9 Kasım günü kaybettiğimiz usta gazeteci Savaş Ay ile gündeme gelen gırtlak kanseri, erken teşhisle tedavi şansı yüksek bir hastalık.
Şirket Haberleri - Anatomica Tıp Merkezi’nden Kulak Burun Boğaz uzmanı Doç. Dr. Kürşat Yelken, gırtlak kanserli hastaları mikro cerrahi lazerle artık boynuna delik açılmadan tedavi etmenin mümkün olduğunu belirtiyor.
Boyna Delik Açılmadan Tedavi Mümkün
Profesyonel ses kullanıcılarının bile doktora gitmekte gecikebildiğini, hastalık ilerlediği takdirde birçok operasyon geçirilmek durumunda kalındığını belirten Yelken, gırtlak kanseri tedavisinin başarısında en önemli unsurun erken teşhis olduğunu belirtiyor:
'Gırtlak kanseri, erken dönemde tanı konulduğunda tedavi şansı yüksek bir hastalık olmasına rağmen, geç kalınmış durumlarda gırtlağın tamamını operasyonla almak gerekebiliyor. Bu durumda hastalar boyunlarına açılan bir delikten nefes alabiliyor ve konuşmakta çok zorluk çekiyordu. Yeni geliştirilen mikro cerrahi lazer yöntemiyle artık boyuna delik açılmadan, ağızdan girilerek tedavi etmek mümkün.'
Ses Kısıklığı Olanlar Dikkat!
Hastalığın en önemli belirtisinin iyileşmeyen ses kısıklığı olduğunu belirten Doç. Dr. Kürşat Yelken, herkesin zaman zaman ses kısıklığı yaşadığını, fakat 15 günden fazla süren ses kısıklıklarında iyileşme görülmediği takdirde Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmaları gerektiğini belirtiyor. Ayrıca çok sigara içen ve ses kısıklığı yaşayan kişilerin de sürekli hekim tarafından gözetim altında olması gerektiğini vurgulayan Yelken, boyunda oluşan şişliğin ve zor yutkunmanın da gırtlak kanserinin diğer belirtileri olduğunu belirtiyor.
Ses Tellerine Verilen Hasar En Aza İndirildi
Bilinen en yeni teknik olan Mohs yöntemiyle oldukça fazla sağlam doku bırakılmakta bu da fonksiyonun artmasında yani hastalarının sesinin normale oldukça yakın olmasına imkân vermektedir. Hastanın ses tellerindeki hasar en aza indirgenmiş olduğundan, hasta operasyon sonrasında kendi sesine yakın bir sese sahip olmakta. Gırtlağa delik açmadan, ağızdan girilerek uygulanan bu mikro cerrahi lazer yöntemiyle, tedavi olan hastaların hemen taburcu olmaları mümkün bir hal alıyor.