Duyunca şaşırtan bilgilendiren program, 'Duydunuz mu?'dan herkese merhaba. Bu hafta yine önemli bilgi dolu haberlerle karşınızdayız.

Duydunuz Mu? | Kendi kendini onaran beton üretildi

Belçika: Kemoterapisiz 'kanser tedavisi'

Belçika'da Celyad adlı biyoteknoloji şirketi, geliştirdikleri ilaç sayesinde daha önce hiçbir tedaviye olumlu yanıt vermeyen bir lösemi (kan kanseri) hastasının, kemoterapiye gerek kalmadan iyileştirildiğini açıkladı.

Belçikalı şirkete göre, bu dünyada kanser tedavisi açısından bir ilk.

Şirket, kanser hastalarında bağışıklık sistemini güçlendiren bir ilaç üzerinde çalışıyor. Bu ilaçla birlikte hastanın vücudundan hücreler alınarak, genetik olarak değiştiriliyor.

Böylece ilacın kanser hücrelerini daha kolay tanıyıp, onları ortadan kaldırması sağlanıyor.

Şirket sözcüsü Nicolas van Hoecke'nin verdiği bilgiye göre, ilaç ABD ve Belçika'daki kanser hastaları üzerinde denendi. Bazı hastalarda sonuç alınamazken, bir çeşit kemik iliği kanseri olan akut miyeloid lösemiye (AML) sahip bir hasta, tedaviye olumlu yanıt verdi.

Hastalık, kemoterapiye gerek kalmadan tedavi edildi. Sözcü Van Hoecke, kemoterapinin çok ağır bir tedavi yöntemi olduğunu ve insanların bundan kaçındığını belirterek, yeni geliştirdikleri ilaç tedavisinin bu açıdan bir umut olduğunu söyledi.

Çin'den Sinop'a yürüdü

2017 yılında Çin’den yürümeye başlayan Christoph Rehage, günde ortalama 15-30 kilometre arası yol yürüyerek 2 yıl sonunda Sinop'un Gerze ilçesine ulaştı.

 ezgin Christoph Rehage, 2017 yılında Çin'den başladığı yürüyüşte günde ortalama 15-30 kilometre arası yol yürüyerek 22 Kasım 2019 Cuma günü gece saatlerinde Gerze merkeze geldi.

Gürcistan'a vardığında kendisi gibi gezgin ve buzul araştırmacısı Lea ile bir süredir yolda olan Christoph, Gerze'ye gelerek burada iki gün konakladı.

 Çin'den başladığı yolculuğa Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, İran, Azerbaycan, Gürcistan'dan geçip 18 Eylül'de Artvin Hopa'ya gelerek Türkiye'ye giriş yaptı.Gezgin, Hopa'dan Gerze'ye 616 kilometre yolu yürüyerek 38 günde geldi.

Gerze'de iki gün konaklayarak bol bol fotoğraflar çeken Christoph, iki günün ardından yürüyüşüne kaldığı yerden devam etti.

Christoph Rehage  Çin'de başladığı yürüyüşünü Almanya'da sonlandırıp ardından aynı yolu tekrar yürüyerek geri dönmek istiyor.

Tesla Cybertruck: Elon Musk, 'cam skandalına' rağmen araç için 200 bin sipariş aldığını açıkladı

Tesla CEO'su Elon Musk, tanıtımında yaşanan "cam skandalı"na rağmen 2021 sonunda piyasaya çıkması beklenen elektrikli pikapları Cybertruck'ın 200 bin adet sipariş aldığını açıkladı.

Geçen hafta California'da düzenlenen lansmanda köşeli hatlara sahip, çelik kasalı aracın "kırılmaz" denen camları sahnede kırılmış ve Cuma günü Tesla hisseleri yüzde 6 değer kaybetmişti.

Bu değer kaybı sonucunda Musk'ın kişisel servetinin bir günde 768 milyon dolar azaldığı belirtiliyor.

Elon Musk, Twitter mesajında aracın farklı modellerine hiçbir reklam vermeden şimdiye kadar 146 bin sipariş aldıklarını söyledi. Musk daha sonra yine Twitter'dan siparişlerin 200 bin adede ulaştığını belirtti.

İnşaat sektöründe devrim: Kendi kendini onaran beton!

Belçika Ghent Üniversitesi laboratuvarındaki mühendisler beton malzeme üzerinde çalışıyor. Ancak bu beton çok farklı bir yapıya sahip. Eğer kırılırsa kendi kendini onarabiliyor.

Elke Gruyaert, İnşaat Mühendisi, Ghent Üniversitesi: ‘‘Beton, yüksek derece emici güce sahip polimer malzeme içeriyor. Bu yüzden kırılma olduğu zaman su içeri giriyor ve bu polimer malzeme şişerek içine daha fazla su girmesini engelliyor ve kırılan bölgeyi kapatıyor.’‘

Bu polimer madde kapsüllenerek beton harcının içerisine katılıyor. Kendini onaran beton tamamıyla kuru olduğu zaman, bilim insanları onu kırarak nasıl tepki vereceğini inceliyor.

Betonun mekanik tepkimesi araştırılıyor. Sıvı miktarı ve dayanıklılığı ölçülüyor.

Brenda Debbaut, İnşaat Mühendisi, Ghent Üniversitesi: ‘‘Eğer küçük bir çatlak hemen düzelirse, büyümesi için bir risk yok demektir. Böylece yapının tamamının yıkılması için de risk faktörü ortadan kalkıyor. Sorunlu bölge büyümeden onu durdurmayı amaçlıyoruz.’‘

Bilim insanları bir Avrupa araştırma projesinde geliştirilen bu esnek polimer maddenin köprü ve tünel gibi en küçük kırılmaların bile ciddi hasarlara ve çürümelere yol açtığı yapıları büyük çatlaklardan koruyabileceğini söylüyor.

OGÜNhaber