Türkiye’nin önde gelen badem bölgesi Datça, beyazın ve pembenin tüm tonlarına ev sahipliği yapacak görsel bir şölene daha hazırlanıyor.

Datça Badem Çiçeği festivali

Geçen yıl ilk kez düzenlenen ve binlerce katılımcıyla Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlayan festival, bu yıl 8-10 Şubat tarihleri arasında Datça Yarımadası’nın doğasını, yerel kültürünü ve tarihini ziyaretçilerle paylaşmaya hazırlanıyor. Datça’daki badem ağaçları, ocak - şubat aylarında bembeyaz çiçeklerini açarak baharın gelişini müjdeliyor. Datça merkezinde, Palamutbükü ve Hızırşah panayır alanlarındaki el emeği ürünler ve hediyelik eşya stantları, badem ürünleri ve yöresel yemek satışları, çocuk ve yetişkinlere yönelik renkli ve yaratıcı atölyeler, Datça’ya özgü dans gösterileri ve sahne performanslarıyla üç gün sürecek olan festival ziyaretçilere çok çeşitli etkinlikler sunuyor. Ayrıca ziyaretçilerin tercihlerine göre katılabilecekleri turlar ve doğa yürüyüşleri ile yarımadanın dört bir yanını keşfetme, tarihini ve kültürünü deneyimleme imkânı sunuyor.

Neon Yerleştirme
Borusan Contemporary’de 10 Şubat saat 14.00’te gerçekleşecek olan odaklı sergi turunda bu ay, çağdaş sanatın içinde yer alan ilginç bir mecra alanı ele alınacak: Neon Yerleştirme. Bu etkinlik, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda sıkça rastlanan endüstriyel üretiminin tekrar ve süreklilik gibi kavramlarını en iyi yansıtan mecra olarak görülüyor. Etkinlikte, Neon yerleştirmenin tarihsel gelişimi ile birlikte koleksiyondaki çağdaş temsilcileri olan Laurent Bolognini, Ruby Anemic, Doug Aitken, Keith Sonnier, Brigitte Kowanz, Maurizio Nannucci, Ivan Navarro, François Morellet ve eserleri tanıtılacak. Kowanz, Navarro ve Bolognini, yansıtıcı yüzeyler üzerine yaptığı neon yerleştirmeleriyle sürekli tekrar eden ve sonsuzluğa giden imgeler oluşturarak sanayi üretiminin karakteristik özeliklerini yansıtırken, Keith Sonnier 8. Kat Toplantı Salonu’ndaki eseri ile üç boyutlu bir karalamayı andırır. Ruby Anemic ise Borusan Holding CEO ofisinde yer alan “Cesaret Yoksa Zafer de Yok” (No Guts No Glorry) adlı eseri için neon malzemesini tercih etmiş. Odaklanılacak sanatçılar: Laurent Bolognini, Ruby Anemic, Doug Aitken, Keith Sonnier, Brigitte Kowanz, Maurizio Nannucci, Ivan Navarro, François Morellet.



Avanak Avni
Geçtiğimiz haftalarda Hasanpaşa’da bulunan Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi önünden çalınan Avanak Avni Heykeli, eski yerine, ustası Oğuz Aral’ın yanına yerleştirildi. Kadıköy Belediyesi tarafından Temmuz 2017’de yaptırılan usta karikatürist Oğuz Aral ve efsanevi karakteri Avanak Avni Heykelleri, Hasanpaşa’da hem Kadıköy’e gelenleri karşılıyor hem de Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’ni gösteriyordu. Heykeltıraş Yunus Tonkuş tarafından Karikatür Evi’nin karşısındaki alana yapılan 80 kilo ağırlığında ve 143 santim uzunluğundaki, bronz Avanak Avni Heykeli, iki hafta önce ayaklarından ayrılarak çalınmıştı. Karikatür Evi’nde Yunus Tonkuş’un Oğuz Aral ve Avanak Avni Heykellerinin yanı sıra, Turhan Selçuk’un Abdülcanbaz, Tuncay Akgün’ün Bezgin Bekir, Bülent Arabacıoğlu’nun En Kahraman Rıdvan ve Uğur Gürsoy’un Fırat karakterlerinin heykelleri bulunuyor.



Bavul
Senaryosunu Sam Bobrick’in yazdığı usta yönetmen Levent Tülek’in uyarlayıp yönettiği “Bavul” oyunu, 26 Şubat saat 20.30’da İstanbul’da KKM Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde seyircisiyle buluşuyor. Oyunun oyuncu kadrosunda sahnelerin usta isimlerinden Bekir Aksoy, Çiçek Dilligil, Mert Asutay ve Yasemin Hadivent yer alıyor. “Bavul” tiyatro oyunu, son derece zıt iki insanın çılgın, delice ve kahkaha dolu karşılaşmalarını konu alıyor. Çaresiz ve huysuz bir adamın bavulunun havaalanında yalnız ve meraklı bir kadının bavulu ile karışmasını konu ediyor. Oyunun yönetmeni Levent Tülek, böyle bir ekiple ve ustalarla çalışmaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken oyun hakkında şunları söyledi: “Oyun, insan ilişkilerini, aşkları, sevgileri, yalnızlıkları doğru insan-yanlış insan tartışmasını ve günümüz insanının mutluluktan ne anladığını esprili ve renkli bir biçimde anlatan çılgın, delidolu bir oyun.”



Napoliten Konserleri
İstanbul Devlet Opera ve Balesi tenorları, İstanbul’un farklı sahnelerinde müzik severler ile buluşuyor. Duygu yüklü İtalyan halk şarkılarından oluşan “Napoliten Konserleri”, İtalya’ya kısa bir yolculuk niteliğinde. Konserdeki şarkılara yer yer hüzün, yer yer de neşe hâkim olurken; E. di Capua, F. P. Tosti, E. de Curtis, R. Falvo, L. Denza, C. A. Bixio, G. Cottrau, R. Leoncavallo veS. Cardillo gibi değerli bestecilerden eserler seslendirilecek. “l’te vurria vasa”, “Mattinata”, “Non ti scodar di me”,“Fenesta Che Lucive”, Dicitencello Vuie”, “Tu ca nun chiagne” , “Torna a Surriento”, “Mamma”, “Marechiare” ve “O sole mio” ise konser programında yer alan eserlerden bazıları.Konserde Besnik Ademoğlu, Serkan Bodur, Can Reha Gün, Yoel Keşap ve Muzaffer Soydan’a piyanist Hüseyin Kaya eşlik edecek. Konserin sahne kurgusu Hüseyin Kaya’ya, ışık tasarımı ise Taner Aydın’a ait. Bu sezona Zorlu PSM - Turkcell Platinum Sahnesi’nde başlayan konserler dizisi, 2 Şubat’ta Beyoğlu Grand Pera Emek Sahnesi’nde; 6 Şubat, 26 ve 30 Mart’ta Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.



Whitefest Uludağ 2019
Kışın en “sıcak” festivali Whitefest, bu yıl da Uludağ’ı kasıp kavuracak. 12 bin festival severe ev sahipliği yapacak olan Whitefest‘in bu seneki tarihleri belli oldu: 3-7, 7-10 ve 10-14 Şubat. Jolly Tur’un gençlik markası Unitravel tarafından 2004 yılından beri düzenlenen, 150 bini aşkın müzikseveri ve dünyaca ünlü 600’den fazla sanatçıyı ağırlayan Whitefest, bu sene de Uludağ’ın lüks otellerinde, çılgın partileriyle ve enerjisi sahneye sığmayan konserleriyle ortalığı yerinden oynatacak. Whitefest, her sene üniversite ara dönemlerinde üç periyot hâlinde Uludağ’da gerçekleştirilen Türkiye’nin en büyük gençlik festivalidir. Müzikseverlerin 2019 kışında kendilerini müzik ve doğanın iç içe olduğu bir atmosferde bulacağı, Uludağ’ın en gözde otellerine düzenlenen Whitefest, müzik sahnesinin son dönemdeki en başarılı isimleri eşliğinde aralıksız sürecek.

OGÜNhaber