19 Kasım 2019 Salı Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 19 Kasım 2019 Salı

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin F-35'in proje ve üretim ortağı olduğunu belirtti ve ABD’ye yaptığı çalışma ziyaretine ilişkin milletvekillerini bilgilendirerek,  “Amacımız bu zor dönemi her iki ülke için de en makul, kabul edilebilir ve sürdürülebilir şekilde yürüterek geride bırakmaktır” diye konuştu.İzliyoruz.

 

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "7 bin 700 civarında DEAŞ'a katılan ya da katılmak için gelen teröristi biz ülkelerine bugüne kadar iade ettik ve ülkeye giriş yasağı listesinde 70 bin kişi var." dedi.

 

 -Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yeni yargı paketinde ceza indirimi çalışması olmadığını belirterek, "O konular ayrıca siyaseten tartışılıyor. Yargı paketi kendi içerisinde devam edecek." dedi.

 

-Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Devriyeler, Ruslarla yaptığımız mutabakat çerçevesinde devam ediyor. Bunun dışında birtakım zorluklarımız var. Bunları da yine Ruslarla görüşmek suretiyle çözmeye çalışıyoruz" dedi.

 

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında ülke gündemine dair açıklamalarda bulundu . Kılıçdaroğlu konuşmasında ' Bir daha söylüyorum; Türkiye’de bugün hiç kimsenin can ve mal güvenliği yoktur. Dedi ve açıklamalarına devam etti.

 

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili bir soruya ise ''Hükümetin tavrını destekliyoruz'' dedi.

 

-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'daki metrobüs yoğunluğunu azaltmak için tasarlanan yüksek kapasiteli yeni nesil yerli metrobüsü test etti.

 

-Atatürk'e 10 Kasım'da hakaret eden AKP'li Samsun Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi Hasan Uzunlar için CHP ve İYİ Partili üyelereden özür ve istifa çağrısı geldi.  Özür ve istifa taleplerini reddeden  AKP'li Hasan Uzunlar ise “Başkalarının isteği doğrultusunda değil, partimin isteği doğrultusunda partimin bir neferi olarak devam edeceğim. Defaatle istifa et diyenlerin isteğini yerine getirecek olsaydı, Sayın Cumhurbaşkanım istifa ederdi” dedi.

 

-Karaman’da MHP'li ilçe belediye başkanının özel aracı gece yarısı kimliği belirsiz kişiler tarafından kurşunlanarak üzerine ‘Seni son kes uyarıyoruz' yazılı not bırakıldı. Aracı kurşunlanan Kazımkarabekir Belediye Başkanı Recep Boyacıoğlu, dün şehir merkezinde plakasız gezen bir aracın olduğu bilgisini paylaştı.

 

-Yargıtay 9. Ceza Dairesi, FETÖ'nün Yargıtay ceza daireleri genel sorumlusu Muharrem Karayol'u 13 yıl 15 ay hapis cezasına çarptırdı.

 

-İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ’nün TSK yapılanmasının ortaya çıkarılmasına yönelik ankesör soruşturması kapsamında yapılan operasyonla 82’si muvazzaf 133 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyon kapsamında hakkında işlem yapılan muvazzaflardan 3’ünün albay, 5’inin binbaşı, 5’inin yüzbaşı, 12’sinin üsteğmen, 54’ünün astsubay ve 3’ünün uzman çavuş olduğu öğrenildi.

 

-Avrupa Birliği'nin 2020 yılı bütçesi üzerinde uzlaşma sağlanırken, Türkiye'yle ilgili çarpıcı bir karar alındı. Yeni bütçede Türkiye'ye yapılacak mali yardımlarda 85 milyon euro kesintiye gidildi.

 

-ABD Maliye Bakanlığı, Suriye, Türkiye, Körfez ülkeleri ve Avrupa’da faaliyet gösteren bazı şirket ve kişilere, IŞİD’e mali ve lojistik destek sağladıkları gerekçesiyle yaptırım uygulayacak.

 

-Alman Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan helikopter ve tankların çoğunun görev yapamaz durumda olduğu iddia edildi. Birçok helikopter ve uçağın bakım ve yedek parça eksikliği yüzünden uzun süredir görev yapamaz durumda olduğu öne sürülüyor.

 

-Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyindeki durumu stabilize etmek üzere bölgeye daha fazla askeri polis göndereceğini açıkladı.

 

-Almanya Türkiye’ye yönelik seyahat tavsiyelerini güncelleyerek vatandaşlarına “VPN ağları denetleniyor” uyarısında bulundu. Alman hükümeti seyahat uyarısında ayrıca Barış Pınarı Harekâtı'nın başlamasının ardından özellikle metropollerin terör örgütleri tarafından düzenlenebilecek saldırıların hedefi olabileceğini yazdı.

 

-Isparta'da okuyan üniversite öğrencisi Güleda Cankel, eski sevgilisi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Katilin, Güleda Cankel'i öldürdükten sonra Instagram hesabından, "“Her şeyin zamanı yaşadığınız o andır. Mutlu olmayı ertelemeyin, canınızın istediği zaman ölmeyeceksiniz. Ve biz o zamanın değerini bilemedik. 18/11/2019 saat 13:47 bitti” paylaşımında bulunduğu ortaya çıktı.

 

-İstanbul son 40 yılın en sıcak kasım ayını yaşıyor. Ay başından bu yana güneşli ve sıcak günler geçiren İstanbul'da sıcaklık ortalaması 20 derecenin üzerinde. Bu durumun iklim değişikliğinden kaynaklandığına dikkat çeken Greenpeace tarafından yapılan açıklamada “İstanbul'da yaşadığımız bu güneşli günler hiç doğal değil. Kasım ayının bu anormal sıcağı, insan faaliyetiyle derinleşen iklim değişikliğinden kaynaklanıyor” denildi.

 

19 Kasım 2019 Salı günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.50 artarak 107.381, Dolar %0.45 azalarak 5.7137, Euro %0.42 azalarak 6.3317, Altın %0.73 azalarak 269.63, Petrol %0.85 azalarak 61.91, Bono %0.58 artarak 12.07 den işlem gördü.

 

20 Kasım 2019 Çarşamba günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 15, İstanbul 20, İzmir 22, Antalya 23, Edirne 19, Bursa 21, Kastamonu 16, Sivas 15, Trabzon 17, Erzurum Van 10, Diyarbakır 20, Hatay 23, derece olacak.


OGÜNhaber