Enerji dünyasını 9-13 Ekim'de İstanbul'da buluşturmaya hazırlanan 23. Dünya Enerji Kongresi'ne konuşmacı olarak katılacak isimlere yenileri eklendi. Kongrenin 150. konuşmacısı Güney Afrikalı ünlü milyarder Strive Masiyiwa oldu.
Güney Afrika ve Kenya'da yenilenebilir enerji yatırımlarıyla bilinen Econet'in sahibi Masiyiwa, enerjinin geleceği konusunda bir sunum yapacak.
Masiyiwa, WEC2016'ın önemine değinerek şunları söyledi: "Dünya Enerji Kongresi 2016'ya konuşmacı olarak katılmaktan çok memnunum. Paris'te düzenlenen COP 21 ardından böyle bir kongre düzenlenmesi ivmeyi devam ettirecek. Afrika enerji pazarının gelişimini nasıl devam ettireceğimiz, yatırımlarımızı nasıl hızlandıracağımız konusunda yapılacak konuşmaları merakla bekliyorum ki bunlar bizi 'düşük karbon iz'li enerji geleceğine taşıyacak."
50'nin üzerinde ülkeden 250 konuşmacının beklendiği kongreye katılımı netleşen diğer isimler şöyle: Çin devlet enerji şirketi SPIC'in Başkanı Wang Binghua, BP Grubu İcra Kurulu Başkanı Bob Dudley, E.ON Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Johannes Teyssen, Gazprom CEO'su Alexey Miller, OMV CEO'su Rainer Seele ve TANAP CEO'su Saltuk Düzyol. Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol ve son yıllarda enerji yatırımlarıyla dikkat çeken Sabancı Holding'in CEO'su Güler Sabancı da kongre konuşmacıları arasında.
Total, Tokyo Gaz, DHL, Nestle, Siemens gibi şirketlerin CEO'ları da kongredeki farklı oturumlardaki sunumlarıyla enerji dünyasının gündemini İstanbul'a taşıyacak. Politika, iş ve akademi dünyasının ünlü isimlerini buluşturacak olan kongrede enerji sektörünün tüm dallarındaki etkin isimler sunumları ve enerji dünyasının geleceğine dair görüşleriyle yer alacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde gerçekleşecek kongreye farklı ülkelerden enerji bakanı düzeyinde katılımlar olacak. Kongreye katılması netleşen devlet adamları arasında ise İran Enerji Bakanı Hamid Chitchian'ın yanı sıra Irak, Ürdün, Belçika, Senegal, Somali, İsveç ve Çad enerji bakanları yer alıyor.
ENERJİ SEKTÖRÜ GEÇİŞ SÜRECİNDE
Dünya Enerji Konseyi Genel Sekreteri Christoph Frei, kongreye katılacak yeni isimlerin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: "Enerji sektöründe kritik zamanlara tanıklık ediyoruz. 23. Dünya Enerji Kongresi'ne katılacak çok sayıdaki enerji sektörü lideri, yeni enerji sınırları üzerindeki diyaloğa katkı sağlayacak. Enerji sektörü geçiş döneminde olduğu bir süreçte İstanbul'da yapılacak 23. Dünya Enerji Kongresi, enerji sektörünün geleceğinin şekillenmesinde önemli bir rol oynayacak."
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Hasan Murat Mercan ise "Enerji piyasalarında çok ciddi değişimlerin tartışıldığı bir dönemde Türkiye, enerjide kavşak noktasında yer alıyor. Bu nedenle 23. Dünya Enerji Kongresi'ne ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz" diye konuştu.
"Yeni Ufukları Kucaklamak (Embracing New Frontiers)" temasıyla yola çıkan kongreye 10 binin üzerinde delegenin katılması bekleniyor. 30 Nisan'dan önce kayıt yaptıran delegelere yüzde 10 indirim sağlanacak olan kongrenin online medya kayıtları da Şubat ayının ilk haftası başladı.
Dünya Enerji Konseyi Hakkında
1923'te kurulan Dünya Enerji Konseyi, sürdürebilir enerjinin geleceği konusunda somut çalışmalar yürüten ve fikir liderliği yapan, global ve kapsayıcı yegane forum. Dünya Enerji Konseyi'nin 93 milli komitesi, aralarında hükümetlerin, endüstri ve uzman kuruluşlarının da bulunduğu 3 binden fazla üye organizasyonu temsil ediyor. Misyonu, herkesin yararına sürdürülebilir tedarik zincirine dayalı enerji kullanımını teşvik etmek.
Dünya Enerji Kongresi Hakkında
İlki 1924'te olmak üzere üç yılda bir düzenlenen Dünya Enerji Kongresi, lider ve uzmanların enerji konusunu tüm yönleriyle ele aldıkları, dünyanın bir numaralı enerji platformu. Bununla birlikte kongre yöneticilere de teknolojilerini tanıtma ve yeni iş imkanları keşfetme olanağı sağlıyor.