Okan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Dünya Kültürleri Dersi’nin bu haftaki konuğu İsviçre İstanbul Konsolosu Florian Köppel ve İsviçre Dış Ticaret Odası Müdürü Mehmet Yıldırımlı oldu.
İsviçre’yi tanıttıktan sonra demokrasiye değinen Köppel, “İsviçre’de doğrudan demokrasi kanalı kullanıldığında bazen enteresan sonuçlar çıkabiliyor. Geçtiğimiz dönem tatil süresinin uzatılması önerisi, yapılan referandum sonucunda İsviçre halkı tarafından reddedildi” diye konuştu.
İş Yaşamına Hazırlık ve Girişimcilik Dersleriyle desteklediği öğrencilerinin, Kariyer ve Yaşam Programı’yla da sosyal, kültürel ve sportif aktivitelere katılımlarını teşvik eden Okan Üniversitesi,
“Dünya Kültürleri Dersi” ile ülkelerinin Türkiye’deki en önemli temsilcileri olan büyükelçiler, başkonsoloslar, konsoloslar ve kültür ataşelerini öğrencileri ile buluşturmaya devam ediyor.
Üniversitenin Tuzla Kampüsü’ndeki Osman Hamdi Bey Konferans Salonu’nda düzenlenen “Dünya Kültürleri Dersi”nin bu haftaki konuğu İsviçre İstanbul Konsolosu Florian Köppel ve İsviçre Dış Ticaret Odası Müdürü Mehmet Yıldırımlı’ydı.
“Nükleer santralleri kapatacağız”
Alternatif enerji kaynaklarıyla ilgili düşüncelerini öğrencilerle paylaşan Florian Köppel, “Yeni nükleer santrallerinin yapımıyla ilgili projeler durduruldu. Artık yeni santrallere izin verilmiyor. Kademeli olarak mevcut nükleer santralleri de kapatacağız” dedi. İsviçre’nin yeşil ve doğaya saygılı bir ülke olduğunu belirten Köppel, dünyada geri dönüşümün şampiyonu olduklarını söyledi.
“Türkiye’de 600’den fazla İsviçreli şirket var”
İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu Dış Ticaret Odası Müdürü Mehmet Yıldırımlı ise, İsviçre ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin her yıl daha da büyüdüğünü belirterek, şunları söyledi: “İsviçre denince akla sadece peynir, saat ve çikolata gelmemesi gerekiyor. Sanayi ve teknolojide de oldukça üstün çalışmalar var. İsviçre’den Türkiye’ye gelen birçok yatırımcı var. Türkiye’de 600 den fazla İsviçreli şirket bulunuyor.”
Her hafta bir ülke temsilcisi
Farklı ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel durumlarını öğrencilere o ülkenin resmi temsilcileri vasıtasıyla sunmayı amaçlayan Dünya Kültürleri Dersi’nde ülke temsilcileri kendilerine ayrılan bir hafta davetli konuşmacı olarak Okan Üniversitesi öğrencileriyle buluşuyor. Yabancı diplomatlarla birebir tanışma imkanı bulan öğrenciler, o ülkelerle ilgili doğrudan bilgi alıp merak ettikleri sorulara cevap bulabiliyor. Koordinatörlüğünü Okan Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Yarar’ın yaptığı İnsan Bilimleri Birimi’ne bağlı derse katılan ve ülkelere göre gruplandırılan öğrencilere derslerin ardından ödev çalışmaları yaptırıyor. Ödev çalışması sonucunda öğrencilere proje notu veriliyor. Dünya Kültürleri Dersi, ülke temsilcilerinin ziyaretlerinin yanısıra ülkeler ve yabancı üniversiteler arasında işbirliği geliştirilmesi açısından da önem taşıyor.