Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı Tsogbaatar, Türk müteahhitlerini Moğolistan'a davet ediyoruz.

Moğolistan Bakanı Tsogbaatar'dan Türk müteahhitlere davet

Gün Medya Grubunun düzenlediği yemekli organizasyona katılan Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı Damdin Tsogbaatar, "Türk müteahhitlik sektörünü Moğolistan'da görmek istiyoruz" dedi.

Organizasyona Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı Damdin Tsogbaatar’ın yanı sıra Moğolistan’ın İstanbul Başkonsolosu Munkh Ochir Enebish, Moğolistan’ın Kırgızistan Büyükelçisi, Moğol-Türk İş Konseyi Fahri Başkanı Cengiz Aygün, Gün Medya Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Rumi Aygün, Gün Medya Yönetim Kurulu Üyesi Gazeteci-Yazar Ferhat Yıldırım, Gün Medya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Aygün, Gün Medya Grubundan Ahmet Gücüyener ve Baki Özcan katıldılar.

Toplantının ardından Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı Damdin Tsogbaatar gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Türk firmalarının Moğolistan’da bazı Türk firmaların hizmet verdiğini söyleyen Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı Damdin Tsogbaatar, “Yapılan ticaret hacmi iki kardeş ülke olmamız münasebetiyle istenilen aşamada değildir. Ticaretimizi artırmak için yaptığımız görüşmelerin meyvesini vereceğini ümit ediyoruz” diyerek Türk yatırımcılara ciddi önem verdiklerinin altını çizdi.

Bakan Tsogbaatar, Moğol-Türk İş Konseyi Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıda, ülkesinin gelirlerinin büyük bir kısmını madencilik sektörünün oluşturduğunu, inşaat sektörünün de gelişmekte olan bir piyasa yapısına sahip olduğunu anlattı.

Ülkesinde ciddi bir kentsel dönüşüm ve nitelikli toplu konut üretimi için seferberlik başladığını ve bu doğrultuda Türk müteahhitlerini Moğolistan'da iş yapmaya çağıran Tsogbaatar, "İnşaat, 95 bin 700 kişilik istihdamla ülkenin en büyük sektörlerinden birisi. Ülkemizde 5 bin 600 inşaat şirketi mevcut. 2010-2014 aralığında sektör 4,6 kat büyüdü. Başkent nüfusunun yüzde 40'ı apartmanlarda yaşıyor ve başkentin geri kalanında da bu yönde barınma gereksinimi var. Hükümet olarak 2021'e kadar vatandaşlarımızın yüzde 67'sini nitelikli konutlara yerleştirmek istiyoruz. Şu anda ülkemizdeki konut kredilerinin milli gelire oranı yüzde 13,1 düzeyinde. Ödemelerde büyük sorunların yaşanmadığı bir sistem söz konusu. İhtiyaç duyulan yeni konutlara yönelik gereken finansman için yurt dışından düşük faizli kredi arıyoruz. Ülkemizde karlı bir konut pazarı var" dedi.

Moğol Türk İş Konseyi Başkanı Aygün ise, iki ülke arasındaki uçuşların artırılması için yetkililere çağrıda bulundu.

Türk müteahhitlerinin Moğolistan'da iş yapmasının önünde herhangi bir sıkıntı olmadığını belirten Cengiz Aygün, firmaların kredi konusunda da destekleneceğini belirtti.
OGÜNhaber