Mimar Sinan'ın eserlerinin güzergah olarak belirleneceği yeni bir turizm rotası oluşturulacağı bildirildi.

Türkiye, turizmde yeni rotasını Mimar Sinan ile çiziyor

EDİRNE (AA) - İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ile İstanbul Rehberler Odası (İRO) işbirliğiyle hayata geçirilen "Yeni Bir Turizm Rotası Olarak Büyük Usta Mimar Sinan Projesi" kapsamında 80 kokartlı rehbere Mimar Sinan ve eserleri hakkında eğitim verildi.

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın da destek verdiği proje sonunda oluşturulacak Mimar Sinan eserleri rotası, yerli ve yabancı turiste paket tur olarak sunulacak.

Eğitimin son aşaması kapsamında Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'ne eğitim gezisi düzenlendi.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında rehberlere Mimar Sinan ve Mimar Sinan eserleri hakkında uzmanlaşma eğitimleri verildiğini, projenin son ayağında alan gezilerine başladıklarını söyledi.

Proje sonunda turizm çeşitliğine katkı sağlamak amacıyla yapılacak rotanın, İstanbul'dan başlayarak Edirne Selimiye Camisi'nde sona ereceğini ifade eden Bilgili, şöyle konuştu:
"Eğitim boyunca Mimar Sinan'ın farklı boyutlarının tamamı, sanat tarihçiler, mimarlar, tarihçiler tarafından rehberlere anlatıldı. Çünkü Mimar Sinan'ın dönemini anlamadan Mimar Sinan'ı anlamak doğru değil. Mimar Sinan salt mimar değil. Mimar Sinan çok boyutlu bir kişilik. Sadece cami yapmamış adeta bir imar bakanı gibi çalışmış. Kendi değerlerimizden bir turizm rotası, paketi oluşturmak bize çok cazip geliyor. Bu projenin A'sından Z'sine kadar tüm boyutuyla ilgileniyoruz. Çünkü Mimar Sinan dünyada deha, usta bir insan. Biz de projemizi ustalıkla yapmaya çalışıyoruz. Proje sonunda Mimar Sinan'ın eserlerinden bir turizm rotası oluşturulacak. Bu rota pazarlanan bir kültür turizmi haline getirilecek."

Bilgili, dünyada en çok tanınan kültürel değerinden hareket ederek bir rota oluşturduklarını vurguladı. Dünyanın en önemli mimarlarını İstanbul'a davet edeceklerini ve onlarla bu rotayı gezeceklerini dile getiren Bilgili, "Mimar Sinan rotasının tutabilmesi için elimizden gelen her türlü gayreti gösterebiliyoruz" diye konuştu.

"Rotalı turizm tutarsa yeni rotalar çıkacak"
Proje kurulu üyelerinden mimar Dr. Sinan Genim de Türkiye'nin deniz, kum, güneş turizmi ile ören yerlerini büyük ölçüde dünyaya tanıttığını, artık rotalı turizmle turizmin çeşitlenmesi gerektiğini belirtti.

Atılan adımın rotalı turizme geçişte ilklerden sayılabileceğinin vurgulayan Genim, şunları kaydetti:
"Mimar Sinan gelmiş geçmiş dünyadaki en iyi mimar. Sinan'ın yapılarını ne kendimiz anlayabilmişiz ne de tanıtabilmişiz. Cami olarak tanıdığımız yapılar ama kültür ve sanatımıza etkilerinin çok farkında değiliz. Türkiye turizmde yeni bir safhaya geçiyor, yeni rotalar yapmamız gerekiyor. Bu proje, Türkiye'de rotalı, bilinçli turizmin ilklerinden biri sayılabilir."

Genim, rotanın piyasaya getirisinin yüksek olması halinde rehberlerin yeni rotalar için çalışacağını söyledi. Bir süre sonra yeni rotalar ortaya çıkacağını aktaran Genim, "Yapmamız da lazım. Su yollarımız var, köprülerimiz var, dağ turizmimiz var. Bütün bunları geliştirmeliyiz. Bunu sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle yapmalıyız" diye konuştu.

Mimar Sinan ve eserleri
Kayseri'de doğan Mimar Sinan, Yavuz Sultan Selim döneminde İstanbul'a getirildi. Devrin ustaları döneminde çeşitli yapıların inşaatında yaptığı çalışmalarda ustalığıyla öne çıkan Mimar Sinan, pek çok askeri sefere de katıldı.

Bir seferde, Prut Nehri üzerinde kısa sürede kurduğu köprü ile Kanuni Sultan Süleyman'ın dikkatini çeken Mimar Sinan, başarılarıyla başmimarlık unvanını kazandı. 

Mimar Sinan, "Ustalık eserim" dediği ve 87 yaşında dünya mimari tarihinin zirvesine oturtulan Selimiye Camisi ile anılsa da yaşamı boyunca 92 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darül kurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa (hastane), 6 su yolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 365 eser inşa etti.
OGÜNhaber