Uluslararası gelişmeleri ekranınıza taşıyan Bir Dünya Haber'den merhaba.

Bir Dünya Haber

Beyaz Saraydan Suriye’ye yapılacak operasyonla ilgili açıklama
Beyaz Saray, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapacağı operasyonu ABD’nin desteklemeyeceğini ve bu ülkenin operasyona dahil olmayacağını açıkladı. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada,”Türkiye’nin "uzun süredir planlanan operasyonu ile Suriye’nin Kuzeyine ilerleyeceğini" ve ABD’nin "operasyona katılmayacağını" ve ABD birliklerinin "yakın bölgede olmayacağını" duyurdu.

Portekiz'de se
çimleri Sosyalist Parti kazandı
Portekiz'de seçimleri kazanan Sosyalist Parti, tek başına iktidara gelecek çoğunluğu yakalayamadığından hükümeti kurmak için yine dış destek arayacak. Portekiz İçişleri Bakanlığı'ndan açıklanan resmi rakamlarda PS, 230 sandalyeli mecliste 106 milletvekili çıkarırken tek başına iktidar olmak için gerekli 116 sandalyeyi elde edemedi. Ülkeyi son 4 yıldır, Komünist Parti ve Sol Blok'un dışarıdan desteklediği azınlık hükümeti ile yöneten PS, hükümet kurmak için yeni dönemde de dışarından destek aramak zorunda kalacak.

Hong Kong’da kaos sürüyor: Taksi eylemcilerin arasına daldı

Hong Kong’da düzenlenen protestolarda, bir taksi, eylemcilerin arasına daldı. Bir kadının yaralanarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Taksinin durmasının ardından, kalabalık eylemci grubunun, taksi sürücüsünü araçtan çıkararak darp ettiği belirtildi. Sürücü darp edildiği sırada diğer eylemcilerin araya girerek, kızgın kalabalığı yatıştırmaya çalıştığı açıklandı.

Irak'taki g
österilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 104'e yükseldi
Irak İçişleri Bakanlığı, 1 Ekim'den bu yana süren hükümet karşıtı gösterilerde 104 kişinin öldüğünü, 6 bin 107 kişinin yaralandığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Saad Maan, 1 Ekim'den bu yana Bağdat ve güney kentlerde devam eden hükümet karşıtı gösterilerde sivil ve güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 104 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 107 kişinin yaralandığını ifade etti.  Gösterilerde 51 kamu ve özel kurumun yakıldığını belirten Maan, 8 parti binasının da ateşe verildiğini söyledi. Bakanlık Sözcüsü Maan, ayrıca 2 polis kontrol noktasının da yakıldığını kaydetti.         

Ukrayna’da on binler Zelenski’yi protesto etti

Ukrayna Cumhurbaşkanı'na aldığı kararlar sonrasında protesto edildi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin, Doğu Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rus yanlısı ayrılıkçıların denetimindeki yerlere özel statü verilmesine ilişkin kararı, milliyetçi çevrelerin tepkisine neden oldu. Bugün başkent Kiev’de ve milliyetçi eğilimlerin güçlü olduğu Batı Ukrayna şehirlerinde düzenlenen protesto gösterilerine, on binlerce kişi katıldı.

Hollanda imajını yeniden şekillendiriyor: Ülkenin resmi adı Netherlands oldu

Hollanda, tarihi açıdan ülkenin batı kıyısındaki bölgesini ifade eden 'Holland' adının yerine resmi olarak ülkenin tamamını temsil eden 'Netherlands' ismini kullanma kararı aldı.
Netherlands adı dünya genelinde kullanılıyor olsa da bu isim ülkenin resmi adı olarak kabul edilmiyordu. Netherlands adının resmi olarak kullanılmasıyla beraber ülke ile özdeştirilen olumsuz ön yargıların sona ereceği düşünülüyor.

'İran'ın Angelina Jolie'si' tutuklandı

İran'da, Angelina Jolie'ye benzemek için çoğu kez estetik ameliyat olduğu iddia edilen Sahar Tabar tutuklandı. Tabar'ın "dine hakaret", "ahlaksızlığı teşvik" ve "İran'da İslami kıyafet yönetmeliğine hakaret" ile suçlandığını bildirdi.

Ünlü İngiliz rapçi Krept sahnede bıçaklı saldırıya uğradı
İngiliz rapçi Krept, Birmingham'daki BBC Radio 1Xtra etkinliğinde sahne arkasında bıçaklı saldırıya uğradı. Wizkid, AJ Tracey, French Montana gibi pek çok ünlü rapçinin katılacağı etkinlik 15,800 kapasiteli Arena Birmingham'da gerçekleşiyordu. Ed Sheeran, Stormzy, Wiley, Skepta ve Wiz Khalifa gibi isimlerle de çalışan Krept'in olay yerinde müdahale edilip ardından hastaneye kaldırıldığı belirtildi.
OGÜNhaber