Geleneksel kariyer yolları ve yaşam biçimlerinin sınırları zorladığı bu son günlerde birçok insan daha fazla özgürlük arayışına girerek klasik iş modellerini sorguluyor, özellikle yurt dışında ve daha çok para kazanmanın yeni yollarını arıyor. Dijital göçebelik ise tam da bu noktada, özgürlüğünü ve kariyerini yeniden tanımlamak isteyenler için yeni bir yol sunuyor.

Uzaktan çalışıp 50'den fazla ülkeyi gezebilirsiniz!

Online İngilizce eğitim platformu Preply’nin dijital göçebeler üzerine yaptığı araştırmada, 2023 yılı itibari ile Dünya genelinde 35 milyon dijital göçebe olduğu tahmin ediliyor ve ABD'deki dijital göçebelerin sayısı 16,9 milyonu aşmış durumda. 
 
Peki Nedir Dijital Göçebe? Ofiste çalışmak zorunda olmayan, seyahat ederken işlerini dijital ortamlara taşıyan kişilere dijital göçebe veya dijital nomad deniyor. Dijital göçebe olarak çalışanların sadece internete erişebilmesi yeterli oluyor. 
 
Dijital Göçebe Olmak İstiyorsunuz Ama Nasıl?
 
Dijital göçebelik yolunda adım atarken, gerekli temel ekipmanlar konusu öne çıkıyor. Bu ekipmanlar içerisinde en kritik olanı, işlerinizi zaman ve mekâna bağlı olmadan yürütmenizi mümkün kılacak bir bilgisayar. Eğer internet erişimine sahip bir taşınabilir bilgisayarınız mevcutsa, dijital göçebelik yaşamının temel şartlarından ilkini yerine getirmiş oluyorsunuz.  Ekipmanlarınızı tedarik ettikten sonra, dijital göçebelikle uyumlu bir iş sahası bulma aşaması kritik bir önem taşıyor. 
 
Bu vize ile 50’den çok ülkeyi gezebilirsiniz!
 
Dijital göçebelik vizesi, bireylerin belirli bir ülkede uzun dönemli olarak kalıp çalışmalarına olanak sağlayan bir tür vize türüdür. 
 
Dijital göçebelik vizelerinin veriliş koşulları ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Bu koşullar genellikle gelir düzeyi, sağlık sigortası, çalışma amacı ve seyahat planları gibi faktörlere dayanabilir. Bazı ülkeler, bu tür vizeleri özellikle dijital girişimcileri çekmek ve yeni iş fırsatları yaratmak için kullanabilir. 
 
Hangi Ülkeler Dijital Göçebelik Vizesi Veriyor? Şartlar var mı?
 
Preply’nin yapmış olduğu araştırmaya göre uygun hava koşullarına, istikrarlı online bağlantı olanaklarına, yüksek yaşam standartlarına ve uzaktan çalışma vizesi alternatiflerine sahip olan ve en çok tercih edilen ülkeler şöyle; Portekiz, Dubai, Hırvatistan, Almanya ve Estonya!

Dijital göçebelik vizesi veren ülkelerin sundukları şartları sağladığınız taktirde, seçtiğiniz ülkede çalışma ve yaşama fırsatı elde edebilirsiniz.
 
Portekiz
 
2022 yılı Ekim ayından itibaren Portekiz, dijital göçebelere bir yıl süreyle uzaktan çalışma izni veren yeni bir yasayı uygulamaya başladı. Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Ekonomik Alanı dışındaki vatandaşlar için geçerli olan bu dijital göçebe vizesi, MEB ve Yabancılar ve Sınırlar Servisi (SEF) tarafından belirlenen yasal prosedürleri takip etmeyi gerektiriyor. 
 
Hırvatistan
 
Hırvatistan, yaşam ve çalışma izni başvuruları için dijital göçebe politikasını uygular. Dijital göçebe vizesi yerine geçici oturum izni almanız gerekebilir. 
 
Almanya
 
Serbest çalışanlar ve girişimciler, Almanya'da 3 ay geçerli olan Freiberufler Vizesi ile başvuru yapabilirler. Oturum İzni, serbest çalışanların ve serbest meslek sahiplerinin Almanya’da 6 ay ve 3 yıla kadar yaşamasına izin veriyor. 
 
Estonya
 
Estonya, dijital göçebelere yaşamak ve çalışmak üzere dijital göçebe vizeleri sunar. Dijital göçebe olarak çalışanlar için bir yıla kadar geçerli vize alınabilir. Ayrıca, e-İkamet programı ile dünya genelinde çevrimiçi olarak AB merkezli iş kurma ve yürütme olanağı sağlanır. e-Vatandaşlık olarak adlandırılan bu hizmet, Estonya'da tam bağımsız çalışma fırsatı sunuyor. 



Diğer Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler
 
Uzaktan çalışan dijital göçebelerin sayısı arttıkça, ekonomik anlamda ülkelerine katkı sağlamak isteyen ülkelerin dijital göçebe vizesi uygulamaları da artmaktadır. Bu ülkeler arasında Yunanistan, Polonya, İzlanda, Meksika, Kanarya Adaları, Malta, Çin, Gürcistan, Mauritus, Barbados, Kanada ve Cayman Adaları yer alıyor.
 
30’lu Yaşlar Daha Çok Tercih Ediyor!
 
Araştırmaya göre dijital göçebelerin neredeyse yarısı 30'lu yaşlarında. Anketler, tüm göçebelerin % 47'sinin Y kuşağı (27-42 yaş arası), % 17'sinin Z kuşağı ve % 23'ünün X kuşağı olduğunu gösteriyor.
 
Sonuç Olarak;
Dijital Göçebelik konusunda sizin için en önemli tavsiyemiz tüm planınızı önceden düşünün. Hangi ülkelerde yaşamak istediğinizi belirleyin, vize gereksinimlerini araştırın ve finansal durumunuzu gözden geçirin.
 
Ve artık rotanız ve sırt çantanız hazırsa, siz de yeni bir hayata merhaba diyebilirsiniz!
 




* OGÜNhaber editörlerinin bir müdahalesi bulunmamaktadır.
OGÜNhaber