Türk Patent Enstitüsü tarafından yayınlanan son verilere göre Türkiye’nin patent haritası çıkarıldı. (KURUMSALHABERLER )-Türk Patent Enstitüsü tarafından yayınlanan son verileri analiz ederek kapsamlı bir çalışma hazırlayan Adre...
Türk Patent Enstitüsü tarafından yayınlanan son verilere göre Türkiye’nin patent haritası çıkarıldı.
(KURUMSALHABERLER )-Türk Patent Enstitüsü tarafından yayınlanan son verileri analiz ederek kapsamlı bir çalışma hazırlayan Adres Patent, yıllara ve illere göre ‘Türkiye’nin Patent Haritası’nı çıkardı. Adres Patent, son 17 yıla ait tüm verileri analiz ederek Türkiye’nin inovasyon karnesini gözler önüne serdi.
Büyükşehirlerin Patent Sayıları Bölgelerin Notunu Yükseltti
Bölgesel değerlendirmelerde Marmara Bölgesinin 14 372 patentle son 17 yılda pastanın büyük kısmını kaptığı ortada. Marmara Bölgesini takip eden başkentin bulunduğu İç Anadolu Bölgesi 4 493 patentle ikinci sıraya girse de sayısal açıdan değerlendirmelerde İstanbul’un aldığı patent sayısının yarısından daha az bir sayıya eşittir. Türkiye’nin 3. Metropolü İzmir’in bulunduğu Ege Bölgesi de 3. Sırada yer almaktadır.
Türkiye’nin Toplam Patent Sayısının Yarısı İstanbul’dan Çıktı
TPE’nin 2012 yılıyla birlikte yayınladığı istatistik raporuna göre Türkiye’nin son 17 yılda toplamda 24 bin 183 patenti bulunmaktadır. Bu verilerin ışığında il bazında yapılan değerlendirme de ise 10 bin 590 patentle İstanbul ilk sırada, 2879 patentle Ankara ikinci sırada, 1673 patent başvurusuyla Bursa üçüncü sırada yer almaktadır.
Toplamda 16 büyükşehir belediyesi bulunan Türkiye’nin patent istatistiklerinde gördüğümüz üzere ilk 10’a giren 8 büyükşehir görülmektedir. Büyükşehirlerin gelişmişlik oranına bakıldığında ilk ona giremeyen sekiz büyükşehrin yerini 6. Sırada 873 patentle Manisa, 8. Sırada 570 patentle Tekirdağ almıştır.
Kıyı şehri olan 3 büyükşehrimizden İzmir toplam 17 yılda başvurduğu 1551 patentle Bursa’dan sonra 4. Sıraya yerleşirken, 940 patentle Kocaeli 5. Sırada, 304 patentle Türkiye’nin turizm açısından en gelişmiş şehri diye anılan Antalya ise 10. sırada yer alabilmiştir.
3 İl ‘Sıfır’ Çekti
TPE’nin yıllık istatistiklerine bakıldığında hala patent almayan iller olduğunu görüyoruz. Ardahan, Artvin ve Kars son 17 yılda hiç patent başvurusu bulunmamaktadır. Ağrı ve Tunceli’nin birer, Bayburt, Şırnak, Erzincan, Muş ve Siirt illerinin de 2’şer başvurusu bulunmaktadır.
İstanbul İzmir’in 10 Katı Patente Sahip
Üniversitelerin yoğun olduğu şehirlerde patent sayılarının daha yüksek olduğunu söylemek mümkün ancak bazı illeri üniversitelerin bile kurtaramadığını söylemek mümkün. Türkiye’nin 3. büyük metropolü sayılan ve 9 üniversitesi bulunan İzmir 1551 patentle hem ticaret hem de turizm kenti olarak değerlendirildiğinde ortalamanın çok üstünde kalsa da rakamsal açıdan geride kaldı. 46 üniversitenin bulunduğu İstanbul ise toplamda 10 590 patent başvurusuyla birinci oldu.
Malatya Bölge Birincisi Oldu
220 Patentle bölge sıralamasında son sıraya yerleşen Doğu Anadolu Bölgesi’nde 74 patentle Malatya birinciliğe oturdu. Kars ve Ardahan ise sıfır patentle son sıraya yerleşti. Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde Gaziantep, 238 patent alarak hem birinciliğe yerleşti hem de rakamsal açıdan bakıldığında 14 ili bulunan Doğu Anadolu Bölgesi’nin toplam patent sayısını geçti. Siirt ve Şırnak illeri de 2’şer patent başvurusuyla bölgenin sonuncusu oldu. Üçüncü sıfır çeken il Artvin’in bulunduğu Karadeniz’de 164 patent başvurusuyla Samsun birinci olurken, 72 patent başvurusuyla Trabzon ikinci sıraya yerleşti.
TPE’deki verilere göre 1110 patent başvurusu bulunan Akdeniz Bölgesi’nin 4. Yerleştiren iki büyükşehirden birincisi Antalya’nın 354, ikincisi Adana’nın ise 309 patent başvurusu bulunmaktadır. 38’er patent başvurusuyla Burdur ve Osmaniye Akdeniz Bölgesi’nde iller arasında son sıraya yerleşti.
Marmara Bölgesi İnovasyon Çıtasını Yükseltti
Türkiye’nin patent birincisinin çıktığı bölge Marmara Bölgesi’nin patent başvurularında geride kalan ili 46 başvuruyla Yalova oldu. Yalova’nın ardından gelen 52 patent başvurusuyla Çanakkale bölgenin ortalamasının çok altında kaldı.
Üniversitelerin en yoğun olduğu ikinci kentimiz olan Ankara’da 2879 patent sayısıyla İç Anadolu Bölgesi’nin birincisi oldu. Türkiye’nin yüz ölçümü en büyük ili Konya ise bölgede 692 patentle ikinciliğe yerleşti. Bölgenin sonuncusu da 10 patentle Çankırı oldu. Ege Bölgesi’nin birincisi 1551 patent başvurusuyla İzmir oldu. Bölgedeki 8 ilden 4’ü 100 patent sayısını geçemedi. Uşak ise 44 patentle bölgenin sonuncusu oldu.
Katma Değerli Üretim+Markalaşma+Patent=500 Milyar Dolar İhracat !
2008 yılında çıkartılan Ar - Ge teşvik kanunu en az 50 mühendis çalıştıran ve Ar - Ge merkezi şeklinde örgütlenmiş firmalara teşvik sağlamaktadır diyen Av.Ali Çavuşoğlu; “Bu kanunla gelir vergisi desteği, SSK desteği ve sağlanan diğer teşvikler, muafiyetlerin sadece en 50 adet ve üstü tam zamanlı Ar - Ge personeli çalıştıran firmalara sağlanması, Ar - Ge yapmak isteyen ve buna imkanı olmayan Kobilerimizin gelişmesine engel olmaktadır. Bu kanunda yer alan en az 50 personel sayısının acil bir şekilde düşürülmesi gerekmektedir. Bunun yanında verilen destekler şarta bağlanabilir. Örneğin; Ar - Ge teşvik kanunundan yararlanmak için firmaların yaptığı çalışmaları patentle koruma altına alması şartına bağlanabilir. Ancak önerdiğimiz tek şey mutlaka ve mutlaka bir buluş bir yöntem bulup katma değerli üretime geçilmeli. Kendi markanız ve etiketinizle satışa sunulmalı ve patent korumasıyla ihracat yapılmalıdır. 2023 500 milyar dolar ihracat hedefinin tek yolu budur.” açıklamasında bulundu.