Araştırmaya göre, hala kullanılan araçların yüzde 45'i dizel, yüzde 26'sı benzinli, yüzde 29'u ise
LPG/Benzinli. Kullanıcılara "yeni araç almaları durumunda ne tür araç tercih edecekleri" sorulduğunda katılımcıların yüzde 59 dizel, yüzde 19 benzinli, yüzde 21 LPG/Benzinli, yüzde 1 ise hibrid benzinli yanıtını verdi.
İstanbulluların yeni araç tercihi yüzde 73 ile dizel çıktı. Sürücülerin yüzde 79'unun ise araç alımlarında araçların çevreci olmasını istemeleri de önemli bir gelişme olarak dikkati çekti.
Araştırma sonuçlarına bakıldığında, yeni araç alımında yakıt tüketiminin yüzde 91 ile en önemli kriter olduğu görüldü. Bunu yüzde 55'le aracın fiyatı, sürüş keyfi, yakıt tipi ve markası takip etti.
Verilere göre, erkek kullanıcılar kadın kullanıcılara göre fiyata, kadın kullanıcılar da erkeklere oranla sürüş keyfine daha fazla önem veriyor. Yakıt tiplerine erkeklerin, aracın dizaynına ise kadınların karşı cinsten daha meraklı olduğu görüldü.
Araştırmada, sürücülerin araç üzeri güvenlik sistemlerine, yakıt tasarrufu ve çevreci olması kadar önem vermedikleri dikkati çekti. Bu sonuçtan yola çıkarak, kazaların yüzde 90'nın sürücü hatalarınından oluştuğu düşünüldüğünde, sürücü destek sistemlerinin sürücüler tarafından daha yakından tanınmasının ve farkındalılıklarının artması gerektiği kaydedildi.
Sürücülerin araç kullanırken hissettiklerinin de incelendiği araştırmaya göre araç kullanmak her 5 kişiden birinde stres yaratıyor. Yine her beş sürücüden ikisi araç kullanmak zorunda olduğunu söylüyor. Bu zorunluluk İstanbul'da yaşayan her 5 sürücünün 3'ünde bulunurken, trafikte sürücülerin üzerinde en çok stres oluşturan durumların trafik yoğunluğu ve ani fren yapmak olarak ön plana çıktı.
Ayrıca sürücüler, haftanın 2,3 gününü park yeri bulmaya çalışmak, 2,2 günü dar alana park etmek, 2 günü ise yoğun trafiği olan yerlere park etmek zorunda kalıyor.
Bosch Türkiye Otomotiv Araştırması katılımcıların trafikte en sık karşılaştıkları durumları ortaya koydu. İlk sırayı yüzde 22 ile sürücülerin farlarını yol durumuna göre ayarlamamasından duyulan rahatsızlık alırken, bunu yüzde 19 ile park edilebilecek alanların çok dar olması, yüzde 14 ile sürücülerin önüne çıkan engel nedeniyle şerit değiştirmek zorunda kalması, yüzde 12 ile aniden yaya çıkması nedeniyle ani fren yapmak zorunda kalmak takip etti.
Diğer sık rastlanan durumlar arasında ise şerit değiştirirken kör noktada araç olması, trafik durumu nedeniyle takip mesafesini koruyamamak, hız limitlerini geçmek, yorgun araç kullanmak ve trafik işaretlerini gözden kaçırmak geldi.