Uluslararası gelişmeleri ekranınıza taşıyan Bir Dünya Haber'den merhaba.

Bir Dünya Haber 11 Aralık 2019

Türkiye'ye yaptırım öngören yasada uzlaşma

ABD’de Temsilciler Meclisi ve Senato, S-400 alımı nedeniyle Türkiye’ye yaptırımları da içeren yasa tasarısında uzlaştı.

 738 milyar dolarlık tasarı Rusya’ya yönelik yaptırımlar da içeriyor. Tasarıda Rusya'dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemleri nedeniyle ortağı olduğu F-35 programından çıkarılan Türkiye'ye F-35 uçaklarının satılması yasaklanarak, bu alımın Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal eden büyük ölçekli bir işlem olduğuna dikkat çekiliyor.

Doğu Ukrayna'da ateşkes konusunda uzlaşma sağlandı

Doğu Ukrayna'da oluşan problemlerle ilgili anlaşma yapıldı.

Çözüm için Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya liderlerinin katılımı ile Paris’te yapılan dörtlü zirvede ateşkes, tutuklu değişimi ve birliklerin kısmen çekilmesinde görüş birliğine varıldı.

Yunanistan, Türkiye-Libya Muhtırası için BM'ye başvurdu

Yunanistan Türkiye-Libya arasında yapılan anlaşmaya karşı yaptırım isteğinde bulundu.

Yunanistan, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki oyunları bozmak için Libya ile imzaladığı Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'na ilişkin itirazını BM'ye sundu. Muhtıranın bölgedeki istikrara zarar vereceğini söyleyen Yunanistan, AB'ye Türkiye ve Libya'ya yaptırım çağrısında bulundu.

Fransa'da Macron karşıtları yine sokağa çıkacak

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin emeklilik reformu protestoları nedeniyle güvenlik güçleri, yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Emniyet yetkilileri, geniş çaplı olması beklenen protestolar nedeniyle dükkan ve restoranların başkent Paris genelinde kapalı kalması çağrısında bulundu.

Cezayir'de eski başbakanlara hapis cezası

Cezayir'de eski başbakanlara hapis ve para cezası verildi.

Cezayir’de gerçekleştirilen yolsuzluk soruşturması kapsamında eski başbakanlar Ahmed Uyahya 15 yıl hapis ve 8 bin dolar para cezası, Abdülmelik Sellal ise 12 yıl hapis ve 16 bin dolar para cezasına çarptırıldı.

Yeni Zelanda'da ölü sayısı 6’ya yükseldi

Yeni Zelanda’daki White Island yanardağında meydana gelen patlama sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 6’ya yükseldi.

Adada hiçbir yaşam belirtisine rastlanılmadığını ifade eden polis, kayıp olan 8 kişiyi işaret ederek, "Elimizdeki bilgilere dayanarak adada kurtulanların olduğuna inanmıyoruz" dedi.

Çekya'daki saldırıda ölü sayısı 6'ya çıktı

Çekya’nın Ostrava kentinde bir hastanede meydana gelen silahlı saldırıda ölü sayısının 6’ya yükseldiği açıklandı.

Polis ekipleri olayla bağlantılı olduğu düşünülen bir şüphelinin fotoğrafını yayınlayarak zanlının görülmesi durumunda ihbarda bulunulmasını istedi.

İdlib'teki kampları sel vurdu

İdlib çevresinde bulunan Sarmada, El-Sarut, Binnish, Kah, Atme mülteci kampları, şiddetli yağışlar ve sel nedeniyle sular altına kaldı.

Kış mevsiminin gelmesiyle endişeye kapıldıklarını endişelenen kampta yaşayanlar, şiddetli yağışlar sonucu sel sularının kamplarını vurmasının ardından yetkililere seslendi.

OGÜNhaber