Bireysel emeklilik ve hayat sigortası sektörünün önde gelen şirketlerinden AvivaSA, web sitesinde kullanıcıların hizmetine sunduğu “Tasarruf Pusulası” ile hayal edilen emeklilik standardına ulaşabilmek için ne yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. Tasarruf Pusulası, belirli bilgileri sisteme giren kullanıcılara, emeklilik döneminde rahat etmeleri için bugünden yapmaları gereken tasarruf miktarını gösteriyor.
Meral Eredenk: Ne kadar çok kişiye yol gösterebilirsek o kadar mutlu olacağız
2010 yılından bu yana düzenli olarak emeklilik dönemi tasarruf açığı konusunda araştırmalar yaptıklarını söyleyen AvivaSA CEO’su Meral Eredenk, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Aviva’nın araştırma şirketi Deloitte işbirliğiyle gerçekleştirdiği Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye’de 2011 ile 2051 yılları arasında emekli olacak nüfusun emeklilik dönemi beklentilerini karşılayabilmek için her yıl toplam 91 milyar Euro ek tasarruf yapması gerekiyor. Bu da ortalamada her birey için yılda 2.400 Euro ya da ayda 200 Euro ek tasarruf yapılması anlamına geliyor. Buradan yola çıkarak emekli adaylarımızın “Bugünden emekli olana kadar ayda kaç lira biriktirmeliyim ki emekli olduğumda hayat standardımı koruyabileyim?” sorusuna kolaylıkla yanıt bulabilecekleri Tasarruf Pusulası’nı web sitemizde hizmete sunduk. Tasarruf, Türkiye'nin temel sorunlarından biri ve hesaplama aracımızla AvivaSA müşterisi olsun ya da olmasın ne kadar çok kişiye yol gösterip tasarrufa yönlendirebilirsek, o kadar mutlu olacağız.”
Nasıl kullanılıyor?
Finansal bir bilgi gerektirmeyen Tasarruf Pusulası’nı kullanmak çok kolay. Kullanıcı, temel bilgilerinin yanı sıra yaş, brüt maaş, emeklilik dönemi için beklediği getiri, emekli olma yaşı, tahmini aylık SGK maaşı, varsa mevcut BES tutarı ve BES katkı payı gibi bilgileri sisteme giriyor. Sistem, ilk aşamada kişinin emekli olacağı yılı belirliyor. Mevcut BES fonunun getirisini, emekli olacağı yıla kadar emeklilik sözleşmesine eklenecek katkı paylarını ve bunların getirilerini yasanın öngördüğü yüzde 8 ve 10’luk standart getiriler üzerinden ilerleterek emeklilik döneminde ne kadar gelir elde edileceğini hesaplıyor.
İkinci aşamada, hayal edilen emeklilik standardından ilk aşamada elde edilen geliri çıkartarak aradaki farkı emeklilik açığı olarak belirliyor. Son aşamada ise vergi avantajını ekleyerek bu açığı aylara bölüyor ve kişinin katkı payının yanı sıra her ay yapması gereken ek tasarruf miktarını gösteriyor.