7 Kasım 2019 Perşembe Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 7 Kasım 2019 Perşembe

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan'a düzenleyeceği resmi ziyaret öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Bağdadi'nin eşinin yakalanmasıyla ilgili Erdoğan, "Her şey çok daha net hale gelsin, net hale geldikten sonra da bunların açıklamasını yapacağız. Bağdadi'nin eşinin yanında DNA'sı doğrulanmış çocuğunun da olması bizim için önemli. Sorgulama işlemleri de kararlılıkla devam ediyor" dedi.

 

-Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CNN International'da katıldığı programda terör örgütü IŞİD lideri Bağdadi'nin eşinin yakalandığını belirtti. Akar Avrupalı İşid'lilerin ülkelerine geri gönderileceğini de açıkladı.

 

-Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, "Asgari ücretli, dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapacak bir modelin finansman altyapısını tamamladık. Türkiye'de uygulanmış tarihin en düşük faiz oranı ile kira öder gibi ev sahibi olacaklar." dedi.

 

-Aksaray'da Merkez Mehmetçik İlkokulu'nda otizmli öğrencilerin veliler tarafından yuhalanması olayıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı soruşturma başlattı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik konuyla alakalı açıklamalarda bulundu. Çelik, "Özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarımızın eğitiminde kesinlikle aksama olmayacaktır. Bir dışlamaya maruz kalmalarına izin verilmeyecek." dedi.

 

-Yozgat'ta, hafif ticari aracın takla atması sonucu meydana gelen kazada hayatını kaybeden İYİ Parti Yozgat İl Başkanı Seyfi Bayrak'ın cenazesi, Genel Başkan Meral Akşener ve partililerin katıldığı cenaze töreniyle toprağa verildi.

 

-Bülent Arınç, "KHK faciadır" açıklaması için "Esefle karşıladım" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanıt verdi. Arınç, "Yanlış uygulamadan mağdur olanların çektiği ızdırabı anlatmak için kullandığım cümledir. Eğer bu cümleyi çıplak olarak alırsanız yanlış anlamalara götürecek bir cümle. Sayın Cumhurbaşkanımızın eleştiren konuşmasını saygıyla, takdirle karşılıyorum" dedi.

 

-İçişleri Bakanlığı, 'Ağrı kırsalında, İl Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirilen hava destekli operasyonda, 8 terörist, silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirilmiştir' paylaşımında bulundu.

 

-Diyarbakır'da, terör örgütü PKK tarafından kaçırılan çocuklarının bulunmasını isteyen 55 ailenin HDP il binası önündeki oturma eylemi, 66'ncı gününe girdi.

-Türkiye Varlık Fonu, at yarışları ve bahislerinde lisans devri için hizmet alımı sürecini başlattı. Sektörün gelişimini destekleyecek ve kamuya en fazla yarar sağlayacak model belirlenerek ulusal ve uluslararası stratejik oyuncular davet edilecek.

 

-Köprü ve otoyollarda yeni dönem başlıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı otoyol ve köprülerde 'dinamik fiyatlandırma' modeline geçiyor. Bu sistemle talebin az olduğu dönemlerde vatandaşlar otoyol ve köprüleri daha ucuza kullanacak.

 

-İstanbul Fatih'te 2'si kadın 4 kardeşin evlerinde ölü bulunması üzerine başlatılan soruşturmada polis ilginç detaylara ulaştı. İki kardeşin cesedinin aynı odada diğer iki kardeşin ise farklı odalarda bulunduğu ortaya çıktı. Kapıya asılan "Dikkat siyanür var, polisi arayın, içeri girmeyin" yazısının ölenler dışında başka birisi tarafından yazılmış olabileceği ihtimali de araştırılıyor.

 

-ABD Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecek hafta ABD'ye gideceği resmiyet kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti Amerikan basınında geniş yer aldı. ABD'nin çok okunan gazetelerinden Wall Street Journal'a konuşan ABD'li yetkililer, "ABD ilişkiyi onarmaya çalışıyor" yorumunu yaptı.

 

-Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Alman Federal Meclis'inde yaptığı açıklamada Suriye'deki gelişmeler nedeniyle Türkiye'yi NATO'dan dışlayarak Rusya ve Çin'e doğru itmenin doğru olmadığını ifade etti.

 

-Irak'ta haftalardır devam eden gösteriler Avrupa Birliği'nin gündeminde... Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Irak'taki gösterilerde aşırı güç kullanılmasına tepki gösterdi.

 

-Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, NATO ile ilgili çok sert açıklamalarda bulundu. Economist dergisine konuşan Macron, "Şu an yaşadığımız NATO'nun beyin ölümüdür" dedi. Macron, TSK'nın sınır güvenliğini sağlamak ve terör örgütlerini ortadan kaldırmak için başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nı da eleştirdi.

 

-Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Çankaya Belediyesi’nin ortak Kızılay Yenileme Projesi kapsamında  Matematik, kimya, fizik formülleri yola, kaldırım taşlarının üzerine yazıldı. Kızılay'da Yüksel Caddesinde, kaldırım yenileme çalışması yapıldı. Yeniden döşenen kaldırımlara da matematik, fizik, kimya formülleri yazıldı. Öğrenci nüfusunun fazla olduğu Kızılay'a döşenen kaldırım taşları sosyal medyada da gündem oldu.

 

7 Kasım 2019 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.66 artarak 102.827, Dolar %0.08 azalarak 5.7445, Euro %0.08 artarak 6.3709, Altın %0.50 azalarak 274.28, Petrol %1.10 artarak 62.42 Bono %1.89 azalarak 11.97 den işlem gördü.

 

8 Kasım 2019 Cuma günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 21, İstanbul 24, İzmir ve Edirne 25, Antalya ve Hatay 27, Bursa 26, Erzurum 15, Kastamonu ve Sivas 20, Trabzon 22, Diyarbakır 23, Van 15 derece olacak.

OGÜNhaber