MOĞOLİSTAN - BM analistlerin yaptığı ekonomik tahminler dış ve iç etkenler olmak üzere 2 ayrı kategoride yapılmıştır.

Moğolistan ekonomisi için tahminler

DIŞ ETKENLER:
• 2015 yılında düny ekonomisi %3.2 oranda büyümesi beklenmektedir.
• Çin ekonomisi 2015 yılında %7.1 oranda büyümesi bekleniyor. Buna karşılık Avrupa Birliği ekonomisi %1.4 oranda büyüyecek.
• Japonya enflasyonu %5’ düşecek.
• Son olarak, büyük üretici ülkeler birbirine ticari ve mali yaptırımlar uygulayacak.
• 2015 yılında Rus ekonomisi durgun olacak ve GSYİH’si %1,5-2 oranda düşecek.


İÇ ETKENLER:
Moğolistan ekonomisinin daha da zora girdiği herkesin bildiği bir hsusutur. Bu zorluğun temel nedeninin analistler yabancı yatırımlarının geri çekilmesi, ihracat ürün fiyatlarının düşmesi, taleplerin azalmasına bağlıyor.

Bu nedenleri Moğolistan 2013 yılsonunda doğru analiz ederek ihracata yönelik ekonomik politikası izledi ve kalkınma bankası aracılığıyla desteklemek amacıyla krediler sağladı, gereksiz yardımlarını kesmeye başladı.

Moğolistan için ençok gelir kaynakları olan kömür, bakır ve demir fiyatları düşük seyrediyor. Тонн  ton demir cevheri en fazla dolar olacağını City Group tahmn ediyor. Bu tahmine göre Тэдний таамаглалаар 2015 yılında demir cevher fiyatları 80 dolardan 65 dolara düşecek ve 2016 yılında az bir yükselme ile 78 dolara ulaşacaktır.

2015 yılında saf bakırın 1 tonunun fiyatı ortalama 6,500 dolar olacağı tahmin edilirken bugünlerde Londra Borsasında bakırın 1 tonu 6,170 dolara satılmaktafır. Bu gidişle 2016 yılında bakır fiyatlarında da düşüş olacağını analistler tahmin ediyor. Ancak Erdenet fabrikasının idaresi piyasanın durumuna göre esnek çalışarak, hızlı cevaplar verebilmesi, tasarruf moduna geçebilmesi bizi kurtaran çalışmalardır.

Altın fiyatları bu sene nispeten iyiye gidecektir. Bugün 1 ons altın (28.34 gram) - 1,185 dolardır. Uluslararası ilişkilerin durumuna göre 2,500 dolara kadar yükselebileceğini analistler vurguluyor.

Doğal kaynaklara dayalı gelişen devletlerin tecrübe örnekleri çok basit. Kaynakları ham olarak dışarıya ihraç etmeden üretime yönelmektir. Tek sektöre bağlılığı düşürmek için hayvancılık ve tarımla tekrar telafi edilecek kaynaklara dayalı sektörleri geliştirmektir.

- Doğrudan yabancı yatırımları çekmek için tüm çabaları sarfetmek;

- Japonya gibi ülkelerden düşük faizli, uzun vadeli krediler, finansanlar çekme konusunda tüm olanakları kullanmak yoluyla Kalkınma bankası ve diğer bankalara sermaye çekmek, böylece kısa sürede verim sağlayacak projeleri finanse etmek;

- Maaş artışları, emekli maaşı ve diğer yardım ödeneklerini arttırmaya yönelik siyasi oyunları azaltmak, bu konuda kamuoyunu bilgilendirmek ve desteklemee ilişkin çalışmaları hızlandırmak;


Yani bizler sözkonusu sayılı tedbirleri alabilirsek ekonomik krizleri durdurabileceğiz. 2015 yılında Moğollar bizler ellerimizi birleştirerek yapabileceğimiz ve ekonomik zorlukları aşabileceğimiz akıllı yolları bulabileceğimiz ve bunu gerçekleştireceğimizi deneyeceğimizi seneme yılı olacaktır.
OGÜNhaber