MOĞOLİSTAN - Bakanlar Kurulu Başbakan Yardımcısı U.Khurelsukh başkanlığında toplandı.

19 Mayıs 2015 Moğolistan Bakanlar Kurulu

Bazı müzeler devlet korumasına alınacak
Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanının ilgili kararı ve yönetmeliğine göre devlet ve vilayetlere ait müzelerde sayım çalışması Kasım 2013 tarihinde başlandı ve Nisan 2015 tarihinde sayım işlemleri Moğolistan Tarih Müzesi ile tamamlandı. Sayım çalışmasına toplam 42 kurum katılmıştır.

Sayım işlemi sonucunda aşağıdaki çalışmalar için Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanı L.Gantumur, Maliye bakanı J.Erdenebat, Adalet bakanı D.Dorligjav’a görevler verildi.
·  Müzeler için yasal ortamı geliştirmek, müzelerin gelişimi için ulusal programlar hazırlamak, sayım işlemi sonucuna göre yapılacak çalışmaların planını hazırlamak,

· Moğolistan Ulusal Tarih Müzesi, Güzel Sanatlar Müzesi, Bogd Han Sarayı Müzesi, Choijing Lama Tapınağı Müzesi, Erdene Müzelerinde sergilenen eserlerden devlet korumasına alınması gereken eserler listesini hazırlamak,

·  Gelecek yıldan itibaren her sene müzelerin tadilatı, onarımı, gerekli teknik donatımı için gerekli finansmanı aşamalı olarak bütçeye yansıtılması,

·  Müzeler için gerekli mesleki uzmanları gelişmiş ülkelerde yetiştirmek, meslek edindirme ve aşamalı eğitimlere tabi tutma hususunda gerekli müfredatı hazırlamak,

·  Tarihi ve kültürel eserler, sergilenen miraslar ve digger eserlerin değerini belirlemeye ilişkin mevzuatı ortaklaşa onaylamak ve uygulamak,

·  Erdenezuu ve digger tağınak müzelerin mülkiyetini vilayetlerden devlete devredilmesi konusunda araştırmalar yapmak ve gerekli kararın alınması için çalışmalar yapmak.


Yeni kurulan Yangın ve kurtarma birimleri için gerekli finansman kararlaştırıldı
Umnugobi vilayetine bağlı Tsogttsetsii, Huvsgul vilayetine bağlı Tarialan, Sukhbaatar vilayetine bağlı Erdenetsagaan, Dorno vilayetine bağlı Bayan-Uul, Zavkhan vilayetine bağlı Tes ilçelerinde yeni kurulan Yangın ve kurtarma birimleri için gerekli olan finansman veya harcama giderlerinin Moğolistan Başbakan Yardımcısı bütçe paketinden karşılanması kararlaştırıldı. 2016 yılından itibaren sözkonusu giderlerin devlet bütçesine yasnıtılarak karşılanması konusunda Maliye Bakanı J.Erdenebat görevlendirildi.

Sosyal sigortalar kanunu nda yapılacak ek ve değişiklikler taslağı Meclise sunulacak
Sosyal sigortalar kanununda yapılacak ek ve değişikliklerine ilişkin kanun taslağı Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek desteklendi ve hükümet üyelerin görüşlerinin yansıtılması sonucunda Moğolistan Meclisi’ne sunulmasına karar verildi.

Sanayi ve Teknoloji Parkı işletmesi için özel lisanslar verilecek
Umnugovi vilayetine bağlı Bayan-Ovoo ilçesindeki “Zairmagtain tal” bölgesinde Sanayi ve teknoloji parkını kurmaya ilişkin teklifi sunan ve bu park için hukuki tüm koşulları yerine getiren  “Tavantolgoy Trans” LLC’ye park işletim özel lisansını 5 yıllık süre ile verilmesine karar verildi. Özel lisans için gerekli sözleşmeleri imzalama ve uygulamasını sağlama, denetleme ve değerlendirme konusunda Sanayi bakanı D.Erdenebat görevlendirildi.

Sözkonusu projenin gerçekleştirilmesi ile Tavantolgoy maden ocağından elde edilen hammaddeleri ve rezervlerine dayalı, pazarda rekabet gücüne sahip, modern teknolojileri ile işletilen sanayi ortamı geliştirmek, halka istihdam ve iş imkanı sağlamak, çevreye zararsız nihai ürünlerini üreterekyabancı pazarlara ihraç etme, yerel bölgenin kalkınmasında katkı sağlama gibi çok yönlü faydalar elde edilecektir.

Hükümet Darkhan-Uul, Orkhon, Zavkhan vilayetine bağlı Telmen ilçesi ve Başkent Baganuur ilçesinde Sanayi ve Teknoloji Parklarını kurmaya ilişkin özel lisanslar vermiştir. Bugün itibari ile darkhan ve Erdenet şehirlerinde sanayi ve teknoloji parklar kullanıma girdi ve digger ikisi için de gerekli hazırlık çalışmaların tamamlanması için çalışmalar sürmektedir.

Tarım kanunun yenilenmiş taslağının konsepti onaylandı
Tarım kanunu için gerekli değişiklikleri öngören taslak konsepti görüşüldü ve hükümet üyeleri tarafından sunulan görüşlerin yansıtılması sonucunda desteklenmesine karar verildi.

Tarım ve hayvancılık sektörünün gelişmesi için engel eşkil eden güncel sorunları çözmek, tarıma dayalı üretimleri istikrarlı hale getirmek, hayvancılığa dayalı üretimleri arttırmak, tarım ve otlak hayvancılığında meydana gelen ihlalleri azaltmak amacıyla yürürlükte olan Tarım kanununu yenileme zaruriyeti meydana gelmiştir.

Yeni kanun taslağının onaylanması ile:
·  Tarım üretimlerinin sürdürürlük ve istikrarı sağlamakla tarım sektöründe istihdamı arttırma ve üretim merkezlerine hammaddeler sağlamak.

·  Toprağı koruma ve verimliliğini arttırarak, gerekli teknolojik yeniliklerin yapılması ile ürün kalitesine arttırmak.

·  Tarım bölgelerinin sınırını çizmek, bölgede faaliyet göstermek için uygulması gereken kurallar ve prensipleri belirlemek, yoğunlaştırılmış tarım işletmelerini istikrarlı çalışmasını sağlamak.

·  Halk için gıda ürünler seçeneklerini çoğaltmak ve gıda güvenliğini sağlama hususunda garanti sağlanmış olacaktır.

·  Tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin hak ve yükümlülüklerini arttırması sonucunda tarım işletmelerindeki risklerin ve doğaya olan zararları azaltma çalışmalarında olumlu sonuçlar doğuracaktır.


 
OGÜNhaber