Doğada yürüyüş, diğer adı ile trekking uzun zamandır oldukça popüler olan doğa aktivitelerinden bir tanesi. Peki keyifli bir etkinlik olmasının yanından faydalarını biliyor musunuz?

Doğada yürüyüş yapmak için 11 önemli sebep

Doğa, ona temas eden her canlıyı dingin kılar ve dengede tutar. Ama biz bahaneleri severiz. Hızlıca tüketilen bir sandvicin de sporsuz geçen günlerin de mazereti aynıdır, vakitsizlik, nakitsizlik…
Doğa yürüyüşleri hemen herkesin bir bahane üretmesine gerek olmaksızın ücretsiz gerçekleştirilebilen rahatlatıcı bir spor dalıdır. Doğa içinde yapılacak hafif tempolu bir yürüyüş, size ihtiyacını duyduğunuz sağlıklı yaşamın kapılarını açacak güçte faydalar barındırır. Peki, nedir bu faydalar?…



1) Sizi Mutlu Eder

Doğa yürüyüşlerini bir nevi “topraklanma” diye tanımlıyorum. Topraklanma, arınma ve yeniden başlama… Yoğun oksijen ve doğal ortamda bulunmak, beynin endorfin salgılamasına yardımcı olur. Doğada geçirilen bir günün ardından kişinin kendini daha enerjik, daha dingin ve daha mutlu hissetmesinin nedeni de budur. Kişi, doğa yürüyüşlerinin ardından negatif (olumsuz) enerjisini boşaltır ve âdeta bir ruhsal detoks yaşar. Mutlu bir ruh hali, sağlıklı bir bedenin ilk adımıdır. Mutlu olmak için doğada yürüyüş yapın…



2)Sağlığınızın Olumlu Yönde Gelişmesini Sağlar

Yapılan araştırmalar, doğada yürüyüş yapmanın önce fizyolojik, sonrasında psikolojik olarak beden sağlığını olumlu yönde etkilediğini söylemektedir. Düzenli trekking ile kaslar güçlenir, yağ yakımı gerçekleşir, kan akışı hızlanır, lenfler uyarılır, toksin atılımı gerçekleşir. Böylece tüm organlar, negatif yüklerini bırakır ve daha sağlıklı etkilerle donanır. Genel beden sağlığının düzenlenmesinin ardından, psikolojik etkiler devreye girer. Doğa yürüyüşünü bir yaşam biçimi olarak benimseyen kişiler daha sakin, mutlu ve huzurlu kişilerdir.



3) Kalp Sağlığınızı Korur

Doğa yürüyüşleri, insanda mutluluk hormonu salgılatır ve beden sağlığınızın olumlu yönde gelişimine katkı sağlar. Kalp ve beden sağlığı bir bütündür. Hareketsiz bir yaşam, ilk önce kalp sağlığını tehdit eder. Günlük alınan kalori miktarı, enerjiye dönüşmez ise vücutta yağ olarak birikir. Karaciğer yağlanması, kalp damar tıkanıklığı, hipertansiyon ve kan şekeri yüksekliği gibi geri dönüşleri bertaraf etmenin en kolay yolu, doğada yapılan yürüyüşlerden geçer. Trekking ile kalp damarlarında biriken ve damar tıkanıklığı, daralma gibi etkilere sahip kötü huylu kolesterol seviyesi düşerken, iyi huylu kolesterol seviyesinde de artış olur.Trigliserid seviyesi düzenlenir. Doğada yürüyüş yapmak, damar sertliği riskini azaltır. Kolesterol değerlerini olumlu yönde düzenler, kan şekeri ve tansiyon değerlerinde düşme sağlar.



4) İnsülin Direncini Kırar

Düzenli yürüyüş, insülin direncine karşı kişiyi korur. Hem diyabet hastaları hem de diyabete yatkın bünyeye sahip kişiler, doğa yürüyüşü ile fazla kilolarından kurtularak insülin direnci gelişimini engelleyebilirler.



5) Kemiklerin Güçlü Kalmasını Sağlar

Doğada yürüyüş yapmak, kemik metabolizmasının gelişimine katkı sağlar. İlerleyen yaşla birlikte gelişen kemik erimesi, kemik eğriliği gibi rahatsızlıkların oluşumunu önler ya da geciktirir. Trekking güçlü bir kemik yapısı ve doğru vücut postürü için ideal bir spordur.



6) Arkadaşlık İlişkilerinin Gelişmesini Sağlar

Trekking ya da bilinen diğer adıyla doğa yürüyüşü, arkadaş grubuyla da tek başına da olur… Eğer yeni insanlar tanımak, arkadaşlık ve dostluk ilişkileri geliştirmek hem de spor yapmak gibi bir niyetiniz varsa trekking ideal seçimlerden biri. Doğa yürüyüşleri organize eden pek çok doğa kulübü var. Bu kulüplerden biri ile hareket ettiğinizde grup olarak birlikte yol almanın, zorlu parkurları tamamlarken,yardımlaşmanın keyfini yakalayabilirsiniz.

7) Anksiyete ve Gerilimin Atılmasını Sağlar

Doğa yürüyüşlerinin topraklama özelliğinden yazımızın başında söz etmiştim. Düzenli olarak doğa yürüyüşleri yapmak, kişiyi iyi hissettiren endorfinlerin salınımını sağlar. Mutluluk hormonu diye de bilinen endorfinler, hayattan zevk alma duygusunu geliştirirken, dingin, huzurlu ve iyi hissetmemize de yardımcı olur. Trekking ile birlikte kişi sosyal hayatta da kendini iyi hissetmeye başlar. Negatif duygulardan uzaklaşıp, pozitif duyguların yaşantıya katılmasıyla birlikte endişe hali, duygu durum bozuklukları, gerilim ve tüm olumsuz düşünceler de bedeni terk eder.

8) Osteoporoz ve Kireçlenmeye Karşı Korur

Kemik erimesi ve kireçlenme, hareketsiz yaşantının kişi hayatına negatif etki eden en önemli neden. Atalarımız boşuna işleyen demir ışıldar dememiş. Doğada yürüyüş yapmak ilerleyen yaşlarla birlikte ortaya çıkan osteoporoz (kemik erimesi) ve kireçlenme ile mücadelede en etkili yöntemlerden biri.

9) Güçlü Bir Kardiyodur

Kapalı spor salonlarında, saatler süren ağır egzersizlere kıyasla doğa yürüyüşleri en yoğun kardiyo programlarından daha etkili sonuç verebilmektedir. Bir saatlik bir doğa yürüyüşünde ortalama 500 kalori yakılır. Her hafta, hatta imkân dahilinde her gün düzenli olarak yapılacak doğa yürüyüşleri, kısa sürede sizi istediğiniz forma kavuştura-cak güce sahiptir.

10) Daha İyi Uykuya Yardımcı Olur

Doğada geçirilen bir günün sonunda uykuya geçiş de hızlı olur. Kimi kişilerce “oksijen çarpması” diye tanımlanan bu durum, aslında salgılanan hormonların olumlu bir izdüşümüdür. Özellikle uyku sorunu yaşayan kişilerin doğa yürüyüşleri sonrası, hayal ettikleri sağlıklı uyku düzenine kavuştukları gözlemlenmektedir.

11) Kilonuzu Kontrol Altında Tutar

Bir saatlik doğa yürüyüşü 500 kalori yakar demiştik. Açık havada doğa içinde yapılan düzenli yürüyüşler, formunuzu korumanıza ve fazla kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı olur. Özetle ister hiking, ister trekking tercih edin ama yürüyüşlerinizi doğada yapın. Temiz hava, doğanın kokusu ve sesleri, yeni keşifler hem de daha çok sağlık… Herkese şimdiden iyi yürüyüşler!
OGÜNhaber