Kastamonu Kuzeykent iş merkezinde arka sokaklarda mütevazı bir işyeri açıldı. Daha ziyade öğrenci ve dar gelirli bir müşteriyi hedef kitlesi olarak seçen iş yeri sahibiyle oturup uzun bir sohbet gerçekleştirdik.

​Kendisi küçük, hayalleri büyük işletme 'Tomris Et'

Aslında amacım bu küçük işletme hakkında bilgi alıp kamuoyu ile paylaşmaktı. Ancak iş yeri sahibi Mehmet Salih Kartal kendi işyerinden ziyade projelerini anlatmaya başlayınca ben geliş amacımı unuttum. Anlattıkları inanılmaz güzel ve harika projeler. Umarım hayata geçer, başarılı olur.

Tomris Et bir Kartal Group Et Süt Ent. Tesisinin bir iştiraki olarak kurulmuş. Gurubun Kurucu Başkanı olarak İşletme Sahibi Mehmet Salih Kartal’a sorduk.

-Tomris Et ve Kartal Grup’un kurulma amacı nedir, uzun ve kısa vadede ulaşmak istenen hedefleri nelerdir?

Topraktan çatala üretim…
Öncelikle hoş geldiniz, beni dinlediğiniz ve ilginiz için teşekkür ediyorum. Mehmet Salih Kartal olarak bu işyerinde 2 aydır faaliyette bulunuyoruz.

Amacımız “topraktan çatala kadar” olan süreçte, öncelikle Kastamonu ilimizin yetiştirmiş olduğu Küçük ve Büyükbaş hayvanların işlenerek mamul ürün şeklinde başta döner olmak üzere pastırma-sucuk vb. 210 çeşit diğer işlenmiş et ürünlerini gerek il içinde gerekse ilimiz dışına ve ihracatını hedeflemekteyiz.

Bunun yanı sıra kuracağımız tesisten yan ürün olarak elde edeceğimiz Biyogaz, Solucan gübresi, Organik hayvan gübresini ülke geneline satmak, ayrıca İsrail, Hollanda gibi tarımda gelişmiş ülkelere ihracatını hedefliyoruz. Mamul Ürünlerimizin sevkiyatını paketlenmiş olarak İnebolu Limanı ile denizden, demiryolu ile Karabük’ten yapılması planlanmaktadır.

Tomris Et olarak amacımız ilk etapta Kastamonu Üniversitesine yakın olmamız sebebi ile öğrenci kesimine ve dar gelirli vatandaşlarımıza ucuza kaliteli ve lezzetli bir seçenek sunmaktır. Bunun için bir örnek vermek gerekirse çorba çeşitlerimiz 3 TL’den başlıyor. Yarım Ekmek Et döner ise 7 TL bir adet açık ayran da yanında ikramımız. İskender Kebap ise 15 TL. Gibi cazip fiyatlarla müşterilerimize kaliteyi ucuza sunmaktayız.

Türkiye’de ilk elliye girecek tesisi planlamaktayız…

Kuracağımız tesise dönecek olursak ürünlerimiz çiğ olarak  -40 derecede şoklanıp vakumlu ambalajlarda sevkiyatı yapılacaktır. Şu an itibari ile hitap ettiğimiz kesim Ankara ve İstanbul’da bulunan Kastamonulu hemşerilerimiz ile ilimizdeki müşterilerimize hizmet vermekteyiz.

5 yılsonunda tesisimiz mezbahası, mandırası, Süt İşleme ve biyogaz tesisi ve Kastamonu ilinde 600 dönüm ekili araziyi hedeflemektedir. Tekirdağ’da ise 24.000 Dönüm alanda iklim gereği yılda iki ürün alarak maliyetleri düşürme düşüncesi ile projeler üretmektedir.

Bunun için 22 çeşit yem rasyonu ile yetiştirilen hayvanların yem ihtiyaçlarının % 80-85 lik kısmı kendi üretimi olacağından maliyet %20-30 aşağı düşecektir.

Yenilenebilir enerji ile çevre dostu olacak olan tesisin çatılarından el de edilecek güneş enerjisi ve hayvanların gübrelerinden elde edilecek biyogazın elektrik enerjisine çevrilmesiyle de ayrıca ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Bu tesis bittiği zaman mevcut ülke şartları ve bugünkü duruma göre kendi dalında ilk 50 tesis arasında yer almayı hedeflemektedir.

İşletme de yaklaşık 400-500 kişi istihdam edilecektir. Dolaylı olarak aileleriyle birlikte yaklaşık 2000 kişilik bir aileye ekmek kapısı olacaktır.

Kastamonu ilinde 3 adet, Ankara’da 5 adet, İstanbul’da 22 satış noktasıyla hizmet etmeyi planlamaktayız.

Ayrıca tesisimiz sadece kendi ürettiği hayvanların haricinde ilimiz besicilerinin de ürettiği yıllık yaklaşık 500-750 adet hayvan alımı da planlamaktadır.



Mezbahamızın kesim kapasitesi günlük 100 Büyükbaş 200 küçükbaş, süt üretimi olarak da kendi üretimi olan günlük 25-30 ton sütü işleyerek mamul ürün haline getirecek, bu arada çıkacak olan peynir altı suyundan süt tozu üretip ihracata sunulacaktır.

600 aş ürünleri İşletme bünyesinde bulunan solucan gübresi ve salma tavuklardan üretilen organik yumurta ile ilimiz ve ülkemizin ekonomisine ciddi katkılar sunacaktır.
Kısaca ithal eden değil ihraç eden bir firma hedeflemektedir.

Göç veren değil göç alan il olacak Kastamonu’muz… 

İşletmemiz tüm bu yatırımları gerçekleştirdiğinde 5 yıl gibi bir süre öngörmekteyiz. Bu 5 yılın sonunda Kastamonu’yu göç veren değil göç alan iller arasına getirme hedefini kendine amaç edinmiştir.

Bu amaç etrafında yapılan proje kapsamında Ankara yolunda içinde konferans salonu, kır kahvesi-lokantası ve üretmiş olduğumuz ürünler ile aynı anda 2000 kişiyi ağırlayacak şekilde ayrıca Kastamonu yöresel ürünlerinin bulunduğu teşhir ve satış merkezi kurmayı amaçlamıştır. Projeler hazırlanmış gerekli yazışmalara başlanılmıştır. Kastamonu’nun tanıtımı amacıyla yılda 500 bin kişiye ulaşılması bunu yaparken diğer yatırımcıların da Kastamonu’yu tanımaları yatırım için teşvik edilmesi sağlanacaktır.

Kastamonu gençliğinin ne kadar cevher ve üretken fırsat verildiğinde ne kadar çalışkan ve başarılı olacağını, ülkesine ve dünyaya göstermek üzere bir yola çıktık. Bizlere bu yolda başta hemşerilerimiz olmak üzere, tüm vatandaşlarımızın sahip çıkacağına inancım tamdır.



Devletimiz yasal prosedür çerçevesinde önümüzü açmaları halinde, daha kısa vadede yukarıda açıklanan hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum.

Bu yola birlikte çıktığımız; 1989 yılından bu yana bana desteklerini esirgemeyen İş kadınına ve eskiden beri maddi manevi tüm destekleriyle yanımda olan iş insanına gönülden teşekkürü bir borç bilirim.

Ayrıca aileme, başta her türlü işimde yanımda duran destekleyen, teşvik eden, eşim Şule ve 2 oğluma buradan teşekkür ediyor iyi ki varsınız diyorum. Diyerek sohbeti sonlandırdı.

5 yıl sonrasına randevumuz var…

Kastamonu Kuzeykent’te bir küçük işyerinde büyük hayallerin peşinde bir cesur girişimciyle konuştum.

Beş yıl sonrasına randevu aldık. Bakalım 5 yıl sonra ne olacak.Ben de çok merak ediyorum.

Yaşayan görür, bir kenara not ettim. Belki de bir tarihi ana tanıklık ettim, kim bilir.
OGÜNhaber