MOĞOLİSTAN - Bakanlar Kurulu 9 Mart günü olağan toplandı. Toplantıda 30’dan fazla konu ele görüşüldü ve aşağıdaki kararları almıştır.
Egiin nehri hidroelektrik santrali projesi için finansman sorunu çözüldü.
ÇHC Hükümeti tarafından verilecek koiullu kredi ile Egiin nehri hidroelektrik santrali projesini finanse etme teklifi ÇHC tarafına sunularak, müzakerelerin başlatılmasının yerinde olduğuna karar verildi.
Projenin fizibilite çalışması Enerji Bakanlığı Bilim ve Teknik Danışma Kurulu’nun 28 Ağustos 2014 günkü toplantıda değerlendirilerek desteklenmişti. Projenin toplam maliyeti 827 milyon dolar olarak hesaplanmıştır.
Egiin nehri hidroelektrik santrali Başkent Ulanbator’dan 450 km mesafede veya Bulgan Vilayeti Hutag Undur ilçesinde, Eg-Selenge nehirlerinin bağlandığı noktasından kuzeye 2.5 km mesafede inşaa edilecektir. Projenin kapasitesi 315 MWt, 1 yılda ortalama 606 milyon кWt/saat elektrik üretecek ve 5.7 milyar м3 hacimli temiz su havzası oluşturacaktır.
Erdeneburen hidroelektrik santrali inşaa edilecek
Moğolistan batı bölgesinde ihtiyaç duyulan enerji intiyaçlarının istikrarlı olarak karşılanması, bölge için sürekli artan elektrik ihtiyaçlarını ulusal kaynmaklardan karşılanması amacıyla Hovd vilayetine bağlı Erdeneburen ilçesindeki Hovd nehri üzerinde hidroelektrik santralini inşaa ederek, kullanıma verilmesi konusunda Enerji bakanı D.Zorigt görevlendirildi.
Bugün Moğolistan’ın batı bölgesi enerji sisteminde Uvs, Bayan-Ulgiy ve hovd vilayetlerinin merkezleri, 46 ilçe, 11 yerleşim alanı /bag/ için enerji ihtiyaçlar Rusya'nın Krasnoyarsk enerji sistemi, Çin’den ithal edilen elektrikler ve Durgon hidroelektrik santrali ortaklaşa karşılamktadır. Batı bölgesi enerji ve elektrik ihtiyacı 2013 yılında 127.1 milyon kWt/saat, bunun %28.6’sını Durgon hidroelektrik santrali üretmekte, kalan enerji ihtiyaçlar Rusye ve Çin’den ithal edilmekteydi. Son yıllarda batı bölgedeki enerji ihtiyacı % 5-10 oranda artmıştır.
Baganuur’da 700 MWt kapasiteli elektrik sanatrali kurulacak
“Baganuur elektrik santrali” için “Baganuur power” LLC ile imtiyaz sözleşmesini yap-işlet-devret koşulu ile imzalama yetkisi Yatırım Ajansı Başkanına verildi.
Moğolistan’ın Baganuur- Choir bölgesi veya Dornogobi ve Khentii vilayetlerinin enerji ihtiyaçlarını uzun vadede karşılama planına ve birbirini destekleyerek çalışan, güvenli bir kaynağa ihtiyaç duyulmaktadır. Elektrik santralinin inşaatı yaklaşık 4 yıl sürecek ve kullanım süresini de 21 yıl olarak sözleşmeye yansıtmıştır.
Yol çalışmaları imtiyaz sözleşmesi ile gerçekleştirilecek
Tüm vilayet merkezlerini başkente karayolla bağlamaya ilişkin Hükümet Eylem Planı çerçevesinde 2012-2014 yılları arasında Bayankhongor, Umnugobi, Huvsgul, Dundgobi, Zamiin-Uud, Sukhbaatar gibi vilayetleri bağlayan yol çalışmaları tamamlandı ve kullanıma girmiştir. Kalan vilayetleri başkente asphalt yoluyla bağlama çalışmaları devam etmektedir.
İmtiyaz sözleşmesine dayalı yap-işlet-devret koşulu ile inşaa edilecek Altay-Darvi yönündeki 98 km, Bayankhongor-Altay yönündeki 129,4 km, Bayankhongor-Altay yönündeki 126,7 km, Tosontsengel 4 kavşak-Numrog-Songino yönündeki 167 km, Mandal-Zuunkharaa yönündeki 15,8 km’lik asphalt yolları projesi için gerekli imtiyaz sözleşmesini Yüklenici şirketlerle imzalaması konusundaki yetki Yatırım Ajansı Başkanı’na verildi.
Höşigt Vadisi'nde inşaa edilen uluslararası havaalanının yol çalışması 2016 yılında kullanıma girecek
9.ASEM üst düzey toplantısının 2016 yılında Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da düzenlenecek olmasına bağlı olarak Ulanbator-Höşigt uluslararası havaalanı arasındaki karayol çalışmasını ÇHC’nin koşullu kredi ile inşaa edilmesi ve 2016 yılın 2.döneminde kullanıma verilmesi konusunda Yol ve Ulaştırma Bakanı N.Tumurkhuu görevlendirildi.
“Moğolistan Ekonomik Forumu-2015” önümüzdeki ay düzenlenecek
“Moğolistan Ekonomik Forumu” 2010 yılından bu yana geleneksel olarak düzenlenmekte ve bu yıl Başbakan’ın kararı ile 2-3 Nisan tarihlerinde düzenlenmesi planlanmaktadır. Foruma yaklaşık 1000’den fazla temsilciler, 100’den fazla gazeteciler katılmaktadır. “Moğolistan Ekonomik Forumu - 2015” karşılıklı güven sloganı altında düzenlenmesi planlanmaktadır.
Saatler 1 saat ileri alınacak
Saatlerin ileri alınması ile doğal enerjilerin tasarruf edilmesi, tarımı destekleme ve çalışma verimliliklerin arttırılması sağlandığından her sene Mart ayın son haftası Cuma’yı Cumartesi’ye bağlayan gece saat 02’den başlayarak Eylül ayın son haftası Cuma’yı Cumartesi’ye bağlayan gece saat 00’a kadar Moğolistan sınırları içindeki saat takvimini 1 saat ileri alınmasına karar verilmiştir.
Başbakan Ch.Saikhanbileg’in Japonya ziyaretinin sonuçları değerlendirildi
Moğolistan Başbakanı Ch.Saikhanbileg 9-11 Şubat 2015 tarihlerinde japonya’ya resmi ziyaretini gerçekleştirmişti. Ziyaret sırasında Başbakan Ch.Saikhanbileg Japonya Başbakanı Şinzo Abei ile görüşmeler yaparak, Moğolistan-Japonya arasındaki Ekonomik Ortaklığına ilişkin anlaşmayı imzalamıştı.
Ayrıca “Nomura Shookyen”, “Sumitomo”, “Mitsui Sumitomo Bank” gibi Japonya’Nın önde gelen şirket yetkilileri ile görüşmeler yapmıştır.
Ziyaret sırasında Başbakan Ch.Saikhanbileg "Orta Vadeli Stratejik Ortaklığı"-ni hayata geçirme, örneğin, elektrik santralleri ve demiryolu inşaatı, demir, çelik, bakır eritme tesisleri kurma, otoban yolu ve metro inşaatı hususlarını özellikle dikkate alınması ve ortak çalışmanın bu yönlerde biçimlenmesini istediğini dile getirmiştir.
Resmi görüşmeler sırasında Başbakan Şinzo Abe Ulanbator’da inşaa edilen uluslararası havaalanının ekstra finansmanı için 36.85 milyar yenlik koşullu kredisi açma kararını aldığını bildirdi.
Ziyaret sırasında iki ülke vatandaşlarının karşılıklı seyahat koşulları yönünde ortak çalışmak ve ilk aşamada Moğol diplomat ve resmi pasaport sahibi kişilere vize muafiyeti uygulamak için Japonya Parlamentosundaki söz sahibi üyelerden destek alarak bu konuda işbirliği yapma konusunda anlaşılmıştır.
Ticaret yasası tasarısı Meclis’e sunulacak
Moğolistan ticaret yasası tasarısı görüşüldü ve Meclise sunulması konusunda Sanayi Bakanı D.Erdenebat görevlendirildi.
Ticari yapı, çeşitleri, metotları, iç ve dış ticaret için aranan kriterler, ticaretle uğraşanların hak ve yükümlülükleri, sivil toplumun katkısı arttırma, ticari sicil ve kayıtlar için merkezi veritabanı oluşturma, ticareti devlet tarafından düzenlenmesi, desteklenmesi, imtiyazların sağlanması ile ilgili ilişkileri düzenlemeyi içeren bu yasa 11 bölüm, 35 maddeden oluşuyor.
Moğolistan, piyasa ekonomisine geçtikten sonra 1997 yılında Dünya Ticaret örgütü’ne üye oldu ve bugüne kadar dünyanın 139 ülkesi ile ticari ilişkiler kurarak, ticaret hacmini 11 milyar dolara ulaştırmıştır. Ancak ticaret konusunda yasa düzenlemesinin olmaması nedeniyle yönetimsiz ithalat ve düzensiz ihracat devam etmekte, gıda güvenliği denetlenememkte ve tüketici hakları ihlal edilmektedir.
Ticaret yasasının onaylanması ile dış ve iç ticaret ortamı için izlenecek politikalar belirlenecek, birleşik bir politik sistemine geçilecek, yapılacak ticaretler Dünya Ticaret Örgütü ve uluslararası antlaşmalar çerçevesinde yapılmaya müsait bir hukuki ortam oluşmuş olacaktır.