Türkiye'nin enerji üretim kapasitesi bakımından dördüncü büyüğü olan ve YİD modeliyle inşa edilen Birecik HES, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına devredildi.
Türkiye'nin enerji üretim kapasitesi bakımından dördüncü büyüğü olan ve yıllık 2,5 milyar dolar civarında geliri olan Birecik Hidroelektrik Santrali (HES), kamuya devredildi.
Temeli 1993 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılan ve Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle çok uluslu şirketler tarafından inşa edilen Birecik HES'in işletme süresi tamamlandı.
Yıllık 2 buçuk milyar kilovat enerji üretimi kapasitesiyle Atatürk, Karakaya ve Keban HES'ten sonra Türkiye'nin dördüncü büyüğü olan Birecik HES, 672 megawat kurulu gücüyle faaliyet gösteriyor.
Birecik HES, YİD kapsamındaki sözleşme doğrultusunda geçen haftadan itibaren hissesi yüzde 100 kamuya ait olan Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından işletiliyor.
Türkiye için büyük bir gelir kaynağı olarak görülen Birecik HES'in milli ekonomiye katkısının yıllık 2 buçuk milyar dolar civarında olması bekleniliyor.
"Varlığı 1 milyar dolar"
EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin önemli bir işletmesinin daha kamu yararına çalışmaya başladığını söyledi.
Birecik HES'in enerji için su hacminin yılın her döneminde yeterli olduğunu belirten Alış, santralde şu ana kadar 32 milyar kilovat enerji üretildiğini vurguladı.
Tesisin 3 Ekim 2016 itibarıyla kamuya aktarıldığını bildiren Alış, "15 yıllık YİD süresi biten Birecik HES, artık kamuya çalışıyor. Kamunun elindeki EÜAŞ şirketi tarafından işçileri ve çalışanlarıyla birlikte devralındı. Bundan sonra da kamu tarafından işletilecek ve üretim geliri de kamuya kalacak. Buradan yaklaşık ihtiyaca binaen yılda 2,5 milyar kilovat enerji üretilebiliyor. 2,5 milyar kilovatı yaklaşık 15 kuruştan çarpıldığı zaman yüklüce bir paraya tekabül ediyor. 672 megavatlık bir santralin varlığı nereden baksanız 1 milyar dolar tutarında bir varlıktır." diye konuştu.