Dünya genelinde, çalışan genç nüfusun azalarak, yaşlı nüfusun artış trendinde ilerliyor olması devlet destekli sosyal güvenlik sistemlerini de ciddi şekilde etkiliyor.

Yeni emeklilik modeli, esnek emeklilik

Esnek emeklilik ise çalışanlara kendi kişisel emekliliklerine geçiş planlarını yapma imkânı sunarken, onlara daha uzun süre çalışarak, emeklilik öncesi gelirlerini, emeklilik sonrası da sürdürme ve toplum içerisinde aktif birer birey olma imkânı sağlayan bir emeklilik modeli olarak karşımıza çıkıyor.

Esnek emeklilik beklentisi
Rapordan çıkan sonuçlara göre çalışanların yarısından fazlası(%56) emekliliğe esnek bir geçiş yapma beklentisinde. Emeklilik sonrası çalışmaya devam etme konusunda en yaygın nedenler arasında aktif kalmak, çalışmaktan keyif almak ve finansal kaygılar yer alıyor.

İşverenlere büyük sorumluluk düşüyor
Çalışanlar, işverenlerinin emeklilik dönemleri için kendilerine kayda değer bir yardımda bulunmadıklarını belirtiyor. Ankete katılan 55 yaş ve üzeri çalışanların sadece %27’sinin işverenleri tarafından emeklilik sonrası yarı-zamanlı çalışma teklifi alarak emekliliğe esnek bir geçiş yapabilmeleri konusunda desteklendiklerini söylüyor. Yalnızca %9’u ise işverenleri tarafından kariyerlerini uzatmak amacıyla yeniden eğitim teklifi alarak emekliliğe esnek bir geçişe desteklendiklerini söylüyor.

Yaşlı çalışanlar işverenlerine sadık
Anket bulguları işverenlerin çalışanlarına emeklilik öncesi herhangi bir destek vermemelerine rağmen yaşlı çalışanların işverenlerine sadık olduklarını göstermektedir. 55 yaş ve üzeri çalışanların neredeyse yarısı(%48) işverenlerine karşı güçlü bir aidiyet duygusu hissettiklerini, %73’ü ise eğer mümkünse emekli olana dek mevcut çalıştıkları kurumda görev almayı sürdüreceklerini söylüyor.

Rapor kanun koyucu ve işverenlerin bu konuda yapabileceklerine ilişkin tavsiyelerde bulunuyor:
Kanun koyucular çalışanların esnek emekliliğe yönelik tutum ve davranışlarını olumlu yönde etkileyecek sosyal güvenlik reformları üzerinde yoğunlaşmalı. İşverenler yaşça ileri çalışanların da rahatça çalışabilecekleri birleştirici bir kurum kültürünü teşvik edebilirler. Esnek çalışma saati düzenlemeleri ve ileri yaşların da iş yeri eğitimlerine katılımlarının sürdürülmesi çalışanların doğru bir iş-yaşam dengesi kurabilmelerine ve mevcut yeteneklerini muhafaza edebilmelerine yardımcı olacaktır. Esnek emeklilik modeli ile işverenlere ve yaşlanan nüfustan kaynaklanan problemlere maruz kalan devletlere çeşitli avantajlar sağlayarak, emeklilik sistemlerini daha düşük maliyetli, sürdürülebilir ve ulaşılabilir hale getirecektir.

Aegon Hakkında:
Aegon, Amerika, Avrupa ve Asya’da faaliyet gösteren şirketleri ve 28 binden fazla çalışanı ile hayat sigortası, emeklilik ve fon yönetimi alanlarında, dünyada lider konumda bulunan şirketlerden biridir. Hollanda merkezli Aegon, milyonlarca müşterisinin finansal geleceklerini güvence altına almalarına yardımcı olmak için yenilikçi ve ihtiyaç odaklı yaklaşımı ile en uygun çözümleri sunar.

2008 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren Aegon Türkiye’nin, Türkiye nüfusunun yüzde 90’ına ulaşan şube ve bölge müdürleri ve 800’e yakın çalışanı bulunmaktadır. Toplam prim üretiminde ilk onda, birikim ürünleri ve yeni iş prim üretiminde birinci sırada yer alan Aegon Türkiye; ihtiyaç ve müşteri odaklı ürün ve hizmet anlayışıyla sektörde ilklere imza atan hayat sigortası şirketidir. Aegon Türkiye, 2015 yılsonunda 2014yılsonu rakamlarına göre, yüzde 46 büyüyerek toplam prim üretimini 196 milyon lira olarak gerçekleştirdi. Birikimli hayat sigortalarında ise pazar payını yüzde 58’e ulaştırarak sektördeki lider konumunu sürdürmeye devam etti. Sektör sıralamasında ise 9. sırada yer alan Aegon, Türkiye pazar payını yüzde 5,20 olarak gerçekleştirdi.
OGÜNhaber