Mırmır balığı yapısı itibariyle kalın dudakları olan, dipteki kumu karıştırarak kum içindeki kurtçukları afiyetle midesine indiren bir balıktır. Küçük boyları genellikle sürü halinde su altında görebilirsiniz fakat boylar büyüdükçe bu sürü yerine 4-5 li balık sürüsüne bırakabilir. Bazen de tek başına gezer. Fakat bu balıkla ilgili dikkat etmemiz gereken püf nokta, balığın ürkek olduğunu ve kıyıladığında bizim gölgemizin suya yansımasını görebileceğini düşünerek ve mümkünse önlem alarak av yapmak. qYazının başında da belirttiğim gibi kurtçuklarla beslenirler.
Midyelerin içlerinde bulunan ama en çok kum kurdu dediğimiz kurtlarla beslenirler. Kuma sertçe vurup bir miktar kumu ağzına alarak kum içindeki kurtları mideye indirir. Bu yüzden eğer sığ meralarda denizin hafifçe bulandığını görüyorsanız, bölgede mırmır olma ihtimali yada mırmır geçmiş olma ihtimalini göz önünde bulundurmanızı öneririm.
Peki mırmırda hangi yemler etkili olur?
Mırmır balığı genellikle kurtçukları yediği için maket balıkla avlanmak yerine genellikle tercihim 1-2 gr arası 6 -8 numara ve ince iğne yerine biraz güçlü iğnesi olan jighead üzerine gulp motor oil, baby sardine, isome gibi silikonları takmak. Benim bulunduğum bölgede genellikle pembe rengin mırmırı daha çok cezbettiğini fark ettiğimden, genellikle pembe kullanırım. Sadece kokulu yemlerle değil kokusuz yemlerle de çok güzel avlar çıkarabilirsiniz. Mırmır balığı istavrite oranla daha büyük cüssesi ve güçlü olması dolayısıyla kalama ayarınızı mümkün olduğunda açık tutmanızı öneririm. Sıkı bir kalama ile balığın iğnenin ağzına takılmasıyla birlikte o irkilme ile ilk kafa atışında misinayı düğümünüzden patlatabileceğinizi unutmayın. Genellikle dipteki kumu karıştırırken kurtçukları yiyen bu balık için bir yöntem de jiglerle avlanma. Jiglerin altındaki üçlü iğneyi çıkararak asist iğneye de bir silikon yem takarak dipte ufak zıplatmalarla yada kumun üzerinde sürüyerek düz çekimlerle de mırmır kandırılabilir.