Gökyüzünde neşeyle dalgalanan uçurtmalar, özgürlüğün ve neşenin sembolü.

Uçurtma nasıl yapılır?

Uçurtma Yapımı İçin Gerekli Malzemeler:
*7 mm kalınlığında, 75 cm boyunda 3 adet çıta (marangozlardan makul fiyata temin edebilirsiniz)

*Renkli kağıt (tercih ettiğiniz renkte)

*Pamuklu ip (iskeleti hazırlamak için)

*10 metre uzunluğunda ip (uçurmak için)

*Tutkal ve bant

*Kesmek için makas ve çakı

*Ölçü için cetvel

Uçurtma Yapımı:
*Çıtalarınızın orta kısımlarını cetvel yardımıyla bulup işaretleyin. İşaretlediğiniz kısmı çıtayı kırmayacak şekilde hafifçe yontun.

*Üç çıtayı altıgen bir uçurtma iskeleti olacak şekilde üst üste getirin. Çıtaları kaydırmadan pamuklu ip ile bağlayın. Sıkıca bağlayıp düğüm attığınız ipi biraz uzun kullanın ve bağladıktan sonra ipin biraz sarkmasını sağlayın.

*Uçurtmanın altıgen iskeletini oluşturmak için 2 metre ip kesin ve çıtalardan herhangi birinin ucuna bağlayın. Gergin olacak şekilde ipi bir diğer çıtanın ucuna bağlayın. Böylece döne döne ipi tüm çıtaların uçlarına bağlayın ve son çıtada sıkı bir düğüm atın. Artan ipi kesin.

*Hazır hale gelen altıgen uçurtma iskeletinizin üzerine seçtiğiniz kağıdı yerleştirin. Kağıdınız kesme işlemi yaparken kaymasın diye de bant yardımıyla çıtalara sabitleyin. Sabitlenen kağıdı kıvırma payı bırakacak şekilde altıgen şeride göre kesin. Bıraktığınız payları tutkal yardımıyla içe doğru katlayarak yapıştırın.

*Hazır hale gelen uçurtmanızın ortasından bir delik açın. İskeleti oluştururken çıtaların ucuna bağladığınız ipten artan ip parçasını bu delikten geçirin. Eğer bu ip 50 cm'den kısaysa ucuna bir miktar daha ip ekleyip düğümleyin.

*Sıra dengeyi sağlayacak iplerde... 90 cm uzunluğunda bir ip kesin ve bunu herhangi bir çıtanın ucuna bağlayın. İpin 75 cm'lik bölümüne denk gelen bölgedeki çıtaya ipi yeniden bağlayın.

*Ortadan geçirdiğiniz ipi 38 cm uzatın ve dengeyi sağlamak için bağladığınız ipin tam ortasına bağlayın.

*Son olarak uçurtmayı uçuracağınız ipi ortadaki delikten geçirdiğiniz ve daha sonra denge ipine bağladığınız pamuklu ipe bağlayın.
OGÜNhaber