Türkiye'nin Robot Takımları Darüşşafaka'da buluştu
Sekiz yıl önce ABD'de düzenlenen First Robotics Competition (FRC) turnuvalarına ilk Türk takımı Sultans of Turkey'i gönderen Darüşşafaka Eğitim Kurumları, bu kez de Türkiye'nin ilk resmi Kickoff etkinliğine ev sahipliği yaptı. 25 yıldır ABD'de düzenlenen FRC turnuvalarının 2016 sezon temasının açıklandığı etkinlikte, tüm dünya ile eşzamanlı olarak NASA TV'den canlı yayın yapıldı.
"Başlama vuruşu" anlamına gelen Kickoff etkinliğine Türkiye'den 23 eğitim kurumundan 300 öğrenci katıldı. Yarışmacılar, FIRST Robotics Competition yarışmasının bu yılki robot temasını öğrendi ve robot yapımında kullanacakları malzemeleri teslim aldı. Yarışmacıların 6 hafta içinde belirtilen görevdeki robotu yapmaları ve ABD'ye göndermeleri gerekiyor. Yapılan robotlar mart ve nisan aylarında ABD'de düzenlenecek turnuvalarda yarışacak.
Siemens'in sponsorluğunda başarılara imza atan Darüşşafaka'nın robot takımı Sultans of Turkey'nin her aşamasında görev aldığı etkinliğe aralarında Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi, Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Özel İtalyan Lisesi -Borusan Asım Kocabıyık Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Robert Kolej, Private MEF High School, Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Özel Florya Anadolu Lisesi, Eyüboğlu Eğitim Kurumları ve Haydar Akın Meslek Teknik Lisesi'nin de bulunduğu 23 okuldan 21 robot takımı, Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nda bir araya geldi.
Genç robotçuları Fikret Yüksel Vakfı Başkanı Susan Burchard, eşi Gary Burchard, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, Başkan Vekili Fırat Tekin, Yönetim Kurulu Üyesi Davut Ökütçü, Darüşşafaka Lisesi Müdürü ve Kampüs Koordinatörü Nevzat Kulaberoğlu ve Darüşşafaka Ortaokulu Müdürü Ayşe Görey de yalnız bırakmadı.
Etkinliği ilişkin Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş şu değerlendirmeyi yaptı: "Bugün de 1941 Darüşşafaka mezunu, merhum mühendis ve iş adamı Fikret Yüksel'in ABD'de kurduğu Fikret Yüksel Vakfı'nın desteğiyle Türkiye'nin ilk resmi Kickoff'unu düzenledik. 23 okuldan 300 öğrenci ve 50 öğretmen, bugün Darüşşafaka'da hem fikir alışverişinde bulundu hem de yeni görevlerini öğrendi. İnanıyorum ki hepsi de ülkemizi ABD'de başarıyla temsil edecek."
Siemens'in sponsorluğunda çalışmalarını sürdüren Darüşşafaka Robot Takımı'ndan Mertcan Gür, FRC'nin bu yıl verdiği görevi şöyle değerlendirdi: "Bu seneki görev diğer yıllara göre daha zor ve kapsamlı... Ancak takım olarak bu görevleri yapacak donanıma sahibiz. Kendimizi hazır hissediyoruz. Altı hafta içinde robotumuzu yapıp, ABD'ye göndereceğiz ve ülkemize ödüller kazandıracağız."
"Zeka için spor" sloganıyla her sene 15-18 yaş grubu için düzenlenen uluslararası robot yarışması FRC'ye geçtiğimiz yıl 19 farklı ülkeden 70 binin üzerinde öğrenci başvuruda bulunmuştu. Darüşşafaka Robot Takımı "Sultans of Turkey", mart ayındaki bölgesel turnuvada 10 maçta 8 galibiyet alarak tarihinde ilk defa "Dünya Şampiyonası"nda yarışmaya hak kazanmış, ayrıca NASA'nın sponsor olduğu "Regional Engineering Inspiration Award" ödülüne layık görülmüştü. Takım, 22-25 Nisan'da St. Louis'de gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası'nda 10 maçta 6 galibiyet alarak ülkemizi başarıyla temsil etmişti.
NOT: Bu yıl yapılacak FRC yarışmalarının robot temasını içeren videoları aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz.
youtube.com/watch?v=VqOKzoHJDjA
youtube.com/watch?v=HsvsOI5jV-s
FRC (First Robotics Competition):
FRC (First Robotics Competition), FIRST (Foundation For Inspiration and Recognition of Science and Technology) bünyesinde doğmuş, gençler için oluşturulmuş uluslararası bir robot yarışmasıdır. Kâr amacı gütmeyen bir vakıf olan FIRST, gençlerin bilim ve teknolojiye ilgisini arttırmayı amaçlayan programlar sunuyor.
Fikret Yüksel Vakfı:
Darüşşafaka'dan 1941 yılında mezun olan Fikret Yüksel, İTÜ İnşaat Fakültesi'nde başladığı yüksek öğrenimini Darüşşafaka Cemiyeti'nin burs desteğiyle Harvard ve MIT'de (Massachusetts Institute of Technology) İnşaat, Zemin Mekaniği ve Yapı Mühendisliği alanlarında sürdürdü. 1974'te ABD'ye giden Yüksel, orada evlendi. ABD'de inşaat ve gayrimenkul geliştirme alanında başarılı bir iş hayatı olan Yüksel, 1998'de Fikret Yüksel Vakfı'nı kurdu. 2001 yılında vefat eden Fikret Yüksel'in kurduğu Vakıf, bugün Darüşşafaka'nın en önemli destekçileri arasında yer alıyor.
Fikret Yüksel Vakfı 2008 yılından bu yana ayrıca Darüşşafaka'daki robot çalışmalarını da destekliyor. Darüşşafaka'da bir robot kulübü kurulmasına ön ayak olan Fikret Yüksel Vakfı'nın desteğiyle Darüşşafaka öğrencileri, 2008-2009 eğitim-öğretim yılından bu yana, ABD'de Foundation for Inspiration and Recognition of Science and Technology (FIRST) tarafından düzenlenen robot yarışmalarına katılarak başarılar elde ediyor.
Darüşşafaka hakkında:
Türkiye'nin eğitim alanında ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti, annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli öğrencilere kaliteli eğitim olanağı tanıyarak, onların yaşamlarını değiştiriyor. 1863 yılından bu yana "eğitimde fırsat eşitliği" misyonuyla varlığını sürdüren Cemiyet, bugüne kadar binlerce çocuğun, Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nda çağdaş koşullarda okumasını, yükseköğrenimleri esnasında da burs almalarını sağladı. Tarihi boyunca ülkenin gelişiminin bireylerin gelişmesine paralel olacağını özümseyerek, "eğitimle değişen yaşamlar" misyonunu benimseyen Cemiyet, 10 yaşında ailelerinden emanet aldığı çocukların; Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, özgüvenli ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmesini sağlıyor. Bugün Türkiye'nin dört bir yanından sınavla seçilen 978 öğrenci, İstanbul Maslak'taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nda, 9 yıl süreyle tam burslu ve yatılı okuyor. Yabancı dil ağırlıklı kaliteli bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, sosyal ve kültürel anlamda da tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor.
2015 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından Özel Danışmanlık Statüsü'ne layık görülen Darüşşafaka Cemiyeti, bağımsız kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptırarak yönetiminin şeffaflığını, hesap verebilirliğini ve sürdürülebilirliğini belgeleyen ilk sivil toplum kuruluşu olmuş ve 2015 yılında notunu 10 üzerinden 9.08'e yükseltmiştir.