John Tosh tarafından kaleme alınan Tarihin Peşinde, okurları tarih yazımı alanıyla ilgili sorgulamalar yapmaya sevk ediyor.

Tarih yazımında bir metodoloji önerisi: Tarihin Peşinde

Geçmiş olayları bir üçüncü kişinin kaleminden okuyor ve anlamlandırıyoruz. Peki, gerçekten nesnel tarih diye bir şey var mıdır? Varsa, ona nasıl ulaşırız?

(KURUMSALHABERLER ) - Günlük konuşma dilinde "tarih" sözcüğü iki anlama gelir: Hem geçmişte meydana gelmiş olayları belirtir, hem de tarihçilerin çalışmalarında geçmişin yeniden kurulup aktarılmasını ifade eder. Tarihin Peşinde, ikinci anlamıyla tarih konusuna bir giriş niteliği taşıyor. Tarihsel araştırmanın nasıl yapıldığını ve ne gibi bir amaç taşıdığını merak edecek kadar konuyla ilgilenen herkes için kaleme alınan kitap ayrıca bu sorularla özel olarak ilgilenen tarih öğrencilerine de hitap ediyor.

Beşinci baskısına küresel tarih, karşılaştırmalı tarih, postkolonyalizm, kadın ve sosyal cinsiyet tarihi, sözlü tarih ve bellek gibi konuların da eklendiği Tarihin Peşinde, görsel malzemeler ve meraklı okurlarına önerdiği kaynaklarla birlikte tarih yazımı metodolojisini bir kez daha masaya yatırıyor.

OGÜNhaber