İstanbul'u merkez hava üssü olarak konumlandıracak Gökyüzü İpek Yolu Projesi'nin ilk duyurusu Tahran'da düzenlenen konferansda yapıldı. Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy konferans sonrası OGÜNhaber'e özel bilgiler verdi.

Ersoy, 'Avrupa ve Orta Doğu merkez hava üssü İstanbul olacak'

Gökyüzü İpek Yolu Projesi’nin ilk duyurusu Tahran’da yapıldı. İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen uluslararası konferansta Gökyüzü İpek Yolu Projesi’nin ilk duyurusu yapıldı. Konferansa katılan Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy, proje ile Avrupa ve Orta Doğu merkez hava üssünün İstanbul olacağını belirterek, “Yabancı yatırımlar için Türkiye tekrar odak noktası ve en çok talep gören yatırım yapılacak ülke haline gelecek” dedi.

OGÜNhaber'e özel röportaj

Konferans sonrası OGÜNhaber'e özel konuşan Ersoy, 'Bugün geleceğin lojistik işleyişinde önemli rol oynayacak, 65 ülkeyi kapsayan projenin tanıtımı yapıldı. Türkiye'de bu işin Ortadoğu ve Avrupa'nin merkezinde bulunuyor. İstanbul ve Türkiye yatırımcılar için daha da önemli bir noktaya gelecek.' dedi.

Bu projeyi ne kadar sahiplenirsek o kadar pay alırız

Proje oluşumunda merkezde olduğumuzu ancak bununla yetinemeyeceğimizi vurgulayan Murat Ersoy, OGÜNhaber'e verdiği röportajda özellikle bu konuya yatırım yapılması ve benimsememiz gerektiğini belirtti; 'Ortadoğu ve Avrupa merkezi olarak ilan edildik. Bu proje için ne kadar çok yatırım yapar, konstantre olursak o kadar pay alırız. Bu sebeple şimdiden oluşumlara gidip projeyi benimleyerek yatırımlara başlamalıyız' dedi.

İran’ın başkenti Tahran’da yer alan Şehit Beheşti Üniversitesi’nde düzenlenen bir organizasyon ile SNITC (South and North International Trading Cooperation) işbirliği ile The Sky Silk Road (Gökyüzü İpek Yolu) Projesi ele alındı. Başta Türkiye, İngiltere, İsviçre, İran ve Rusya olmak üzere farklı ülkelerden katılımcıların da bulunduğu uluslararası konferansta, Türkiye bacağı adına Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy sunum yaptı. 

Doğu dünyasında ekonomik açıdan kalkınma yaşaması için başta bilgi teknolojisine yatırım yapılması gerektiğine vurgulayan Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy, “Gökyüzü İpek Yolu Projesi sayesinde doğu dünyasının kalkınmasını sağlayabiliriz” dedi. Projenin 2013 yılında Çin’de başladığını, platform sayesinde farklı ülkelerin bir biri ile ilişkilerinin arttığını belirten Ersoy “Batı dünyasının, doğulu tüketicilerinin davranışlarını kontrol etmesine izin vermememiz gerekiyor” ifadesini kullandı.

İstanbul’un en önemli geçitlerin arasında ilk sırada yer aldığını hatırlatan Ersoy, “İstanbul, iki kıtanın birbirine bağlanma noktasıdır. İstanbul, doğu ve batı dünyasının bir birine bağlandığı nokta olarak aynı zaman da bu iki dünya arasındaki bağlantı verilebilen en kısa yoldur. Doğu ve batı arasında ele alabileceğimiz diğer bir ara geçit ise İran’dır. İran komşu ülkesi Türkiye’nin vasıtasıyla ikinci ara geçit noktası olarak hizmet verme imkanına sahiptir” şeklinde konuştu.

“Proje bugün dünya kamuoyuna ilan edilmiş oldu”

Projenin Türkiye’ye etkilerine değinen Ersoy, şunları kaydetti:
“Sky Silkroad Projesi’nin ilk defa bugün dünyaya duyurusu yapıldı. Kapsamları kısaca üzerinden geçildi, ağırlıklı hangi ülkeleri kapsayacağı bugün dünya kamuoyuna ilan edilmiş oldu. Projenin Türkiye için önemi, yapılan açıklamalarla ortaya konmuş oldu. Proje, doğu ile batının birleşmesi ile ilgili. Uzak Doğu insanlarının devlet desteği ile batıya seyahat ettirilmesi. Bunun paralelinde ciddi bir turizm trafiğinin, ulaşım hareketliliğinin kargo hareketliliğinin ve enerji transfer hareketliliğinin olacağını gösteriyor.”

“Avrupa ve Orta Doğu merkez hava üssü İstanbul olacak”

Projenin ana yatırım sektörlerinin başında turizmin taşımacılık sektörünün, kargo transferinin ve enerji transferlerinin geldiği ifade eden Ersoy, “Projenin Avrupa ve Orta Doğu merkezinin İstanbul olacağı da bugün ilk kez ilan edilmiş oldu. Proje dört tane taşımacılık sektörünü kapsıyor. Bunlardan biri karayolu taşımacılığı, diğeri denizyolu, demiryolu ve havayolu taşımacılığı. Havayolu kısmının da adı Sky Silk Road. Bunun deniz yolu ilk aşamada Yunanistan üzerinden Avrupa’ya dağılımı için kararlaştırılmıştı.

Demiryolu Türkiye üzerinden de geçiyor, karayolu kısmen geçecek ama bu toplantıda projenin Avrupa ve Orta Doğu merkez hava üssü İstanbul olarak ilan edildi. Proje Türkiye’ye çok büyük bir ekonomik gelecek vaat ediyor. Yüz milyonlarca turist İstanbul üzerinden bütün dünyaya dağılacak. Bunun nedeni de özellikle İstanbul Havalimanının dünyadaki konumu. Doğu ile batı arasında en kısa iki uçuşla bağlantılı uçuş yapılabilecek olması. Türkiye’nin doğal güzellikleri, alt yapısı ve çevresi ile entegre en ideal destinasyonlardan birisi olması, doğu ile batı arasında ideal bir köprü olması hem de laik bir ülke olarak yönetildiği için de batı ile doğu arasındaki din için iyi bir köprü oluşturması. Hem batı hem de doğu için de en tercih edilen nokta Türkiye olarak belirlendi” ifadelerini kullandı.

“Döviz girişimizde çok ciddi bir artışlar olacak”

“Projenin bir sonraki bacağında Türkiye’ye ciddi yatırımların gelmeye başladığını göreceğiz” diyerek konuşmasını sürdüren Ersoy, “Türkiye’deki ekonomik büyümenin kesintisiz olarak devam ettiğini göreceğiz. Bugüne kadar Türkiye’de yaşanılan sorunlarda cari açığımız ya yurtdışında yapılan özelleştirmelerle elde edilen döviz gelirleriyle kapatılmaya çalışılıyordu ya da uzun vadeli borçlandırma ile kapatılmaya çalışılıyordu. Bu proje hayata geçtiği zaman Türkiye’nin döviz gelirlerinde lehimize ciddi bir dengede dönüş olacak. Döviz girişimizde çok ciddi artışlar olacak. Bu yönde de döviz açıklarımız kapanmaya ve cari hesabımız artı vermeye başlayacak. En önemlisi Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgesel siyasi gelişmelerden ve çevresindeki olumsuzluklardan dolayı şu an yavaş seyreden yabancı yatırımlar için Türkiye tekrar odak noktası ve en çok talep gören yatırım yapılacak ülke haline gelecek. Yurtdışındaki birçok yatırımcı öncelikli olarak bu gelecek trafikten pay sahibi olabilmek için Türkiye’de yatırım yapma yarışına girecek. Bunu çok kısa bir süre içinde hissedeceğiz. En fazla 2 sene içinde Türk ekonomisine olumlu etkileri yansıyacak. Bugüne kadar korktuğumuz dövizdeki hareketlenmeler bundan sonradaki dönemde olmayacağını ve bu istikrarın artarak devam ettiğini hep birlikte izleyeceğiz. Bu projenin büyümesi ile kapsama alanının genişlemesiyle, Türkiye’deki payının artması ile bu olumlu gelişmeleri hep beraber yaşayacağız” şeklinde konuştu.

“Bu ileriye dönük, kesintisi bir büyümenin işareti”

Ersoy, projenin turizm sektörüne olumlu bir etkide bulunacağını sözlerine ekleyerek açıklamasını şu şekilde tamamladı:
“Uzak Doğu turisti uzun süreli kaldığı için alışveriş ağırlıklı bir harcama türüne sahip. Bu nedenle de kişi başına turist harcamasında Avrupa pazarına göre en az yüzde 70-80 daha fazla harcama yapan bir Pazar. Bunu ilk aşamada şu şekilde yaşayacağız. Türkiye’deki doluluk oranlarında yüzde 35’e yakın bir artış göreceğiz, gelir ortalamasında da kişi başı geceleme gelirlerimizde de yüzde 50’nin üzerinde bir artık olarak ekonomimize yansıyacak. Daha da önemlisi kişi başına turistten elde ettiğimiz gelirde de en az yüzde 50 oranında artış olacağını tahmin ediyoruz. Bunların hepsi bir araya geldiği zaman ve turizmden de 52 farklı sektörün etkilendiğini düşünürsek Türkiye ekonomisinin genelinde büyük bir büyüme, hızlı bir gelişmeye rastlayacağız. Bu da tüm sektörlere yansıyacağı için sadece turizmciler değil ekonominin paydaşı olan bütün yatırımcılar, bütün çalışanlar olumlu yönde etkilenecek. Ama en önemlisi her zaman söylediğim gibi bu ileriye dönük, kesintisiz bir büyümenin işareti ve garantisi haline gelecek. Türkiye üzerinden bu yolcu trafiğinin dağıtımın yapılıyor olması, ülkemizin aynı zamanda bu projenin finans merkezi olacağını da gösteriyor.

Büyük bir para akışı Türkiye üzerinden yürümeye başlayacak. Bu da ekonomimizi çok olumlu etkileyecek. Özellikle sunumda benim de başka konuşmacıların dikkatini çektiği bir konu vardı. Para birimlerine karşı bu sistemin korunması. Projede 65 ülke paydaş olacak. En azından bu 65 ülke içerisindeki ekonomik akışın kesintiye girmemesi, herhangi bir krizle karşılaşılmaması için farklı ortak bir para biriminin oluşturulması ve bu para biriminin kullanılmaya başlanması önem arz etmektedir. Bu hayata geçirilebilirse herhangi bir olağandışı krize karşı bu 65 ülkenin ekonomisi korunmuş olacak ve bu ülkeler en az seviyede yapay krizlerden etkilenecek bir finansal yapıya sahip olacaklar. Bu da projenin finansal geleceği açısından bir sigortalanma olacak diyebiliriz. Eğer proje eksiksiz olarak hayata geçirilebilir ise Türkiye’ye çok olumlu yansımaları olacak. Bizim için mutlu yanı bugün Türkiye, bu işin Orta Doğu ve Avrupa merkezi olarak ilan edildi. Ülke olarak bu projeye ne kadar konsantre olursak, bu projeyi ne kadar sahiplenirsek bundan da o kadar yüksek pay alacağız demektir. Payımızı ne kadar büyütebilirsek elde edeceğimiz kazanımlar, vatandaşlarımıza ek iş, ek gelir artışı olarak yansıyacaktır.”
OGÜNhaber