Koronavirüs sürecinin 2. dönemi istenildiği gibi gitmedi. Dünya genelinde artan vakalar ve ortaya çıkan mutasyonlu virüs dünyayı etkisi altına aldı.

Virüs günlüğü - 466. gün

Dünyada ve Türkiye'de yaşamı durma noktasına getiren koronavirüs pandemisinde son gelişmeler neler ?

İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:

Kolombiya Sağlık Bakanı Gomez: Sinovac'ın 80 yaş üstü ölümleri azaltmada etkinliği yüksek
Kolombiya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle son 24 saatte 614 kişi hayatını kaybetti. Kolombiya Sağlık Bakanı Gomez, Sinovac aşısının etkinliğinin yüksek olduğunu, 80 yaş üstü ölümleri azalttığını söyledi.

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün toplanacak
Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanacak.

Japonya'da olimpiyatlarla ilişkili ilk Covid-19 vakasında Ugandalı ekip de karantinaya alındı
Olimpiyatlar için Japonya'ya gelen Uganda milli takımı ekibinden bir antrenörün havaalanında yapılan testlerde pozitif sonuç vermesinin ardından, ilk olarak eğitim kamplarına gitmelerine izin verilen ekibin kalan 8 üyesi de karantinaya alındı.

25 yaş üzerindeki vatandaşlar aşılanıyor
Sağlık Bakanlığınca Kovid-19'la mücadele kapsamında 25 yaş üzerindeki vatandaşların aşılanmasına başlandı.

Kovid-19'la mücadelede uygulanan haftalık aşı sayısı haziranda 4 kat arttı
Kovid-19'la mücadele kapsamında, Türkiye'de haftalık aşılama sayısı, haziranda 4 kat artarak 14-20 Haziran'da 7 milyon 773 bin 105'e yükseldi.

Hindistan'da Kovid-19 salgınında toplam vaka sayısı 30 milyonu aştı
Yeni tip koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerden Hindistan'da görülen vaka sayısı 30 milyonu geçti.

Dr. Mehmet Öz ve sanatçı Bilginer herkesi Kovid-19'a karşı aşılanmaya çağırdı
Sağlık Bakanı Koca, 'Kolları sıvıyoruz' sloganıyla yürütülen aşılama kampanyası için hazırlanan ve Dr. Mehmet Öz ile Haluk Bilginer'in yer aldığı kamu spotunu paylaştı.

Rusya'da Kovid-19'un yeni varyantları salgın durumunu kötüleştirdi
Rusya’da yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yeni varyantları hızla yayılıyor.

Gençler aşılanmaya başladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasının ardından 25 yaşındaki kişiler randevularını alarak aşılarını olmak için hastane ve aile sağlığı merkezlerinin yolunu tuttu. Aşı olan Ceren Öztürkoğlu, 'Herkes aşılanmalı. Normale dönmemiz için bu şart. Aşı olurken korkmamalı ve önyargılı olmamalıyız' dedi.

Sağlık çalışanlarının istifa yasağının 1 Temmuz'dan itibaren kalkacağı açıkladı
Covid-19 ile mücadele kapsamında sağlık çalışanlarının istifa, emeklilik ve izin taleplerine kısıtlama getiren Sağlık Bakanlığı, istifa yasağının 1 Temmuz’dan itibaren kalkacağını açıkladı.

Hindistan'da, Delta Plus Covid-19 mutasyonun vakaları 40'a yükseldi
Hindistan’da, koronavirüsün (Covid-19) B.1.617 Hindistan mutasyonunun ardından ortaya çıkan Delta Plus mutasyonun vaka sayısı 40’a yükseldi.

İngiltere'de solunum cihazına bağlı hasta sayısı yüzde 41 arttı
İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) Sağlayıcıları Başkan Vekili Saffron Cordery, koronavirüs salgını (Covid-19) nedeniyle hastanelerde solunum cihazına bağlı hasta sayısının bir haftada yüzde 41 arttığını açıkladı.

Bakan Koca, AK Parti milletvekillerini ve MKYK üyelerini aşılama çalışmaları konusunda bilgilendirdi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AK Partili milletvekillerini ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyelerini sağlık politikaları, aşılamada gelinen son durum, TURKOVAC aşısı ve normalleşme süreci hakkında bilgilendirdi.

'TURKOVAC'ın Faz-3 gönüllülerinden Polat: İnsanlığa faydalı olmak istiyorum
TURKOVAC aşısının Faz-3 gönüllülerinden Hüseyin Polat, 'Aşı olduktan sonra herhangi bir yan etki olmadı. Sadece aşının vurulduğu yerde hafif bir hassasiyet, ağrı oluştu. O da sonradan geçti.' dedi.

Gana'da Kovid-19'un Hindistan varyantı görüldü
Batı Afrika ülkesi Gana'da yeni tip koronavirüsün ilk olarak Hindistan'da görülen 'Delta' varyantının tespit edildiği bildirildi.

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 180 milyonu geçti
Kovid-19 verilerinin derlendiği 'Worldometers' internet sitesine göre, dünya çapında salgında tespit edilen vaka sayısı 180 milyon 8 bin 841'e yükseldi.

Dünya genelinde 2 milyar 750 milyon dozdan fazla Kovid-19 aşısı yapıldı
Dünya genelinde 2 milyar 750 milyon dozdan fazla Kovid-19 aşısı yapılırken, Türkiye, 44 milyon 456 bin 262 doz ile 9. sırada yer aldı.

Uber, İstanbul ve Ankara'daki kullanıcılarını aşı merkezlerine ücretsiz götürecek
Uber, kullanıcıların İstanbul ve Ankara'da Covid-19 aşı uygulaması yapılan bütün hastanelere Uber Taksi ile ücretsiz seyahat edebileceğini duyurdu.

Dünya genelinde Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 3,9 milyonu aştı
Burak Elmas başkanlığındaki yönetimin ikinci başkanı Ali Polat Bengiserp, başkan yardımcıları Rezan Epözdemir ve Bikem Kanık oldu.

ABD'de Kovid-19 salgınında son 24 saatte 358 kişi öldü
ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 358 artarak 602 bin 469'a çıktı.

Rusya'da Kovid-19 vakaları bir haftada yüzde 29,4, ölümler yüzde 21 arttı
Rusya Başbakan Yardımcısı Golikova 'Geçen hafta vaka sayıları bir önceki haftaya kıyasla yüzde 29,4, hayatını kaybedenlerin sayısı yüzde 21 arttı. Böylesine yoğun bir yayılım göz önüne alındığında kesinlikle bir dizi önlem alınması gerekiyor' dedi.

Almanya Başbakanı Merkel, halkı Kovid-19 salgınında tedbirli davranmayı sürdürmeye çağırdı: Salgın henüz bitmedi
Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında üçüncü dalganın kırılmasına rağmen halktan tedbirli davranmaya devam etmesini istedi.

İspanya'da hafta sonundan itibaren açık alanda maske takma zorunluğu kaldırılıyor
İspanya'da merkezi hükümet ve ülkedeki özerk yönetim hükümetleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle uygulanan maske kullanma zorunluğunun 26 Haziran'dan itibaren açık alanlarda kaldırılması hususunda anlaştı.

ABD: Kovid-19 aşısı yaptıran 30 yaş ve altındakilerde görülen kalp iltihaplanması ile aşı arasında bağ olabilir
ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı yaptıran 30 yaş ve altı yetişkinlerde kalp iltihaplanmasına rastlandığı açıklandı.

Yunanistan’da açık havada maske takma zorunluluğu yarından itibaren kaldırılıyor
Yunanistan Sivil Savunma ve Kriz Yönetim Bakan Yardımcısı Hardalias, kalabalık olmayan açık alanlarda maske kullanılması zorunluluğunun yarından itibaren kaldırılacağını, 28 Haziran'dan itibaren gece sokağa çıkma yasağına son verileceğini açıkladı.

Bilim insanları: Kovid-19 Delta Plus varyantının riskli olduğunu söylemek için erken
Hindistan, Kovid-19 Delta Plus varyantını "endişe varyantı" olarak sınıflandırırken, bilim insanları yeni varyantın önemli bir tehdit oluşturup oluşturmadığını söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

İtalya'da son 24 saatte 951 Kovid-19 vakası kaydedildi
İtalya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı ise 30 artarak 127 bin 352'ye yükseldi.

Türkiye'de 5 bin 809 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 65 kişi yaşamını yitirdi
Türkiye'de son 24 saatte 224 bin 192 Kovid-19 testi yapıldı, 5 bin 809 kişinin testi pozitif çıktı, 65 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 763 oldu, 5 bin 917 kişinin Kovid-19 tedavisi veya karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 5 milyon 248 bin 862'ye yükseldi.
OGÜNhaber