İstanbul, Tophane'de II. Mahmud tarafından yaptırılan Nusretiye Camii'nin belli bölümü Vakıflar tarafından halı tamircilerine verilmesine isyan eden Şehzade Orhan Osmanoğlu, "Nusretiye Camii uzun yıllar cemaaatten mahrum kaldı. Şimdi de Vakıflar belli bölümüne el koymuş. Selâtin Camii tamamen cemaate açılsın." diyerek yetkililere seslendi.

Vakıflar, Nusretiye Camii'nin bir bölümüne el koydu

34. Osmanlı Padişahı Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın 3. kuşak torunu Şehzade Orhan Osmanoğu, II. Mahmud tarafından 19. Yüzyılda inşa edilmiş Nusretiye Camii'nin bir bölümünün Vakıflar tarafından el konulmasına isyan etti.

Nusretiye Camii ziyaretinde çektiği bir video ile konuyu anlatan Osmanoğlu, "Uzun seneler restorasyon yapıldı ve cemaat buradan mahrum kaldı. Açıldı ancak şimdi de vakıflar camiinin belli bölümüne el koymuş. Demir kapı yatırılmış. Sultanahmet'in altında halı tamir yeri varmış buraya getirmişler. Bu camii uzun seneler mahrum kaldı cemaatten. Bari bırakında Padişahın giriş yerinden rahat rahat girilsin alan temizlensin. Vakıflara sesleniyorum, yetkililere ve Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Lütfen burası ile ilgilenin." dedi.

Açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmıştı
2012 yılında restorasyonuna başlanan Nusretiye Camisi 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı.

Turizm kompleksi inşaatında manzarası kapandı
Galata sahile yapılan büyük bir "turizm kompleksi"'nin inşaatı ile manzarası kapatılan ve eşsiz güzelliği boğazdan görülemez hale gelen Nusretiye Camii inşaat sırasında da birçok şikayete konu olmuştu.



Nusretiye Camii'nin Tarihi
Nusretiye Camii, İstanbul'un Tophane semtinde bulunan 19. yüzyılda inşa edilmiş selatin camidir. İstanbul'un Galata'yı çeviren surların kuzey tarafına açılan bir kapısının karşısında yer alan cami tarihî İstanbul'un sınırları dışında inşa edilen büyük ibadet yerlerinden biridir. Yeni askerî teşkilâta önem veren II. Mahmud camiyi askerî binalarla birlikte yaptırmıştır. Böylece diğer selâtin külliyelerindeki gibi çeşitli vakıf binalarla çevrili olmayıp yegâne müştemilâtı top dökümhanesinin önüne inşa edilen askerî yapılardan ibarettir. 24 Şubat 1823'teki büyük yangında yanan Top Arabacıları Kışlası ve Camii'nin yerinde yapılan Nusretiye Camii'nin inşasına Haziran 1823'te başlanmış, inşaat 8 Nisan 1826'da bitirilmiştir.


Nusretiye Camii’nin XIX. yüzyıl içinde Thomas Allom tarafından çizilen gravürü (Robert Walsh, Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor, London 1838, I, lv. 40)

Nusretiye Camii'nin Mimari Özellikleri
- Yüksek bir kaide üzerine kurulmuş, 15,5*15,5 m ölçülerinde kare plan üzerine inşa edilmiş bir camidir.
- Camiye barok üslupta inşa edilmiş 4 m yüksekliğinde ve 2,10 m genişliğinde görkemli bir kapıdan girilir. Giriş kapısı üstündeki yazı Yesarizade Mustafa İzzet Efendi'ye aittir.
- Tek kubbelidir. Kubbesinin cami iç kısmından yüksekliği 29 metre, çapı 15 metredir.
- İkişer şerefeli iki minaresi vardır; minareler çok ince ve yüzeyi yivlidir.
- Doğu ve batı yakasındaki çıkıntılı yapı, hünkâr kasrıdır. Hünkâr mahfilindeki kafes pirinç dökme ve altın yaldızlıdır. Hünkâr Kasrına son cemaat bölümündeki odalardan ve dış yan revaklardan da girişler verilmiştir. Sultan girişi ise, denize bakan güney cephededir. Hünkâr Kasrının duvarları renkli bitki motifleriyle süslenmiş ve kemerli kapısında Hattat Mustafa Rakım'ın yazdığı Nebe(Amme) Suresi yer alır[5]. Caminin içini çevreleyen Amme suresi de Mustafa Rakım Efendi'ye aittir. Camide Recai Şakir Efendi'ye ait hat eserleri de görülür.
- Şadırvan avlusu caminin sol yanında bulunur. 10 sütun üzerine oturan kubbeli bir şadırvanı vardır. Değişik üslûba sahip bu şadırvan külâhının tepesinde güneş ışınları biçiminde başka hiçbir şadırvanda olmayan bir alem bulunuyordu. 1855-1860 yıllarına doğru çekilen bir fotoğrafta görülen bu alem bugün yerinde yoktur[1]. Çok zengin iç ve dış süslemeleri olan camide, yazılar dışındaki süslemeler, Türk motifleri içermez. Avrupa'nın barok ve ampir üslûplarının karma bir şekilde uygulandığı görülür.
- Avluda muvakkithane ve sebil olmak üzere iki yapı daha bulunur.

OGÜNhaber