Eyüp Mezarlığı (Eyüp Sultan Mezarlığı olarak da bilinir), İstanbul'un Eyüp ilçesinde, Haliç kıyısında bulunan mezarlık.

Eyüp Mezarlığına nasıl giderim ?

Eyüp semti gibi Eyüp Mezarlığı da adını, Emeviler'in 7. yüzyılda Konstantiniye'ye (İstanbul) düzenlediği başarısız seferde (674–78) sancaktarlık yapan ve İstanbul surları önünde şehit düşen Ebu Eyyûb el-Ensarî'den alır. Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin türbesinin burada bulunuşu ve halkın ona yakın gömülme isteği Eyüp Mezarlığı'nın meydana gelişine neden olmuştur.

İstanbul'daki en büyük İslam mezarlıklarından biri olan Eyüp Mezarlığı'nda padişahlar, sadrazamlar, şeyhülislamlar, vezirler, kumandanlar, hanım sultanlar, saray mensupları, din, tasavvuf, ilim, fikir, sanat adamları, şairler ve halktan kişiler gömülmüştür. Eyüp Mezarlığı, Haliç kıyılarından, Karyağdı Bayırı'na, tepedeki sırtlara ve oradan da Edirnekapı surlarına ulaşmıştır. Edirnekapı ile Alibeyköy'e ulaşan yolların çevresindeki mezar taşları da Eyüp Mezarlığı'nın uzantısıdır. Haliç çevresi ile sırtlarında yapılan yol çalışmaları ve kamulaştırmalar buradaki mezarlara büyük zarar vermiştir.

İstanbul'un fethinden hemen sonra Eyüp'te ölülerin gömülmesiyle mezar taşlarında toplumun düşünce yapısı ortaya çıkmıştır. Buradaki ilk mezar taşları gösterişten uzaktır. Anadolu mezar taşlarındaki çeşitlilik, burada da dikkati çekmektedir. Başlıbaşına birer sanat eseri niteliğindeki bu taşlar ölünün kimliği konusunda da bilgi vermektedir.

Fransız yazar Pierre Loti'nin zaman zaman gelerek kahve içtiği söylenen kahvehaneye (Pierre Loti Tepesi) çıkan yokuşun çevresinde tanınmış kişilerin mezarları vardır. Yokuşun hemen başında, 1900'de cihan pehlivanlığını kazanan, 1904'te de ölen Kara Ahmed'in demir parmaklıklı mezarı vardır. Aynı yol üzerinde Kaşgâri Tekkesi çevresindeki mezarlıklarda da Türk musikisinin büyük üstadı Zekai Dede Efendi, hattat Kâmil Efendi, Edirne tarihi yazarı Badi Ahmed Efendi, Mareşal Fevzi Çakmak gömülüdür.Çakmak'ın kabrinin yakınında Nakşi şeyhi Küçük Hüseyin Efendi'nin kabri bulunur. Eyüp Mezarlığı Nakşibendiler'in gömüldüğü bir yer olarak eski İstanbullular tarafından "Nakşi Tarlası" olarak adlandırılırdı.

 Eyüp Mezarlığına;
 IETT Otobüs kullanarak gidebilirsiniz.
    En Yakın IETT Otobüs Durağı
    Durak Adı: BAHARİYE Otobüs Durağı

    Geçen Hatlar

    39Ç - HAMIDIYE MAHALLESI - BEYAZIT
    39Ç - HAMİDİYE MAHALLESİ - AKSARAY
    48E - GÖKTÜRK-EMİNÖNÜ
    94Y - YEŞİLPINAR - BAKIRKÖY

    Metrobüs kullanarak gidebilirsiniz.
    En Yakın Metrobüs Durağı
    Durak Adı: HALICIOGLU Metrobüs Durağı
    Geçen Hatlar


    34G - AVCILAR-SÖGÜTLÜÇESME( METROBÜS )
    34A - EDIRNEKAPI - SÖGÜTLÜÇESME METROBÜSÜ
    34 - AVCILAR-ZINCIRLIKUYU

    Tramway kullanarak gidebilirsiniz.
    En Yakın Tramway Durağı
    Durak Adı: RAMİ Tramvay Durağı
    Geçen Hatlar


    T4 - TOPKAPI - HABİBLER

   
 
OGÜNhaber