Pozitron’un Kurucu Ortağı Fatih İşbecer,

Showrooming geleneksel mağazacılığı öldürüyor

Geleneksel mağazacılığın sonunu getirmesi beklenen Showrooming uygulamalarını ve mağazaların bu yeni dönemde ayakta kalmak için yapmaları gerekenleri Pozitron’un Altın Sponsorluğu’nda düzenlenen Webrazzi Mobil’ 13 konferansında anlattı.

(KURUMSALHABERLER ) - Son yıllarda tüm dünyada hızla yayılan Showrooming trendi yakında Türkiye’yi etkisi altına alacak. Mağaza deneyimini zenginleştiren mobil uygulamaların üreticisi Pozitron’un Kurucu Ortağı Fatih İşbecer, geleneksel mağazacılığın sonunu getirmesi beklenen Showrooming uygulamalarını ve mağazaların bu yeni dönemde ayakta kalmak için yapmaları gerekenleri Pozitron’un Altın Sponsorluğu’nda düzenlenen Webrazzi Mobil’ 13 konferansında anlattı.

Tüm dünyada internet üzerinden yapılan ürün satışlarının artmasıyla birlikte geleneksel mağazacılık uygulamaları yok olmaya yüz tutuyor. ABD’de 10 tüketiciden 8’i internet üzerinden alışveriş yaparken, alışveriş yapanların yüzde 59’u mobil uygulamalar üzerinden fiyatları karşılaştırıp maliyet açısından en uygun olanı tercih ediyor.

Bir tüketicinin gittiği mağazada görüp beğendiği ürünü internette araştırarak daha ucuz maliyetle sağlayan bir başka satıcıdan satın alması trendine “Showrooming” adı veriliyor. Showrooming’in en önemli adımını ise farklı fiyatların karşılaştırılmasını sağlayan mobil uygulamalar oluşturuyor. Pozitron’un Kurucu Ortağı Fırat İşbecer, alışveriş dünyasında geleneksel mağazacılık anlayışını uzun vadede tamamen bitirmesi beklenen en güncel trendleri ve mağazaların Showrooming’e karşı ayakta kalmak için ihtiyaç duydukları reçeteyi Pozitron’un Altın Sponsor olduğu Webrazzi Mobil’ 13 konferansının katılımcılarına anlattı.

Showrooming yakında Türkiye’yi etkisi altına alacak
Pozitron Kurucu Ortağı Fatih İşbecer, mobil platformun tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını tamamen değiştirdiğinin altını çizdi. “Artık çarşıda satıcı karşısında karar vermeye gerek yok” diyen İşbecer, tüketicilerin satın alacakları ürünün hangisi olacağına daha uzun bir sürede, derin analizler yaparak ve yakınlarının fikrini alarak karar verdiğini belirtti. Mobilin yön verdiği alışverişlerin yüzde 20 oranlarına ulaşacağını kaydeden İşbecer, mobil uygulamalar aracılığıyla showrooming konusunda Türkiye’de çok büyük bir potansiyel olduğunu vurguladı.

Mağazalar ne yapmalı? Reçete hazır!
Mağazaların Showrooming nedeniyle önemli oranda gelir ve müşteri kaybına uğradığını kaydeden Fatih İşbecer, mağazaların fiyat kırma gibi geleneksel yöntemleri kullanarak e-ticaret ile rekabet edemeyeceğini söyledi. Yeni düzene uyum sağlamak isteyen mağazaların tüketicilerine mobil uygulamalar üzerinden mağaza içerisinde ve anında indirim sunma, tüketici ile satış temsilcisini sosyal medyada buluşturma, mağaza içi dolaşımı artırmak adına ücretsiz Wi-Fi bağlantı sağlama gibi adımları mutlak suretle uygulamaları gerektiğini vurgulayan İşbecer, Pozitron’un mağaza içinde tüketici deneyimini zenginleştiren uygulamalar ürettiğini, ABD’de büyük başarı sağlayan bu uygulamaların Türkiye’deki mağazalarda da kullanılabileceğini ifade etti. Mağazaların mobil platforma adım attıklarında ihtiyaçlarını iyi belirleyip, mobil uygulama tercihlerini buna göre belirlemeleri gerektiğini kaydeden Pozitron Kurucu Ortağı İşbecer, geleneksel mağazacılık ile e-ticaret arasındaki kavganın devam edeceğini ancak kazananın e-ticaret olacağını belirtti.

Showrooming en çok elektronik ürünlerde yapılıyor
Ürün garantisini sağlayan tarafın üretici olduğu ve satış noktasına bağlı olmadan aynı içeriğe sahip olan elektronik ürünlerin showrooming konusunda en çok tercih edilen ürünler olduğunu ifade eden Fatih İşbecer, aksesuarlar, kitap ve mücevherlerin de karşılaştırmalı olarak en çok satın alınan ürünler olduğuna dikkat çekti.

Showrooming alışkanlığında Türkiye en geride ancak bir sıçrama gerçekleşebilir
Showrooming alışkanlıklarında en düşük seviyenin Türkiye’de bulunduğuna dikkat çeken İşbecer, Türkiye’de satılan her iki cihazdan birinin akıllı telefon olduğu düşünüldüğünde bunun bir potansiyele de işaret olabileceğini söyledi. “Türkiye’de cep telefonu kullanıcılarını cihazlarının yalnızca konuşmak ve mesaj atmaya yaramadığını, hayatlarını kolaylaştırabilecek birçok farklı işlevi yerine getirebileceklerine dair eğitmeliyiz” diyen İşbecer, mobil platformun getirdiği yeni alışveriş alışkanlıklarını benimseyen büyük e-ticaret firmalarının sektörde fark yaratacağını vurguladı.

Ticaret maliyet avantajıyla geleneksel mağazacılığın sonunu getirecek
Gelecekte tüketicilerin sergi gezer gibi duvarlara asılmış ürün görselleri arasında gezinip akıllı telefonları aracılığıyla beğendikleri ürünü sipariş edebileceklerini söyleyen İşbecer, nakliye zincirini modernleştiren, mobil uygulama ve barkod tarama teknolojilerine gerekli önemi veren mobil ticaret şirketlerinin uzun vadede rekabette fark yaratacağını ve çağın gereksinimlerini yerine getiremeyen geleneksel markaların sonunu getireceğini ifade etti.

OGÜNhaber