Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk-Alman Bilim Yılı’nın iki ülke arasındaki önemine değindi.

Türk-Alman Bilim Yılı kapanış töreni

ANKARA / İHA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye’nin özellikle Almanya ile bilim ve teknoloji alanındaki işbirliğinin Almanya’da yaşayan Türk toplumunun Almanya’ya entegrasyonuna son derece önemli katkı sağlayacağını birlikte değerlendirdik" dedi.

Türk ve Alman Araştırma, Eğitim ve İnovasyon Yılı 2014 kapanış toplantısı, Meyra Palace Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka katıldı. Toplantının ardından açıklamada bulunan Bakan Işık, “Bu görüşmede ülkemizin ilk defa uyguladığı Almanya’nın deneyimli olduğu bilim yılı uygulamalarının sonuçlarından, gerçekleştirilen etkinliklerden, bu yıla gösterilen duyarlılıktan dolayı karşılıklı olarak memnuniyetimizi ifade ettik. Türkiye ve Almanya’nın konvansiyonel diplomatik işlerinin yanında ilk kez gerçekleştirdiğimiz bilim ve teknolojiyle de iki ülke arasında önemli bir uluslararası deneyimi yaşamış olduk. Türk-Alman Bilim Yılı dolayısıyla Almanya ile bilim ve teknoloji alanında yoğun bir işbirliği içerisindeyiz. Her iki ülkeden bu yıl bilim insanları, iş adamları ve sanayiden birçok ortak program gerçekleştirdi. Yaklaşık 200 civarında program hayata geçirilmiş oldu. Bu programda 74 projeye TÜBİTAK destek verdi. 26 projeye de Almanya Wanka’nın başında bulunduğu bakanlık ve üniversiteler destek verdi” diye konuştu.

Bu desteklerin Bilim Yılı’nı ilk kez uygulayan Türkiye için büyük bir adım olduğunu kaydeden Bakan Işık, “Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri var. Hedeflerin yakalanmasında Türkiye’nin uluslararası işbirliği önemli bir yer tutuyor. Uluslararası işbirliği alanında günümüz açısından en önemli işbirliği yapacağımız ülkelerin başında Almaya geliyor. Bu Bilim Yılı’nı bu açıdan da son derece önemli bir fırsat olarak değerlendirdik. Türkiye’nin özellikle Almanya ile bilim ve teknoloji alanındaki işbirliğinin Almanya’da yaşayan Türk toplumunun Almanya’ya entegrasyonuna son derece önemli katkı sağlayacağını birlikte değerlendirdik” ifadelerini kullandı.
Federal Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Wanka ise, Türkiye ve Almanya arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekerek, “Türkiye ve Almanya arasındaki işbirliğine baktığımız zaman çok yönlü ve yoğun ilişkiler olduğunu görüyoruz. Bu anlamada da özellikli bir ilişki ile karşı karşıyayız. Almanya’da 3 milyonu aşkın Türk kökenli insan yaşıyor. Binlerce Türk kökenli girişimci Almanya’da istihdam yaratan, bu anlamda ikili ülke ilişkilerine de katkıda bulunacak” şeklinde konuştu.
OGÜNhaber