Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 'Pazartesi sabahı Merkez Bankası açıklama yaptıktan sonra, döviz piyasalarımıza son 4 gün içinde 1 milyar doları aşkın bir giriş oldu' dedi.

Ali Babacan,'döviz piyasalarımıza son 4 gün içinde 1 milyar doları aşkın bir giriş oldu'

G-20 Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’na katılmak üzere Rusya’ya giden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, havaalanında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularına cevap verdi.

“Merkez Bankası’ndan beklenen faiz artırımı konusunda faiz artırımının olmaması yönünde görüşler var mıydı, son yaptığınız toplantıda bu yönde değerlendirmeler oldu mu?” şeklindeki soruya cevap veren Bakan Babacan, “Özellikle ekonominin ve finansal piyasaların hareketli olduğu günlerde ne yapılmasıyla, hangi adımların atılmasıyla ilgili farklı görüşler olabilir. Ama bütün bu görüşler görüşülür eğer hükümetimizin atması gereken adım ise hükümet kararı olarak tek bir söylemle uygulaması yapılır. Ancak konu Merkez Bankası’nı ilgilendiren bir konu ise, biliyorsunuz Merkez Bankası operasyonel bağımsızlığı olan bir kurum. Bütün görüşleri dinler, bütün analizleri inceler, kendi analizlerini yapar karar verme anı geldiği zaman Para Politikası Kurulu toplanır doğru kararı verir. Merkez Bankası ile ilgili iletişimi sadece Merkez Bankası’nın kendisinden dinlemekte fayda var. Merkez Bankası adına yapılabilecek her türlü açıklamalar şahsi görüşleri ifade eder. Merkez Bankası günlük polemiklere girmez. Her tartışmaya cevap verecek bir kurumumuz değil” diye konuştu.

Bankacılık sisteminde tüketici krediler ile ticari krediler arasındaki fark ile ilgili soruya cevap veren Bakan Babacan, “Biz Merkez Bankası ve BDDK başta olmak üzere kurumlarımızdan bu konuda bir çalışma yapmalarını istedik. Bu çalışmalarda ilk etapta göze çarpan borçlu cari hesap olarak adlandırabileceğimiz kredilerde faizlerin aylık yüzde 5-6-7 gibi çok yüksek rakamlardaydı. Bununla ilgili Merkez Bankası yetkisi kullanarak faizlerin üzerine bir limit getirdi. Özellikle esnafımızın sık kullandığı ticari kredi kartları ile ilgili faizler çok yüksekti. Son Torba Kanun’da Merkez Bankası’na yetki verdik, Merkez Bankası ticari kredi kartları üzerine de limit getirme yetkisine sahip oluyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayından sonra Merkez Bankası bu yetki çerçevesinde gerekeni yapacak. Bu iki adım ticari kredilerin ortalama faizinde çok ciddi bir düşüşü getirecek. Bunun dışında BDDK ve Merkez Bankası’nın birlikte atacağı adımlar var ve ilave adımların koordinasyon içinde atılması lazım” şeklinde konuştu.

Bakan Babacan; Merkez Bankası ile ilgili kendisine yöneltilen sorular karşısında, “Merkez Bankası ile ilgili soruların direk Merkez Bankası’na sorulması lazım. Merkez Bankası’ndan sorumlu bakanım aynı zamanda, Merkez Bankası ile ilgili konuşacak kişi varsa oda benim. 10.5 yılı geçti dikkat ederseniz benim Merkez Bankası politikalarıyla ilgili onları bağlayıcı, onların bağımsızlık alanına müdahale edici hiçbir açıklamam olmadı. Bu sadece kanunda yazdığı için değil, bizim partimizin ekonomik programında çok açık yazar. İşin ana hattı ve doğrusu bu. Merkez Bankası karar aldıktan sonra piyasa etkileri kuşkusuz değerlendirilebilir. Örneğin Pazartesi sabahı Merkez Bankası açıklama yaptıktan sonra son 4 gün içinde 1 milyar doları aşkın bir giriş oldu döviz piyasalarımıza. Pazartesi ve Salı günü yaklaşık 720 milyon dolar civarında bir giriş var. Demek ki Merkez Bankası’nın bu açıklamaları olumlu bulundu” açıklamasında bulundu.

OGÜNhaber