Koronavirüs sürecinin 2. dönemi istenildiği gibi gitmedi. Dünya genelinde artan vakalar ve ortaya çıkan mutasyonlu virüs dünyayı etkisi altına aldı.

Virüs günlüğü

Dünyada ve Türkiye'de yaşamı durma noktasına getiren koronavirüs pandemisinde son gelişmeler neler ?

İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:

Sağlık Bakanı Koca, risk haritasında mavi renge yükselen Konya ve Kars’ı kutladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Risk haritasında maviye yükselen Kars ve Konya’yı kutluyoruz' dedi.

Japonya'da Kovid-19'a karşı OHAL'in süresi uzatılacak
Japonya hükümeti, artış trendini koruyan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları üzerine. olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının süresini uzatmaya karar verdi.

Peru'da Sputnik V üretimi için fabrika kurulacak
Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo, ülkesinde Rus Sputnik V aşısı üretimi için bir fabrika kurulması konusunda Rusya ile anlaştıklarını belirtti.

Vietnam'da koronavirüsü 8 kişiye bulaştırdı: Hapis cezasına çarptırıldı
Reuters'ın aktardığına göre, Vietnam'da Le Van Tri isimli kişi, koronavirüsü başkalarına bulaştırdığı gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı.

TURKOVAC'tan güzel haber; aşılanan 36 kişide yan etki görülmedi
Kayseri Şehir Hastanesi’nde yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC’ın uygulandığı 36 kişi de herhangi bir yan etki görülmedi.

PCR şartına uymayanlar için 'tazminat' tartışması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın özel sektörde işverenlerin aşısız çalışanlardan PCR testi isteyebileceğini öngören yazısı tartışma yarattı. Test yaptırmayan çalışanların işten çıkarılması halinde tazminat ödenip ödenmeyeceği hukukçuların gündeminde.

Tercihe bağlı 12 yaş ve üzeri üstü çocuklar da aşılarını yaptırıyor
Kovid-19'la mücadele kapsamında tercihe bağlı olarak 12 yaş ve üstündeki çocuklar aşılarını yaptırıyor.

Nipah virüsü alarmı verildi: Yarasalardan bulaşıyor
Corona virüs nedeniyle can kayıplarının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alan Hindistan, bu kez Nipah virüsü ile gündeme geldi. Yarasalardan bulaşan ve insanlar başta olmak üzere hayvanları da etkileyen Nipah virüsü nedeniyle 12 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiği açıklandı.

Diyarbakır'da aşı olmayan 9 hamile kadın iki ayda yaşamını yitirdi
Dr. Halis Yerlikaya, Covid-19'a yakalanan aşısız hamilelerin ölümcül hastalık etkileriyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, 'Ne yazık ki ilimizde de gözlemledik. 2 ay içinde pandemi hastanesinde 9 hamile kadını Covid-19 nedeniyle kaybettik. Bu nedenle aşı hamileler için de candır ve kurtarır, diyoruz' dedi.

Çin menşeili Sinopharm'dan mRNA aşısı kararı
Çin merkezli Sinopharm, yeni varyantlara karşı mRNA tabanlı koronavirüs aşısı geliştirdiklerini duyurdu.

Salgınla mücadelenin fedakâr savaşçıları: İkiz hemşireler
Kırıkkale’de ikiz hemşireler; Ümran ve İrem Argana (23), yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadelede gece gündüz demeden özveriyle çalışıyor.

Bakan Koca'dan Mu varyantı açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Mu varyantına ilişkin, 'Şu an ilave bir tedbir getirmeyi düşünmüyoruz. Çünkü şu ana kadar bizim yeni varyant olarak tespit ettiğimiz 2 vaka dışında olmadı Mu ile ilgili. Dolayısıyla ağırlıklı Delta ve Delta Plus şeklinde ve yüzde 90'ı geçen oranda söz konusu. Giderek aşılama oranının da artışıyla, biz şu an bildiğiniz gibi toplamda aşılanma 62 milyondan 40 milyona doğru gitmiş oldu iki doz aşının yapıldığı. Dolayısıyla giderek bu sayının artışıyla ben giderek vakaların aşağı doğru düşeceğini düşünüyorum' dedi.

Küresel adaletsizliğin yeni göstergesi: Kovid-19 aşı uygulamalarında Afrika en geride kaldı
Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 17'sine ev sahipliği yapan Afrika, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılama oranı en düşük kıta oldu.

Yoğun bakımda yatanların yüzde 51'i hiç aşı yaptırmayanlar
Türk Yoğun Bakım Derneği, Türkiye'deki 60 yoğun bakım ünitesinde 952 koronavirüs hastası ile ilgili aşı araştırması yaptı. Buna göre, yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 51.4'ünün hiç aşı yaptırmadığı tespit edildi.

Nüfusa oranla en çok vaka görülen illerde yoğun bakımlar doldu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı güncel koronavirüs tablosunda nüfusa oranla en fazla vakanın görüldüğü iller sıralamasında birinci sıradaki Rize, ikinci sıradaki Bayburt ve 6'ncı sıradaki Trabzon'da servis ve yoğun bakım üniteleri doldu.

Bilim Kurulu üyesi İlhan: PCR zorunluluğu aşılanma hızını arttırabilir
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs tedbirleri kapsamında aşısızlara yönelik PCR testi yaptırma zorunluluğunun başladığı ilk gün kendi hastanelerinde yoğunluk yaşandığını söyledi.

Kovid-19'a yakalanan Gülser Yıldız: Keşke aşımı olsaydım
Ordu'da çevresinden duyduğu yanlış bilgiler nedeniyle aşı olmayı reddeden ve Kovid-19'a yakalanan kadın, herkesi aşı yaptırmaya çağırdı.

Fındık hasadı bitti, tersine göçle vakalar düştü
Ordu'da fındık hasadı için kente gelen gurbetçiler ve mevsimlik tarım işçileri ile 1,5 milyona çıkan kent nüfusu ile birlikte koronavirüs vakaları da artış gösterdi. Kentte biten fındık hasadı sonrası nüfus yoğunluğunun azalmaya başlamasıyla vaka oranları da düşüşe geçti.

İstanbul'da 15-19 yaş arası 414 bin 116 genç Kovid-19 aşısı oldu
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'da bugün itibarıyla 15-19 yaş arası 414 bin 116, 12-15 yaş arası ise 18 bin 898 gencin aşı olduğunu bildirdi.

Hastanelerdeki yoğun bakım servisleri dolan Trabzon'da vatandaşlara aşı çağrısı
Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, Trabzon'da 60 yaş üzerindeki 157 bin nüfustan halen 17 bin civarında kişinin aşıyla hiç muhatap olmadığını gözlemlediklerini söyledi.

İran'da son 24 saatte 635 kişi Kovid-19'dan hayatını kaybetti
İran'da yeni tip koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 635 artarak 111 bin 892'ye yükseldi.

Koronavirüse yenik düştüler: Biri 16, diğeri de 22 yaşında
Kırıkkale’de yeni tip korona virüs (Covid-19) tedavisi gören 16 yaşındaki Murat ile 22 yaşındaki Nurcan, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Gürcistan'da halk Kovid-19 aşısına piyango ile teşvik edilecek
Gürcistan hükümeti, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılanmayı teşvik etmek için piyango kampanyası başlatılmasına karar verdi.

Hong Kong, Çin ana karasından yolculuk edenlere karantina şartını kaldırıyor
Çin'in Hong Kong Özel İdare Bölgesi, yaz aylarındaki vaka artışı nedeniyle ana karadan seyahat eden yolculara getirdiği karantina şartı kaldırma kararı aldı.

Almanya Başbakanı Merkel’den 'aşı olun' çağrısı
Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni tip koronavirüs aşısının 'güvenli' ve 'işe yaradığını' belirterek, vatandaşlara aşı olma çağrısı yaptı.

Otogarda PCR testi yaptırmayanlar ve aşısızlar otobüslerden indirilmeye devam ediyor
15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda dün itibariyle aşı ve PCR testi zorunluluğu başladı. Otogarın çıkış kapılarında denetimler devam etti. PCR testi veya 2 doz aşısını tamamlamadan otobüse binenler otogar çıkışındaki denetime takıldı. Otobüsten indirilen yolcular ve otobüs firması hakkında Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tutanak tuttu.

17 yaşındaki lise öğrencisi, PCR cihazı üretti
Kütahya'da 17 yaşındaki lise öğrencisi Recep Görkem Akandere, koronavirüs testlerinde kullanılan PCR cihazı üretti. Akandere, cihazın parçalarını ve yazılımını kendisinin hazırladığını söyledi.

İstanbul Adliyesi'nde randevusuz aşı uygulaması başlatıldı
Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, İstanbul Adalet Sarayı'nda yerinde aşı uygulaması başlatıldı.

Küba, Kovid-19 aşı yaşını 2'ye düşüren ilk ülke oldu
Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılama kampanyasında aşı yaşını iki yaş seviyesine kadar indiren ilk ülke Küba oldu.

Araştırma: Türkiye'de yoğun bakımda olan 952 hastadan sadece 5'i iki doz Biontech aşısı olmuş kişiler
Türk Yoğun Bakım Derneği, Türkiye'deki 60 yoğun bakım ünitesinde 952 koronavirüs hastası ile ilgili aşı araştırması yaptı. Buna göre, yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 51.4'ünün hiç aşı yaptırmadığı tespit edildi.

İlk doz aşısını yaptıran 100 kişiye çekilişle balon turu
Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk, 10-12 Eylül 2021 tarihleri arasında düzenlenecek 49'uncu Uluslararası Ürgüp Bağ Bozumu ve Balon Festivali'nde ilk doz aşısını yaptıran 100 kişiye yapılacak çekiliş ile ücretsiz sıcak hava balonu turu hediye edileceğini söyledi.

Alman yargısından kritik Sinovac aşısı kararı: Geçerli olan aşılara dikkat çekildi
Berlin İdare Mahkemesi, AB vatandaşı olmayan ve Covid-19'a karşı Sinovac aşısı yaptıran kişilere uygulanan seyahat kısıtlamalarıyla ilgili kararını açıkladı.

'Köyümüzde hiç koronavirüs vakası görülmedi' diyen muhtar: Aşı noktasında iyi durumdayız
Amasya'nın Gökpınar köyünde bugüne kadar hiç koronavirüs vakası görülmedi. Muhtar Metin Şahin, 'Aşı noktasında iyi durumdayız. Şu an köyümüzde sadece bir kişi aşı olmadı, o da Taşova'ya gidince aşısını olacak. Herkesin aşı olmasını istiyoruz' dedi.

Türkiye artık Kazakistan'ın koronavirüs aşısını tanımıyor
Kazakistan Bilim ve Eğitim Bakanlığı’nın basın dairesinden, Türkiye'nin Kazakistan tarafından üretilen QazVac koronavirüs aşısını tanımaya son verdiği açıklaması yapıldı.

Son 24 saatte koronavirüsten 274 kişi hayatını kaybetti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 274 kişinin koronavirüsten hayatını kaybettiğini, 23 bin 638 yeni vakanın olduğunu açıkladı.
OGÜNhaber