CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Faik Öztrak, Gülseren Onaç'ın Genel Başkan Yardımcılığı'ndan istifasını değerlendirdi

CHP'li Öztrak'ın basın toplantısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Faik Öztrak, Gülseren Onaç'ın Genel Başkan Yardımcılığı'ndan istifasına ilişkin ''Parti yönetimi bir takımdır. O takımın bir teknik direktörü, oyuncuları vardır. Teknik direktörün ön gördüğü gibi oynayamayan arkadaşlarda değişiklik yapmak da teknik direktörün en doğal hakkıdır'' dedi.

Öztrak, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son günlerde batık bankalarla ilgili rakamlar verdiğini anımsatan Öztrak, "BDDK’nın verdiği rakamlar ile uyumlu değil. Başbakan 2001 krizinde batan bankaların maliyetinin 111 katrilyon TL olduğunu bunun faizi ile beraber 231 katrilyon tuttuğunu söylüyor. BDDK’nın verilerine dönüp baktığımızda ise TMSF’ ye devir edilen bankaların çözüm maliyetinin toplam 22,5 milyar dolar olduğu bunun 17,3 milyar dolarının kamu kaynaklarından geriye kalan 5,2 milyar dolarının ise özel sektörden sağlandığını görüyoruz. Başbakan’ın faiziyle beraber 231 katrilyonluk hesaba nasıl ulaşıyor? Bu 231 katrilyonun içinde neler var? Bunun hesabını açıkça kamuoyuna vermelidir. Bir Başbakana rakam istismarı yakışmaz" diye konuştu AK Parti'nin 10 yıllık iktidar ıdöneminde 7 kez mali af çıkardığını belirten Öztrak, şunlarısöyledi: "Düzgün çalışan bir ekonomide 7 kez mali af olur mu? Elbette olmaz. Ancak Sayın Babacan New York’tan müjdeyi verdi. Yeni bir af daha kapıda. Varlık Barışı denilerek, kayıt dışı kazançlarını yurtdışına kaçıranlara, bu paraları Türkiye’ye getirme ve aklamaları için yeniden bir imkan getiriliyor. Dün Maliye Bakanı katıldığı bir TV programında yapılan bu düzenlemenin vergi gelirlerine çok büyük katkısı olmayacağını asıl amacın Türkiye’nin bilançosunu düzeltmek olduğunu söyledi. Bu, en hafif tabiriyle komik bir gerekçe. Biliyorsunuz 2008’de de AKP Hükümeti benzer bir varlık affı uygulamış ve kayıt dışı paraları aklamıştı. Peki, bu aklama neticesinde Türkiye’nin bilançosu düzeldi mi? Sayın Maliye Bakanına bu hafta açıklanan uluslararası yatırım pozisyonu ve kısa vadeli borç stoku rakamlarına bir bakmasını öneririm. 2008 sonunda Türkiye’nin finansal varlık ve yükümlülükleri arasındaki fark, yani ülkenin finansal döviz açık pozisyonu 200 milyar dolar idi. Bu yılın Şubat ayı itibariyle aynı açık pozisyon rakamı 426,2 milyar dolara çıktı. Bilançodaki açık iki kattan fazla arttı. Yine bu dönemde Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku 52 milyar dolardan 109 milyar dolara çıktı. Kısa vadeli dış borç iki kat arttı. Yapılan mali aflar ile ülkenin bilançosunu düzeltmez Sayın Bakan. Düzelecek olsa idi, iktidarınızda yapılan 7 mali affa rağmen, ülkenin döviz açık pozisyonu 5 kat, kısa vadeli dış borç stoku 7 kat artmazdı.Dolayısıyla Sayın Maliye Bakanının gerekçesi sağlam bir gerekçe değil."

Hükümetin seçimlere kadar ayağını gazdan çekmeyeceğini ifade eden Öztrak, "Bir de buna gevşeyen para politikasını eklersek Hükümet içindeki gazcı-frenci tartışmasını gazcıların kazandığı anlaşılıyor. Türkiye seçim ekonomisi sürecine şimdiden girmiştir. Hepimize hayırlı uğurlu olsun" dedi. Hükümetin gündeminden ekonomini düştüğünü ileri süren Öztrak, "Ekonomimizin rekabet gücünü artıracak, Türkiye’yi rakiplerinin önüne taşıyacak reformların artık adı bile anılmamaktadır. Bu durumda da ekonomiye verilen her gaz büyümeyi değil, ithalatı coşturmaktadır" dedi.

Basın toplantısında Gülseren Onaç'ın Genel Başkan Yardımcılığından istifa ettirilmesine ilişikn soruyu da yanıtlayan Öztrak, "Parti yönetimi bir takımdır. O takımın bir teknik direktörü, oyuncuları vardır. Şu anda merkez yönetimindeki oyuncular Genel Başkan tarafından, yani teknik direktör tarafından seçilmektedir. Teknik direktörün ön gördüğü gibi oynayamayan arkadaşlarda değişiklik yapmak da teknik direktörün en doğal hakkıdır'' dedi.

OGÜNhaber