MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir” Dünya petrolünün yüzde 65’i, dünya doğal gazının yüzde 51’i, uranyum yataklarının yüzde 40’ı İslam ülkelerinde yer alıyor. Maalesef dünya genelinde gayri safi yurt içi hasıla olarak aldığımız yüzde 11’i geçmemektedir. Bu çok adaletsiz bir durum bunun düzenlenmesi gerekiyor” dedi.
Müstakil sanayici ve İşadamları Derneği, Geleneksel Perşembe Toplantıları kapsamında Endonezya’da İş Fırsatları konulu paneli MÜSİAD Genel Merkezde düzenlendi.
Programa MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, MÜSİAD Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Ahmet Selvi, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, Endonezya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Wardana, Endonezya Yatırım ve Tanıtım Merkezi Başkanı Nuru l Ichwan, DEİK Türkiye – Endonezya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Bayram Akgül, MÜSİAD üyeleri ve davetliler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, MÜSİAD hakkında bilgiler verdi. MÜSİAD üyelerinin, 1milyon 600 bin kişiye istihdam sağladığını belirten Özdemir, Türkiye ekonomisine MÜSİAD üyelerinin neredeyse yüzde 20’sine katkı sağladığını söyledi.
Türkiye ile Endonezya arasındaki ticari ilişkiye bakıldığında 2004 yılında Türkiye’nin Endonezya’ya ihracatının 54 milyon dolar olduğunu belirten Özdemir, Endonezya’nın Türkiye’ye aynı yıl ihracatının 227 milyon dolar olduğunu bildirdi. 2004 yılından 2014 yılına gelindiğindeyse Türkiye’nin ihracat rakamlarının 623 milyona çıkmışken Endonezya’nın Türkiye’ye olan ihracatının 2 milyar dolara ulaştığının bilgisini veren Özdemir, bu rakamların adaletli olmadığını ve dengelenmesi gerektiğini ifade etti.
Endonezya’nın, İslam ülkeleri arasında nüfus açısından en büyük ülke olduğuna değinen Özdemir, Endonezya ve Türkiye’nin dünya ekonomisinde ilk 20’ye giren ülkelerin başında geldiğini vurgulayarak, Endonezya ve Türkiye’nin işbirliklerinden çok büyük sonuçlar doğabileceğini söyledi.
‘İslam Âlemi Kendi Arasındaki Ticareti Arttırmalı’
Dünyadaki Müslüman nüfusunun, dünya nüfusunun dörtte birine denk geldiğine dikkat çeken Özdemir,” Dünya petrolünün yüzde 65’i, dünya doğal gazının yüzde 51’i, uranyum yataklarının yüzde 40’ı İslam ülkelerinde yer alıyor. Maalesef dünya genelinde gayri safi yurt içi hasıla olarak aldığımız yüzde 11’i geçmemektedir. Dünya kaynaklarının neredeyse yüzde 50’sinden fazlası İslam ülkelerde bulunurken, İslam aleminin dünya ekonomisinden aldığı pay sadece 9 trilyon dolar civarındandır. Bu çok adaletsiz bir durum bunun düzenlenmesi gerekiyor. Bizimde kendi aramızdaki ticareti arttırmamız tekrardan gözden geçirmemiz gerekiyor. Avrupa birliği ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret oraları yüzde 60 civarında, İslam ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret ise yüzde 20 civarında. Dolayısıyla daha İslam ülkeleri kendi aralarındaki ticareti düzgün bir şekilde geliştirebilmiş değil. Türkiye’nin İslam ülkelerine olan ihracatı yüzde 30’iken Avrupa ülkelerine olan ihracatı yüzde 48 civarında” dedi.
‘Endonezya Dünyanın 16’ıncı Büyük Ekonomisi’
Endonezya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Wardana, açılış konuşmasında MÜSİAD’a düzenlemiş olduğu etkinlikten dolayı teşekkür etti. Bu tür etkinliklerin iki ülke arasındaki ekonomik işbirliklerini arttıracağını belirten Wardana, Endonezya ile Türkiye arasında 16. Yüzyıldan günümüze güçlü siyasi, kültürel, ekonomik sosyal bağlar ve kardeş ilişkiler olduğunu söyledi. Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisine Endonezya’nın sahip olduğunu ifade eden Büyükelçi Wardana, “Bugün Endonezya, Türkiye gibi dünyanın en büyük 16. Ekonomisi. Endonezya’da ağırlıklı olarak Üretim, ticaret, tarım, madencilik, inşaat sektörleri başta olmak üzere 5 ana sektöre yatırım yapmaktayız. Geleceğe yönelik bizde Türkiye gibi dünya ekonomileri arasında ilk 10’a girme hedefindeyiz. Endonezya ve Türkiye arasında birçok temel ortak alanlar var. Örneğin, gelişmekte olan ekonomik statü, stratejik coğrafi konumlar, G20 ve İslam konferansı örgütü üyeliği ve diğer uluslararası örgüt üyelikleri bulunmaktadır. Türkiye ile Endonezya arasındaki ikili ilişkiler yeni bir aşamaya girmektedir. Ortaklık açısından bizde ikili ilişkilerimizin düzeyini yükselterek stratejik bir ortaklık haline getirip böylelikle iki ülke arasındaki ortak menfaatlerin, ikili bölgesel ve çok taraflı işbirlikleriyle arttırılmasını hedeflemekteyiz” diye konuştu.
‘Endonezya ile Ticaret Oranlarımız Çok Düşük’
Açılış konuşmalarının ardından MÜSİAD Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Ahmet Selvi’nin yönettiği panel oturumuna geçildi. 250 milyon nüfusu, yıllık yüzde 5 büyüme oranıyla dünyanın 16. Büyük ekonomisi, Güneydoğu Asya’nın da en büyük ekonomisine Endonezya’nın sahip olduğunu vurgulayan Selvi, “Türkiye ile Endonezya pek ortak platformda ortak yer almasına rağmen ticaret oranları çok düşük seviyede. 2011 yılında Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile Endonezya Cumhurbaşkanı arasında ticaretimizi arttıracak, stratejik ortaklık protokolü imzalandı. Bizde MÜSİAD olarak bu kardeş ülkemizle ilişkilerimizin artmasına yönelik böyle bir program düzenledik” şeklinde konuştu.
Endonezya Yatırım ve Tanıtım Merkezi Başkanı Nuru l Ichwan panel oturumunda Endonezya’yı anlatan bir sunum yaptı. Sunumunda Endonezya ekonomisi ve kültürel yapısı hakkında kısa bilgiler veren l Ichwan, bu forumdan sonra salondakilerin Endonezya hakkında daha fazla bilgiye sahip olacaklarını söyledi.
DEİK Türkiye – Endonezya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Bayram Akgül, Endonezya ile Türkiye’nin kültürlerinin ve tarihlerinin birbirine benzer olduğunu belirtti. İki ülkenin de ortak hedefi olduğunu bildiren Akgül, “Dünya ekonomisinde ilk 10 arasına girebilmek. Bunun içinde bu işin belli başlı bacakları var. Bu en önemli bacaklardan birisi girişimci tüccar, toplumun yapacağı işler, ikinci tarafı devletin bu hedefe ulaşmak için vereceği destekler, üçüncüsü de ortak paydaş dost ülkelerle yapılacak işbirlikleri bizi büyütebilir ve bizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokabilir” dedi.
Panel oturumunun ardından programa katılanlara günün alam ve önemine dair hediye takdim edildi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.