liderliğinde kurulacak yeni siyasi parti için Cuma günü İçişleri Bakanlığı’na başvuru yapılacak. Partinin adının “Bir Parti” ya da “Bizim Parti” olması üzerinde duruldu. Ancak yeni öneriler de geldi. Perşembe günü kesin karar verilecek.

 

-TÜSİAD'ın konferansına davet edilen Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, çevirmen olmadığı için Almanca yerine İngilizce konuşması istenince kürsüden indi.

 

-AİHM Osman Kavala’nın tutukluluğu ile ilgili ihlal kararı verdi. Mahkeme tutuklamanın politik amaçla yapıldığını belirterek sözleşmenin 18. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

 

-Milyonlar asgari ücrete yapılacak zam oranını beklerken, gözler bugün saat 14:00'te başlayan toplantıya çevrildi.parti liderlerinin önerileri gündeme gelirken en iddialı teklifse Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'ndan geldi.Karamolaoğlu,  asgari ücretin, 6 bin 849 TL olan yoksulluk sınırına denk olması gerektiğini söyledi.

 

-Twitter hesabından paylaşımda bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler,cinayete kurban giden Ceren Özdemir için mesaj yazdı; Güler;  “Ordu’nun en büyük meydanı olma özelliğine sahip Köprübaşı Meydanına, #CerenÖzdemir kızımızın adını verme kararı aldık. Ceren’imizin adını her zaman yaşatacağız. Seni hiç unutmayacağız güzel kızım.” dedi.

 

-Konya'da çökerek üç kişiye mezar olan binanın bulunduğu yerden canlı yayın yapan DHA Muhabiri Hasan Dönmez, mahalle sakinlerinin saldırısına uğradı.Görevi başında henüz kimliği belirlenemeyen kişilerce tekme tokat saldırıya uğrayan Dönmez, çevredekilerin araya girmesiyle kurtuldu.

 

-Çamlıca'da görüntü kirliliği oluşturan antenler ve kulelerinin tek bir noktada toplanması için yapımına başlanan Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi inşaatında sona yaklaşıldı. Kulede devam eden kaplama çalışmaları tamamlandı. Kulenin 2020 yılı ortalarında hizmete alınmasıyla Çamlıca tepesindeki antenlerin sökülmeye başlanacağı öğrenildi. İstanbul’un sembolü olması beklenen yeni kulede 39 ve 40’ıncı katlarda deniz seviyesinden 393,5 ve 398 metre yüksekliğinde birer restoran bulunacak. Ayrıca kulenin 33 ve 34’üncü katlarında deniz seviyesinden 366,5 ve 371 metre yüksekliğinde iki ayrı seyir terası da yer alacak

 

-Türkiye ile Libya arasında geçtiğimiz haftalarda imzalanan anlaşma ile ilgili Atina yönetiminden bir açıklama geldi.Yunanistan’ın hükümet sözcüsü Stelios Petsas gazetecilere“Bu anlaşma kötü niyetle yapıldı” dedi.

 

-İngiliz Times gazetesi, Türkiye'nin Fatih ve Yavuz'un ardından Doğu Akdeniz'e üçüncü sondaj gemisi gönderme arayışına sayfalarında yer verdi. Gazete, Ankara'nın bu adımla Brüksel'in uyarılarına karşın Avrupa Birliği'ne (AB) meydan okuyacağını yazdı.

 

-ABD, Kuzey Kore'nin füze denemelerini görüşmek üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) toplantıya çağırdı.

 

-ABD'nin 18 yıl önce başlattığı Afganistan savaşında yaşadığı hezimetin gizli belgeleri ortaya çıktı. Yetkililerin "kazanılamayacak savaşın" verilerini en iyi resmi çizmek için yıllardır çarpıttığı belirtildi. Taliban ve El-Kaide'ye karşı yürütülen savaş ABD'ye yaklaşık 1 trilyon dolara mal oldu.

 

-Avrupa ülkesi Çekya'nın Ostrava kenti bu sabah panikle uyandı.Elinde silah olduğu açıklanan bir adam çok sayıda insana ateş açtı.Ostrava kentinde yaşanan silahlı saldırıda çok sayıda insanın öldüğü açıklandı.İçişleri Bakanlığı'ından yapılan açıklamada saldırganın olayın hemen ardından, kendini başından vurarak intihar ettiği duyuruldu.

 

-Yunanistan açıklarında 2 bin yılı aşkın bir süre önce battığı düşünülen bir geminin enkazına ulaşıldı. Bilim insanları,  34 metre uzunluğunda, 13 metre genişliğindeki gemide muhtemelen zeytinyağı ve tahıl taşımak için kullanılan ve çok iyi korunmuş amforalar tespit etti. Araştırmacılar geminin milattan önceki ilk yüzyıl ile milattan sonraki ilk yüzyıl arasında faaliyette olduğunu düşünüyor.

 

10 Aralık 2019 Salı günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.87 azalarak 107.840, Dolar %0.20 azalarak 5.7976, Euro %0.06 azalarak 6.4260, Altın %0.17 artarak 273.34, Petrol %0.47 azalarak 63.95, Bono %0.33 azalarak 12.13'den işlem gördü.

 

11 Aralık 2019 Çarşamba günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 8, İstanbul 14, İzmir 16, Antalya 17, Edirne 10, Bursa 13, Kastamonu 8, Sivas 4, Trabzon 14, Erzurum 3, Van 5, Diyarbakır 6, Hatay 14, derece olacak.


OGÜNhaber