Ekonomik Ortaklık Anlaşması imtiyazları Moğolistan ve Japonya her iki tarafa yüklenen konteynerlerde uygulanmaya başlandı.

Ekonomik Ortaklık Anlaşması verimini vermeye başladı

Örneğin, son 10 boyunca yüksek vergi ödeyerek Japonya pazarına giren “Erdenet halı” şirketi geçtiğimiz Aydan başlayarak vergi imtiyazlarından yararlanmaya başlamıştır.

Kaşmir ürünlerin en büyük markası olan “Gobi” firması tarifeli vergi imrtiyazlarından yararlanarak ihracat için ortakları ile görüşmelere başlamıştır.

Tarifeli vergi imtiyazlarından yararlanmak için menşe sertifikası gerekmekte ve bu sertifikayı Moğolistan Milli Ticaret ve Sanayi Odası vermektedir.

Geçtiğimiz ay itibariyle Japonya’ya ihracat yapmak isteyen 20’den fazla firma ve şahıs menşe sertifikalarını aldığını Moğolistan Milli Ticaret ve Sanayi Odası açıkladı. Bu firmalar ağırlıklı olarak yün ve kaşmir ürünleri üreten firmalardır.

“Made in Mongolia” etiketi üreticilerimizin Japonya pazarındaki rekabet gücünü arttırmaktadır. Bu nedenle de Moğol şirketleri ile ortak iş yapmak isteyen Japon firmaların olduğunu özel sektör belirtiyor.

Ekonomik Ortaklık Anlaşması öncesinde iki ülke arasında 2016 yılın ilk 5 ayındaticaret hacmi 117.7 milyon dolara ulaşmıştı. Normalda yıllık ticaret hacmi 300-400 milyon dolarla ölçülmektedir. Ancak EOA’nın geçerlilik kazanması ile ciro % 50-60oranda artması beklenmektedir.

Ekonomik Ortaklık Anlaşması kapsamında Moğolistan 3,429 ürünün gümrük vergisini doğrudan sıfırlayacaktır. Ayrıca Moğol halkının satın aldığı Japonya’nın8,000 çeşit ürün için “0” gümrük vergisi muafiyetine sahip olacaktır.  

Dolayısıyla Moğolistan’ın toplam 5,700, Japonya’nın9,300 çeşit ürün için doğrudan veya aşamalı olarak gümrük vergisi muafiyeti tanınacaktır. Önümüzdeki 10 yıl içinde iki ülke arasındaki ticarette % 96 oranda (fiyat olarak) gümrük vergisinden muaf olacaktır.
OGÜNhaber