Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde lise öğrencilerini bilime teşvik etmek ve onların fikirlerine sahip çıkmak için düzenlenen festivalde lise öğrencileri, geliştirdikleri projelerle yarışacak.
Davranış Bilimleri ve Sağlık alanında çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi, lise öğrencilerini üçüncü kez festivalde buluşturacak. Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilecek 3. Davranış Bilimleri Fikir Festivali, "Akademisyenler Okullarda" etkinliğinin tanıtımı, Taksim The Marmara Oteli'nde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
Törene İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 23. dönem Milletvekili ve Rektör Danışmanı Halide İncekara, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy ile Avrupa yakasındaki İlçe Milli Eğitim müdürleri, Rehberlik Araştırma Merkezi müdürleri ile liselerde görev yapan müdür ve öğretmenler katıldı.
Programda konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Üsküdar Üniversitesi'nin tematik yapısıyla alanında çığır açan bir eğitim kurumu olduğunu ifade ederek bu projenin hayata geçirilmesinde üniversite birikimimin önemli olduğunu söyledi. Sivil Toplum Kuruluşları ve üniversiteler ile çalışmaların önemine değinerek zihinsel gelişim ve dönüşüm için üniversitelerin büyük bir kaynak olduğunu vurguladı. Bugüne kadar Üsküdar Üniversitesi iş birliği ile güzel projelere imza attıklarını belirten Yıldız, üçüncüsü gerçekleştirilecek festivalin, konsept itibarıyla Türkiye'de bir ilki barındırdığını sözlerine ekledi. Festivalin gerek içerik gerek ise yaklaşım olarak önemli olduğunun altını çizen Yıldız, "Proje fikrini ortaya atan bunu da ete, kemiğe büründürerek sürdürülebilirlik noktasına getirdi" dediği Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan'a teşekkür etti.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Proje disiplini ile hayal arasındaki dengeyi kurmayı önemsiyoruz."
Törende konuşma yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çağın dilinin bilim dili olduğunu vurgulayarak, anlatılan her şeyi bilimsel sağlamlıkla anlatmak gerektiğini, üniversite olarak teorikte bunu yaptıklarını belirtti. Proje disipliniyle, hayal kurma arasındaki dengeye konuşmasında dikkat çeken Tarhan, festivalle eğlenceli ve disiplinli bir ortam oluşturmak istediklerini, yetenekli öğrencilerin önlerinin açılması bağlamında okul yöneticileri ve öğretmenlerin desteğini beklediklerini kaydetti.
Tarhan; "Bilimsel sağlamlıkla kendi bilimimizi yapmaya çalışıyoruz. Meslekler öğretiyoruz ama karakter inşaası da çalışmamız gerekiyor, iyi bilim insanı olunabilir ama iyi insan da olmak önemli... Bilimi kötü niyetle kullanmak da mümkün, bu nedenle bilim kadar topluma faydalı iyi insanlar yetiştirmek de çok önemli... Gençler hayal kurmayı sever. Gençlerin fikirlerine sahip çıkmamız gerekiyor. Bunun için de öncelikle öğretmenlere önemli sorumluluklar düşüyor. Öğretmen bir madenci gibi olmalıdır gençlerin önünü açmalıdır. Parlak fikirleri olan gençleri bulup, onları topluma iyi birer vatandaş olarak kazandırmak için teşvik etmelidir. Eğer öğretmen sınıfta iyi bir iklim oluşturursa zaten o sınıfta çok iyi kişiler yetişir. Öte yandan gençlerin zihinsel isyanlarına kulak vermek gerekiyor. Çünkü gençlerin itirazları yeni fikirleri üretmeyi getirebilir. Zihinsel ve duygusal engelleri kaldırırsak her zaman daha öne çıkarız. Bu nedenle bilim üreten ve aynı zamanda topluma fayda sağlayan mutlu bireyler yetiştirmek için pozitif psikoloji temelli eğitimi önemsiyoruz. Davranış Bilimleri Fikir Festivali ile de gençlerin fikirlerine lise çağlarından itibaren sahip çıkmayı hedefledik. Bu sene belirlediğimiz "Hayatı Fark Et Dünya Değişsin" konusu altında inanıyorum ki çok değerli projeler festivalde yer alacaktır" dedi.
Prof. Dr. Sevil Atasoy: "Mutluluk tüketimde değil üretimde"
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy ise festivale ilişkin yaptığı sunumda, insanlık tarihinin seyrini değiştiren önemli buluşları ve fikirlerine ilişkin örnekler vererek her şeyin bir fikirle başlayacağını ve her şeyin yine fikirle değişeceğini söyledi. Prof. Dr. Sevil Atasoy bu proje ile gençlere mutluluğu tüketimde değil üretimde bulacaklarını göstermek istediklerini dile getirdi. Küçük bir fikrin dünyayı değiştirebilecek güce sahip olduğunu unutmamak gerektiğini bu nedenle fikirlere önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
3. Davranış Bilimleri Fikir Festivali,
Üsküdar Üniversitesi 3. Davranış Bilimleri Fikir Festivali, okul psikolojik danışman ve rehber öğretmenleri ile branş öğretmenlerinin rehberliğinde, lise 9- 10- 11- 12. Sınıf öğrencilerinin her türlü bilimsel ve düşünsel üretimine açık olarak gerçekleşecek.
Festivale katılacak gençler, "Hayatı Fark Et, Dünya Değişsin" başlığı altında hazırlayacakları projeleri ile yarışırken diğer yandan festival programında yer alan söyleşi, panel ve atölye çalışmalarına katılabilecek.
Üsküdar Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından belirlenen seçici kurul tarafından değerlendirilecek projeleri önemli ödüller bekliyor. Yarışmada birinci olan öğrenciye 6 bin TL, ikinciye 4 bin TL, üçüncüye 2 bin TL para ödülü verilecek. 4-14 arası sıralamaya giren başarılı projelere ise 500 TL para ödülü verilecek.
Davranış Bilimleri Fikir Festivali son başvuru tarihi 15 Mart 2016 tarihine kadar devam edecek. Festivalin ödül töreni 16 Nisan 2016 tarihinde gerçekleşecek.