Türk turizm sektörü, Anadolu mutfağını dünyaya tanıtmak ve seyahat acentelerinin tek bir noktadan satış yapma ihtiyacını karşılamak üzere Türk Gastronomi Köyü Projesi’ni geliştirdi. Gastronomi Turizm Derneği’nin hayata geçirdiği Türkiye Gastronomi Köyü Projesi’yle Türk mutfağı ve Anadolu lezzetleri hem dünyaya tanıtılacak hem de 700 dolar seviyesinde olan turist başına ortalama harcama seviyesi yukarılara çekilecek.
Huzur ve Güven temalıTürkiye Gastronomi Köyü Projesi, proje alanının da içinde bulunduğu Sarıyer’deki Life Park Bahçeköy’de düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Burada bir konuşma yapan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizm sektörünün 2018’de rekor kırdığını hatırlatarak 2019’da yeni rekor hedeflediklerini söyledi.
Türk turizm sektörünün çeşitlilik sıkıntısı yaşadığını ifade eden Bağlıkaya, “Deniz, kum ve güneşin dışında yoğun bir trafik alamıyoruz maalesef . Kültür turlarıyla ilgili hafif hafif artan bir sayıya yaklaştık. Belli ki birkaç sene içinde istediğimiz seviyelere gelecek. Ülkedeki huzur ve güvenle doğru orantılı olarak onlar da artıyor. Geçmişte ülkemizde seyahat edilmesi riskli bulunan bölgelere de yavaş yavaş seyahatler başladı.” bilgilerini verdi. Türkiye’nin turizmin çeşitlendirilmesi için tüm sektör paydaşlarının emek vermesi gerektiğini söyleyen Bağlıkaya, “Ülke olarak turizmimizi çeşitlendirmek, sezonu 12 aya yaymamızda ve kişi başı gelirin arttırılmasında çok önemli bir unsur olacak. Bundan yoksun olduğumuz zaman, ortalama turist harcamalarımız düşük kalıyor.” dedi.
Türk mutfağı yükseliyorBağlıkaya, Türkiye’nin Akdeniz Çanağı’nda deniz, kum ve güneş turizminde rekabet edilemeyecek kadar çok avantaja sahip bir ülke olduğunu ifade ederek, servis kalitesi ve personel kalitesi konusunda iyi durumda olduklarını söyledi. Türk turizminin bu avantajların yanına yeni başarılar eklemesi gerektiğini ifade eden Bağlıkaya, gelir düzeyi yüksek turiste ulaşabilmek için alt turizm dallarında da güç kazanmak gerektiğini kaydetti. Bağlıkaya, şöyle konuştu: “Spor turizmi, golf turizmi, sağlık turizmi, gençlik turizmi, yayla turizmi... Örnekleri çoğaltabiliriz. En önemlilerinden bir tanesi de gastronomi turizmi. Neden? Çünkü gastronomi alanında gerçekten dünyayla rekabet edebileceğimizi biliyoruz. Biz turizmciler dünyanın her yerini geziyoruz. Her yerin mutfağını biliyoruz. Kendi lezzetlerimizi de biliyoruz. Rekabet derken ille birini yenmekten bahsetmiyorum. Çeşitlilik. Brezilya’ya gittiğinizde Brezilya mutfağını denemek istiyorsanız o tatları, Türkiye’ye geldiğinizde Türk mutfağını, İtalya’da İtalyan mutfağını denemek istersiniz. Dolayısıyla burada biz de en az onlar kadar yerimizi almalıyız. Bu konuda da Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe gerçekten istisnai bir çaba sarf ediyor. Enerjisine hayranız. Bütün sektör dernekleri olarak kendisini destekliyoruz.”
Tek noktada yerel turizmGastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Türk mutfağı lezzetlerini bir arada sergilemek ve turistlerin beğenisine sunmak için 1,5 yıldır proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Orman Bakanlığı, Life Park, TÜRSAB, Turizm Bakanlığı ile entegrasyonlu ve hummalı bir çalışma içerisindeyiz. Gastronomi Köyü’nün amacı İstanbul’a gelen turistin tek bir noktadan yerel lezzetleri otantik gösterileriyle beraber tatma, deneyimleme imkânına sahip olması.” diye konuştu. Türkiye’de 12 binden, İstanbul’da ise 2 binden fazla seyahat acentesinin bulunduğunu aktaran Boztepe, bu proje ile seyahat acentelerinin ürün satış ihtiyaçlarına da cevap vereceklerini söyledi.