Bütçe açığı 1.1 trilyon MNT’yi aştı ve yılsonuna kadar 1.6-2 trilyon MNT’ye ulaşabilir mesajını iktisatçılar vermektedir.

Ekonomide 'Çözüm yolu nedir?'

Bu nedenle yeni hükümet bütçe açığını kapatmak için gerekli 1 trilyon MNT’yi bulma görevini yerine getirmesi gerekmektedir. Üstelik yatırım eksiye düştü ve ihracat geliri de düşmüş vaziyettedir.
Hükümet bütçe onaylamasını acilen hazırlayarak 20 Ağustos 2016 tarihinde Meclise sunulması beklenmektedir.

100 milyon dolar tasarruf edilebilirdi
Moğolistan eski Devlet Bakanı M.Enkhsaikhan: Ekonomik krizle yüzleşen tüm ülkeler “Standby” programına dahil olmak için IMF’de kuyrukta beklemektedir. Ancak Moğolistan daha bu kuyruğa girip girmeyeceğine bile karar verememiş durumdadır.Bir yıl önce bu programa dahil olunsaydı 100 milyon dolar tasarruf edilirdi.Yüksek faizli kredi ile borçları kalınlaştırmanın bedeli her yıl 100 milyon dolara patlamaktadır.

“Standby” programının işleyiş süresi 2 yıldır, nadir durumlarda 3 yıl sürmektedir.IMF’den alınacak koşullu kredi ile ekonomik kriz geçici bir süre için önlenebilirdi. En önemlisi IMF ile işbirliği ile ekonomik politikamızı belirleyerek, mali disiplinleri sonucunda yabancı yatırımcıların güvenini yeniden kazanabilirdik.

“Standby”dan başka çözüm yolumuz yok
İktisatçı B.Lakshmi: Mali piyasmızı liberalleştirmek yerinde olur. Bugünkü ekonomik durumua bakılırsa yetkililer için “Standby”dan başka çözüm yok gözükmüyor. Bütçe kesintiye uğradı.İhracat gelirleri de kötüye gidiyor. Ayrıca Merkez bankasında döviz rezervi bittiği için yurtdışından kredi alınamaz. Yüksek faizli kredi çekmektense IMF’nın standby programını uygulamak daha az zararlıdır.
Gelir ve giderler denkleştirilmeli

J.Delgerjargal: Hükümet öncelikli olarak bütçe geliri ve giderleini denkleştirmelidir. Yani hükümetin başına gelebilecek tüm olumsuz sonuçları aza indirgeyerek, döviz kurunun yükselişini durdurmak gerekmektedir. Önümüzdeki yıl biz tahvil borçlarını ödemeye başlayacağız.Bu nedenle döviz akışını iyileştirmek gerekiyor.Ayrıca halka yapılan geniş kapsamlı sosyal yardım politikasından kaçınmak gerekiyor.

Önce ekonomiyi analiz etmelidir  
İktisatçı N.Dashzeveg: Yetkililerin öncelikli olarak yapması gereken iş bu ekonomik krizin neden belirlemektir. 2016 yılın ilk döneminde ekonomi %3 oranda büyüdü ve enflasyon oranı en düşük seviyede tamamladı.Bundan bakılacak olursa bu pek de kötü bir durum değildir. Ancak bütçenin bu kadar açık vermesi, ödemeler dengesini bozulduğu ve halkın satın alma gücünün düşmesi gibi durumlara bakıldığında ekonomi olarak kötü bir durumdayız. Bu nedenle hastalığı teşhis için analiz yapmak çok önemlidir.Ülkenin önde gelen ulusal düzeydeki iktisatçılar görüşlerini bildirmeli ve açık bir ihale ile büyük bir ekonomik politikası hazırlamak gerekiyor. Bu iş için meslek sahibi, bilen insanlar çalışmalıdır. Büyük bir holding sahibi buna gerekmiyor.Hazırlanan ekonomik politikası taslağı Meclis’e sunulmalı ve doğru politika izlenmelidir.Halk sizin seçim vaadlerinizi yerine getirmenizden ziyade ekonomik krizi nasıl aştığınızı hatırlayacaktır.
OGÜNhaber