Boeing, rekor düzeydeki ticari uçak teslimatlarının sonucu olarak üçüncü çeyrek gelirinin yüzde 9 artışla 25,8 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Boeing Üçüncü Çeyrek sonuçlarını açıkladı

MELTEM SİYEZ - Bu çeyrekteki hisse başı esas faaliyet kazancı (GAAP dışı), şirketin tüm birimlerindeki güçlü performansı yansıtarak yüzde 18* artışla 2,52 dolara yükseldi ve hisse başı GAAP kazancı 2,47 dolar olarak gerçekleşti.

2015 yılı hisse başı esas faaliyet kazancı (GAAP dışı)* tahmini, süregelen güçlü faaliyet performansı sayesinde 7,70 dolar – 7,90 dolar aralığından 7,95 dolar – 8,15 dolar aralığına yükseldi. 2015 hisse başı GAAP kazancı tahmini ise 7,60 dolar – 7,80 dolar aralığından 7,65 dolar – 7,85 dolar aralığına yükseldi. Gelir tahmini, artan ticari uçak teslimatlarını yansıtarak 0,5 milyar dolar artarak 95,0 milyar dolar – 97,0 milyar dolar aralığına yükseldi. Savunma, Uzay ve Güvenlik faaliyet kârı tahmini yaklaşık yüzde 10 düzeyine ulaştı.

Boeing Başkanı ve CEO’su Dennis Muilenburg, “Büyük çaplı ve çeşitlilik gösteren bekleyen işlerimizi kârlı bir şekilde teslim etmeye devam ettikçe gelirimizde, kazancımızda ve nakit akışımızda güçlü büyüme oranları yakalıyoruz. Bu çeyrek boyunca ticari alanda ve savunma alanında gösterdiğimiz sağlam faaliyet performansı da inovasyona ve çalışanlarımıza olan süregelen yatırımlarımızı ve hissedarlarımıza kazanç sağlamaya olan taahhüdümüzü destekledi” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Üç çeyrektir devam eden sağlam finansal sonuçlar ve sürekli faaliyet performansına olan inancımız; gelirimizi, hisse başı kazancımızı ve bu yıla ilişkin faaliyet nakit akışı tahminimizi yükseltmemize olanak sağladı. Takımlarımız gelecekte de üretkenliği ve kaliteyi artırmaya ve müşterilerimizin beklentilerini yerine getirmeye yönelik gelişmiş kabiliyetler sunmaya odaklanmıştır”.

Ticari Uçaklar
Ticari Uçaklar üçüncü çeyrek geliri, teslimatların sayı ve çeşit olarak artması sayesinde %10 artarak 17,7 milyar dolara ulaştı. Üçüncü çeyrek faaliyet kârı, daha yüksek Ar-Ge’yi ve hisse başı kâr azalışına yol açan, üretim programların güçlü performansı tarafından kısmen bertaraf edilen daha yüksek düzeydeki 787 teslimatlarını yansıtacak şekilde yüzde 10 düzeyinde gerçekleşti.

Çeyrek boyunca şirket, İlk 737 MAX uçağının son montajına başladı ve uçağı çalıştırmayı başardı. 737 programı, 737 MAX uçağı için lansmandan bu yana toplam yaklaşık 2.900 kesin sipariş aldı. Şirket, bu çeyrek boyunca aynı zamanda 777X’in kesin konfigürasyonunu da tamamladı. 777X programı, ilk teslimatın planlandığı gibi 2020 yılında yapılmasını sağlayacak şekilde ilerliyor.
 
Ticari Uçaklar, çeyrek boyunca 166 adet net sipariş aldı. 426 milyar dolar değerindeki yaklaşık 5.700 uçaktan oluşan bekleyen işler gücünü koruyor.

Savunma, Uzay ve Güvenlik
Savunma, Uzay ve Güvenlik’in üçüncü çeyrek geliri yüzde 12,2 faaliyet kârı ile 8,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Boeing Askeri Uçaklar’ın (BMA) üçüncü çeyrek geliri, esasen F-15 kontrat görüşmelerinin bir sonucu olarak yüzde 15 artışla 4,1 milyar dolara yükseldi ve BMA faaliyet kârı yüzde 12,2 düzeyinde gerçekleşti. Bu çeyrek boyunca BMA 13 adet P-8A Poseidon uçağı, 22 adet Apache helikopteri ve 15 adet Chinook helikopterine ilişkin kontrat imzalamaya hak kazandı. Çeyrek boyunca aynı zamanda şirket ve ABD Hava Kuvvetleri ekibi, KC-46A tanker uçağının ilk uçuşunu tamamladı.

Network ve Uzay Sistemleri’nin (N&SS) üçüncü çeyrek geliri, “Commercial Crew” programının artan hacmini yansıtacak şekilde 2,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Faaliyet kârı, program çeşitliğindeki çeşitliliğin uygunluğunu yansıtarak yüzde 11,5’e yükseldi. Bu çeyrek boyunca Boeing, NASA ile uluslar arası uzay istasyonu kontratı imzalamaya hak kazandı.

Küresel Hizmetler ve Destek’in (GS&S) üçüncü çeyrek geliri, Havadan Erken İhbar ve Kontrol uçağı teslimatlarındaki zamanlamayı yansıtacak şekilde 2,2 milyar dolara indi. Faaliyet kârı, güçlü performans sayesinde yüzde 12,9’a yükseldi. GS&S bu çeyrekte Avustralya Savunma Kuvvetleri’ne yeni nesil muhabere sistemi geliştirmek ve tedarik etmeye yönelik bir kontrat kazandı.

Savunma, Uzay ve Güvenlik’in bekleyen işlerinin değeri 59 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamın %40’ı uluslararası müşterilerden alınan siparişlerden oluşuyor.
OGÜNhaber