SAVHATEK firmasının dünyada ilk ve tek olan kablosuz kumanda modüllü atış platformu, aynı zamanda firmanın ilk göz ağrısı Alperen Gözcü, IDEF'23'te sergilendi.

SAVHATEK firmasının gözdesi Alperen Gözcü IDEF'23'te sergilendi

SAVHATEK firmasının yüzde yüz yerli imkanlarla üretilen, dünyada ilk ve tek olan kablosuz kumanda modüllü atış platformu Alperen Gözcü, IDEF'23 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda sergilendi.

1993 yılından bugüne kadar, iki yılda bir düzenlenen IDEF Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nın 16.sı yerli ve yabancı katılımla İstanbul TÜYAP Fuar Merkezi'nde düzenlendi.

SAVHATEK firması geliştirdikleri Alperen Gözcü kablosuz atış platformu ile fuarda yoğun ilgi gördü.

OgünHaber ekibi olarak sizler için, IDEF'23 Savunma Sanayii Fuarı'na katılarak SAVHATEK'in Teknik Lideri İbrahim YILDIRIM ile birlikte Alperen Gözcü hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

Alperen Gözcü'nün ortaya çıkış hikayesi nasıl gerçekleşti?

-Bu projenin ilk ortaya çıkışı, geçmişte askeri hayatta yaşanılan mevzide bir personelimizin tehlike karşısında kalmasıyla ortaya çıkarılmış bir yapıdır. Aslında işin içerisinden gelerek, projelendirilmiş bir yapı.

Alperen Gözcü nerelere konumlandırılabiliyor?

-Alperen Gözcü temel bazda taşınabilir bir ürün olduğu için, öncelikle bütün güvenlik kulübelerinde, askerlerin sahada sıcak ve soğukta duraklama yaptığı, dinlenme yaptığı yerlerde gözetleme ve kontrol için, onun haricinde yurt içinde ve ya yurt dışında önemli binalar dediğimiz, konsolosluk binaları ve ya farklı güvenliğin gerektiği binaların kontrolünü ve güvenliğini sağlanmasında, ortam şartlarının personelin nöbet tutmasında engel olduğu sıcak ve çok soğuk şartlarda personelin rahat ve konforlu bir şekilde gözetleme yapabilmesine, özel kuvvetler ve ya özel hareket birimlerinin hususi olarak icra edeceği çok özel operasyonlarda bu birliklere çok farklı tarzda kabiliyetler kazandırmak üzere bu alanlarda kullanımı ile ilgili çok geniş bir alanı mevcut. Bunlar haricinde daha önce bahsettiğimiz teleskobik mast gibi sistemlere bağlanarak sınır kontrolü, sınır duvarlarının arkasının gözetlenmesi ve ya tehlikeli bir durumda görev alınması gereken durumlarda ve insansız kara aracının üzerine takılarak, meskün mahal gibi konumlarda personelin keskin nişancı ve ya roket gibi atışlardan korunmasını sağlamak amacıyla çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.



Sistemin diğer atış platformlarından farkı nedir?

-Biliyorsunuz ülkemizde atış platformu yapan başka firmalarımız var, bizim en büyük özelliğimiz sistemin 25 kilogram olarak çok hafif olmasıdır. Ayrıca üzerine silahın sabit değil, gördüğünüz üzere 5.56 ya da 7.62 hafif makinalı ya da piyade tüfeklerinin hızlı bir şekilde bağlanıp sökülerek istendiğinde herhangi bir askerin bu sistemin üzerine silahını bağlayarak, uzaktan kumanda ile komite edebilmesidir. Onun haricinde kablosuz bir kumanda ünitemiz var, dünyada bu işlerle uğraşan belirli ülkeler var onlar bu sistemi kablolu olarak, sistemden en fazla 4-5 metre uzaklaşarak yapabiliyorlar, biz kablosuz bu kumanda modülümüz ile 100 metreye kadar sistemin uzaktan kontrolünü sağlıyoruz. Onun haricinde sistem 25 kilogram olmakla beraber batarya ile çalıştığı için ve 4-5 parçaya bölünebildiği için, daha sonra lego gibi toplanarak, sahrada, ormanda, hususi özel operasyonlarda ya da hızlı bir şekilde nöbet kulelerinde değişim yapılarak nöbet kulelerinde kullanılabilir. Onun haricinde ise hafifliği ile birlikte Mast gibi sistemlere bağlanarak yükseltilmesi ile ya da insansız kara araçlarıyla hareket edilmesi gibi mobilitelerle öne çıkan özelliklerimiz bizi avantajlı kılıyor.

Alperen Gözcü sahada ne gibi etkiler bırakacak?

-Alperen Gözcü'nün sahada yapacağı en büyük etki, şu anda sahada bulunan konvansiyonel silahların ilk başta belki uzaktan kontrolü ile daha sonra bunlara yapay zeka desteği sağlanarak otomatik hedef tespiti, hedeflemeye yardımcı olmak gibi seçeneklerle askerimize çok büyük katkı sağlayacak. Bunların haricinde sistem üzerine silah bağlandığı zaman şu an sahada en büyük problem olan Kamikaze, İHA, ve dronelara karşı insan hedefleme kabiliyetlerinin yetmediği yerde, görüntü işleme teknoloji ile belki ileride bu droneların otomatik olarak sadece tetiği komutadan düşürerek droneu takip edip bu droneların sahada personele zarar vermeden imhasını sağlayacak bir teknolojiye alt yapı oluşturacak.



Alperen Gözcü dışındaki başka projeleriniz nelerdir?

-Alperen Gözcü dışında, yol kontrol noktalarında personel güvenliğini üst düzeye çıkaracak otomatik yol kapanımız var, uzaktan kumanda ile kontrol edilip, dur ihtarına uymayan araçların hızlı bir şekilde durdurulmasını sağlayan, onun haricinde AR-GE süreçleri devam eden EBABİL adlı koaksiyel yani eksenel pervane sistemine sahip, silindirik yapıda su şişesi gibi bir drone projemiz var, bunların haricinde inşallah personel güvenliğimizi maksime edecek yeni projelerle savunma sanayimize katkıda bulunmak için gayret gösteriyoruz.

Savunma sanayisiinde nasıl bir yol izlemek istiyorsunuz, hedefleriniz nelerdir?

-Biz savunma ve harp teknolojileri, yani SAVHATEK Savunma Sanayi olarak, temel bazda bir AR-GE ve teknoloji firmasıyız. Bu AR-GE ve teknoloji kabiliyetlerimizi öncelikle ülkemizin personelinin güvenliğini sağlamak üzere, daha sonra da bu ürünleri yüksek teknoloji ürünleri ihraç ederek, ülkemizin ihracat kapasitesini arttırmak ile ilgili genel konseptte taşınabilir ufak boyutta kompakt sistemler üreterek hem savunma sanayimize hem personel güvenliğimize hem de ülkemizin ihracat kapasitesine faydada bulunmak için gayret gösteriyoruz.

SAVHATEK hakkında

SavHaTek (Savunma ve Harp Teknolojileri), günümüzde önemi daha da anlaşılan elektromekanik savaş sistemleri alanında faaliyet göstermektedir.

Şirket, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK 1512) Genç Girişimcilik Programı'nın desteğiyle kurulmuştur.

SavHaTek, modern teknolojileri entegre ederek taşınabilir ve kullanımı kolay savunma ürünleri üretmeyi hedefliyor.

SavHaTek, tasarım odaklı savunma sanayi projeleri üzerinde faaliyet göstermektedir.

OGÜNhaber