Kastamonu'nun Cide ilçesinde arı kovanlarına saldıran ayı, kurulan foto kapanla görüntülendi.

Kastamonu'da arı kovanlarına saldıran ayı kamerada

İlçeye bağlı Hamitli köyünde yerleşim alanı içine kadar inip arı kovanlarına saldıran ayıyı köylülerin Kastamonu Milli Parklar Müdürlüğüne bildirmesiyle kurulan foto kapanla ayı kameralara yansıdı.

“Sokağa çıkmaya korkar olduk”
Hamitli köyünde arıcılık yapan 46 yaşındaki Zafer Kecin, evlerinin yanına kadar gelen ayı korkusu yüzünde sokağa çıkmaya çekindiklerini belirtti.

Kecin, “Ayı yaklaşık 1 aydır dördüncü beşinci kez geldi. Hatta geçtiğimiz üç dört gün önce sabahın sekiz buçuğunda buradaydı. Buraya baktığınızda burası köyün ortası mahallenin içi, gördüğünüz gibi evlerin dibinde. Artık öyle bir şey ki artık bizde korkup bizi de tehdit ediyor. Malımızı kaybediyoruz bizde korkuyoruz, çünkü bir komşuya gittiğimizde karşı karşıya çıkabiliriz, nasıl kurtaracağız kendimizi bundan bunu bilmiyoruz” dedi.

“Ayıların öldürülmesini istemiyoruz”
Hayvanların yaşam haklarına saygılı olduklarının altını çizen Zafer Kecin, “İlk ayı arı kovanlarını parçaladığında milli parkları aradık, dedik ki alın bu ayıyı buradan köy içinde geziyor, insanlar içinde tehdit. Buraya bir ekip gönderdiler, foto kapan kuruldu görüntü alındı. Sonuç ayının ırkına bakacaklarmış nesli bol olan ayı ise vur emri çıkarıp avcı göndereceklermiş. Köylü istese zaten vurur ayıyı, biz ayının canını kurtarmaya çalışıyoruz. Biz hayvanların yaşam hakkına saygı duyuyorum, yaşamaları gerektiğine inanıyorum ama bu köydeki insanlar içinde malımız içinde tehdit. Biz ayının buradan alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

Ayı saldırısı sonrası Cide Hamitli köyünde 10, Kalafat Mahallesinde ise ise 21 arı kovanının telef olduğu öğrenildi.
OGÜNhaber