İstanbul’da yapılması düşünülen 3. Köprü çeşitli sivil toplum örgütleri tarafında çevreye zarar vereceği gerekçesiyle protesto edildiği gibi aynı zamanda rant tehlikesini de gündeme getirmiştir.

Yeni köprü güzergâhında arsa alanların eli boş çıkacak

 

Bir ayağının Beykoz bir ayağının Tarabya’da olması planlanan 3. Köprü güzergâhı civarında arsa alarak yatırım yapanların yatırdıkları parayı beşe katlayıp kazandıkları şeklinde çıkan haberlere fazla itibar edilmemelidir.

Şu an TBMM Komisyonunda olan 3194 sayılı İmar Kanununa Ek Bir Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi ile köprü güzergâhına 2 km mesafe içindeki alanlara çeşitli kısıtlamalar getirmektedir. Kanun Teklifi metnine göre: “İstanbul İli’nde Boğaz geçişine yönelik ulaşım ile ilgili yapılacak büyük kamu yatırımları (3. Köprü vb.) ve bağlantılı yatırımların güzergâh ve yer seçimleri nedeniyle, bu yerlere 2 km mesafe içindeki imar düzenlemesine tabi olmamış taşınmazlarda meydana gelecek değer artışına karşılık, bu taşınmazların yüzde 65’i ilgili ilçe ve Büyükşehir Belediyesine değer artışı ortaklık payı olarak eşit miktarda aktarılır.

Bu payın ilgili belediyelere aktarılması için bu Kanun hükümleri uyarınca imar düzenlemesi ve uygulaması yapılması koşulu aranmaz. Sözü edilen yerlerde bu Kanun’un 18’inci maddesine göre düzenleme yapılması koşulu aranmaz. Sözü edilen yerlerde bu Kanun’un 18’inci maddesine göre düzenleme yapılması halinde ayrıca düzenleme ortaklık payı düşülmez.

Yukarıdaki fıkrada sözü edilen yatırımlarda, projenin gerektirdiği hizmetlere yönelik servis alanları dışında, bu taşınmazlardan son 3 yıl içinde maliki değişenlerinde ilk 10 yıl içinde konut ve ticari alan oluşturma amaçlı olarak imar planlarında düzenleme yapılamaz. 1.1.2009 tarihinden önce ilgili kanuna uygun olarak ruhsat ve yapı kullanma izni bulunan yapılar mevcut haliyle korunur”.
Görüleceği gibi 3. Köprü güzergâhına yakın bölgelere yatırım yapanlar ilk başta kârlı gibi gözükseler de bu kanun teklifinin yasalaşması halinde ciddi kısıtlamalara tabi olacaklardır.

Bu kısıtlamalardan ilki Boğaz geçişi ile ilgili yapılacak kamu yatırımları nedeniyle bu yerlere iki kilometre mesafe içinde yer alan ve imar düzenlemesine tabi olmamış taşınmazlarda meydana gelen değer artışlarının yüzde 65'inin ilgili ilçe ve büyükşehir belediyesine aktarılmasıdır. Dolayısıyla bu güzergâhta taşınmaz edinenler taşınmazlarının %65’inin ilgili belediyeye aktarılmasına katlanacaklardır.  İkinci kısıtlama ise bu taşınmazlardan son üç yılda sahibi değişenlerin ilk 10 yıl içinde taşınmazlarına konut ve ticari alan yapamamalarıdır.

Bu kısıtlamaların sebebi olarak Kanun Teklifi gerekçesinde İstanbul’un her iki yakasında ormanlık alan, su havzaları, doğal alan ve tarlalarda ciddi tahribatların ortaya çıkacağı, Belgrad Ormanları, Alibeyköy, Ömerli Su havzaları, tarlalar ve diğer doğal alanların ciddi şekilde tahrip edileceği ve yapılaşmaya açılacağı, bunun ise çarpık yapılaşmayı arttıracağı belirtilmektedir. Bu nedenle 3. Köprü güzergâhında bulunan doğal ve tarihi varlıkların yok edilmesinin önüne geçmek için bu kısıtlamaların öngörüldüğü ifade edilmektedir.
 

 

OGÜNhaber