Dolaylı yoldan marka tescil sahtekârlığı yapan ve ünü 17 ülkeye yayılan Trademark Publisher Firması Türkiye’deki çalışmalarına hız verdi.

Dolaylı marka sahtekârları atak yaptı, Cem Yılmaz’ın Adı bile listede!

Şimdiye kadar Türkiye’de 517 markadan para alan şirketin veri bankasında Cem Yılmaz gibi ünlü isimler de var.

Marka tescili konusunda dolaylı sahtekarlık yaparak binlerce dolarlık kazanç elde eden Avusturya firması Trademark Publisher faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 17 farklı ülkede, marka tescili yaptırmış ve yayına çıkmış tüm markaların iletişim bilgilerine ulaşan şirket tüm firmalara posta, faks ve e-mail göndererek marka tescillerinin devam etmesi için evrakta belirtilen 1.440.00 TL’nin yatırılması gerektiği izlenimi yaratıyor. Şirket, ‘Havale Emri’ başlığı ile gönderilen evrakta belirtilen hesap numarasına son ödeme tarihine kadar para yatırılması gerektiğini bildirilirken, ödeme sonrasında verilen tek hizmetin firma bilgilerinin Trademark Publisher’in kendi sitesinde yayınlanması olduğu ortaya çıkıyor.

Marka Tescili İçin Zorunlu Gibi Gösteriliyor!
Marka tescili ile ilgili çok fazla bilgisi olmayan kişileri hedef alan aldatmaca; bizzat kendilerinin ve markalarının adlarına gönderilen evraktaki talimatların kişinin markasıyla ilgili olduğu izlenimi uyandırma odaklı çalışıyor. TPE onaylı marka tescili için gerekli ücretin çok üzerinde olan 1.440.00 TL’yi ödeyen firmalar ise bu rakamı sadece Trademark Publisher firmasının internet sitesinde yer almak için ödemiş oluyor.

Şirketin Veri Bankasında Cem Yılmaz Bile Var!
Türkiye’de marka tescili başvurusu yapılmış tüm firmalara posta, faks ve e-posta yoluyla evrak gönderen şirketin ikna ettiği kurumlar arasında Doğuş Grubu, Beykent Üniversitesi, Finansbank (Card Finans), Tekstil Bank, Atılım Üniversitesi gibi birçok önemli kurum bulunuyor. Kendi adıyla bir marka haline gelen Cem Yılmaz da ‘Cem Yılmaz’ isimli markasıyla ilgili olarak firmanın veri bankasında yer alanlar arasında bulunuyor.

Marka Vekili Çavuşoğlu: “Kesinlikle ödeme yapmayın!”
Bu tip firmaların marka tescili konusunda fazla bilgisi olmayan firmaları hedef aldığının altını çizen Adres Patent Genel Müdürü Av. Ali Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak; “Trademark Publishing Firması gibi birçok firma bulunmakta. Markanızın tesciliyle ilgili olduğu iddia edilen böyle evraklar kendi marka temsilcinizden gelmiyorsa ödeme yapmayınız. Evrak üzerinde çok kapsamlı çalışıldığı belli çünkü genel ibareler dışında ‘marka tesciliniz için böyle bir ödeme yapmak zorundasınız’ cümlesi evrakın hiçbir yerinde geçmiyor. Ama bu izlenim uyandırılıyor ve birçok firma bu aldatmacayı fark etmeyerek sadece veri bankası hizmetine 1.440.00 TL gibi yüksek bir meblağ ödüyor” dedi. Evrak üzerindeki akıl oyunları yüzünden para ödeyenlerin sonrasında mahkeme yoluna da gidemediğine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Gönderilen bilgilerde kesinlikle kendi şirketlerini zora sokacak ibareler yer almıyor. Her şey çok akıllıca tasarlanmış. Şu sıralar bu konuyla ilgili temsil ettiğimiz firmalardan her gün telefon alıyoruz ve kendilerini de kesinlikle ödeme yapmamaları konusunda uyarıyoruz” diye konuştu.

Türk Parasını Hala ‘YTL’ Sanıyorlar!
Avusturya kökenli şirket kazancını katlamak için Avrupa sınırlarını aşarken portföyünde bulunan ülkelerle ilgili ayrıntılı olarak araştırma yapmadığı da ortaya çıktı. Türkiye’deki firmalara bugün gönderdikleri evrakta istedikleri meblağ hala ‘YTL’ üzerinden bildirilirken internet sitelerinde de Türkçe bölümü ‘Türçe’ olarak adlandırılmış. Bu tip dikkatsizliklerin firmanın ne kadar amatörce çalıştığını gözler önüne serdiğini dile getiren Çavuşoğlu, “İnternet başından binlerce dolar kazanmak için kurulmuş böyle şirketlere karşı tüm firmalar çok dikkatli olmalı. Kendilerini her konuda bilgilendirebilecek marka ve fikri haklar danışmanlık firmaları ile birlikte çalışmalı ve vekillerinden gelmeyen hiçbir evrakı ciddiye almamalılar.

“İlk Görev Marka Danışmanlarına Düşüyor”
Bu dolaylı dolandırıcılık furyasına karşı önemli bir bilgilendirme mekanizması kurulması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Şu noktada asıl iş marka temsilcilerine düşüyor. Tüm marka danışmanlık firmaları böyle bir sahtekarlık akımı olduğunu temsil ettikleri tüm firmalara bildirmeli. Trademark Publisher şirketinden gelen posta, faks ve e-postaların sayısı hızla artarken başka firmalarımızın da dolandırılmasını izin vermemeliyiz” dedi.

“TPE de Açıklama Yapmıştı”
Uzun süredir faaliyet gösteren ve her sene yeniden icraatlarına devam eden Trademark Publisher şirketiyle ilgili olarak 2008 yılında Türk Patent Enstitüsü de bir açıklama yapmış ve “Tradermark Publisher adlı uluslararası firma bası marka sahipleri ile irtibata geçerek kendi internet sitelerinde markaların kayıt yaptırılması karşılığında marka sahiplerinden ücret talep etmektedir. Tamamen özel olan Trademark Publisher firmasına yapılan başvuruların ve ödemelerin enstitümüzle bir ilgisi ya da enstitümüzce resmi bir geçerliliği bulunmaktadır” uyarısında bulunmuştu. Çavuşoğlu şirketin çalışmalarının artış gösterdiği şu günlerde Türk Patent Enstitüsü’nden yeni bir açıklama yapılması gerektiğinin altını çizdi.
 

 

OGÜNhaber