Koronavirüs sürecinin 2. dönemi istenildiği gibi gitmedi. Dünya genelinde artan vakalar 2. dalga korkusunu hissettirdi.

Virüs günlüğü - 327. gün

Avrupa'da ve Türkiye'de yaşamı durma noktasına getiren koronavirüs pandemisinde 2. dalga paniği.

İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:

Kovid-19'un kökenini araştıran DSÖ heyeti Vuhan'daki çalışmalarını sürdürüyor
Yeni tip koronavirüsün kökenlerini araştırmak üzere salgının ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kentine giden Dünya Sağlık Örgütü heyeti Viroloji Enstitüsü laboratuvarına ziyarette bulundu.

Danimarka'da Kovid-19'un hızlı yayılan tipi B.1.351 görüldü
Güney Afrika’da ortaya çıkan, yeni tip koronavirüsün mutasyona uğramış hızlı yayılan türüne Danimarka’da 5 kişide rastlandı.

Latin Amerika ülkelerinde Kovid-19'a bağlı ölümler artmaya devam ediyor
Latin Amerika ülkelerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları ve virüse bağlı can kayıpları artmaya devam ediyor.

Aşı olan MHP'li vekil koronavirüse yakalandı
Coronavac aşısı uygulanan MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan koronavirüse yakalandığını duyurdu.

Afrika'da Kovid-19 vaka sayısı 3 milyon 614 bini aştı
Afrika kıtasında yeni tip koronavirüs vaka sayısı 3 milyon 614 bini geçti, kıta genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 92 bin 472 oldu.

Aşılama çalışmalarına henüz başlamayan İran, Kovid-19 vakalarının yeniden artmasından kaygılı
Tahran yönetimi, Rusya'nın ürettiği Sputnik V, İranlı bilim adamlarının geliştirdiği 'COVIRAN Bereket' ve DSÖ eş güdümünde yürütülen programdan aldığı aşılarla 21 Şubat'a kadar aşılama çalışmalarına başlamayı planlıyor.

Mutasyon, inaktif Kovid-19 aşılarının etkinliğini azaltmayacak
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, inaktif (ölü virüs) aşının, mutasyona uğramış yeni tip koronavirüsten etkilenmeyecek ya da en az etkilenecek aşı türü olduğunu bildirdi.

Çin COVAX girişimiyle gelişmekte olan ülkelere 10 milyon doz Kovid-19 aşısı gönderecek
Çin, Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) yoluyla gelişmekte olan ülkelere 10 milyon doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı sağlamayı planladığını açıkladı.

İspanya Kovid-19'un etkisiyle 2020'de turizmde en kötü yılını geçirdi
İspanya, turizmde tarihin en kötü yılının geride bırakırken, ülkeye 2020'de gelen turist sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 77,3 azalışla 18,9 milyon oldu.

İran'ın AstraZeneca'dan aldığı 4,2 milyon doz aşının teslimatı bu ay başlıyor
İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, Dünya Sağlık Örgütü eş güdümünde yürütülen "Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı" aracılığıyla, İngiliz-İsveç şirketi AstraZeneca'dan aldıkları 4,2 milyon doz aşının teslimatının bu ay başlayacağını söyledi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Midilli: Türkiye'de başından itibaren düzenli virüs takibi yapılamadı
Dünyayı alarma geçiren virüs varyantları hakkında uyararak mutasyonların yakından takibinin önemini vurgulayan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli, 'Türkiye'de salgının başından itibaren düzenli dizi analizleri ile virüs takibi yapılamadı. Ciddi bir altyapı gerektiren bir işlem bu. Ancak bu varyantlarla birlikte harekete geçildi' dedi.

Afrika'dan geldi, 10 kişiyle temas etti! Bütün köy karantinaya alındı
Afrika'dan Elazığ'daki köyüne gelen şahsın temas ettiği 10 kişinin koronavirüs testi pozitif çıkınca İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile köy karantinaya alındı.

Yeni Zelanda'da ilk Covid-19 aşısına geçici onay verildi
Yeni Zelanda Sağlık Bakanlığı, Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısına geçici onay verildiğini bildirdi. Böylece ülkenin ilk Covid-19 aşısı onaylanmış oldu.

Pakistan'da Covid-19'a karşı aşılamalar başladı
Pakistan’da koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında Çin hükümetinden hediye olarak tedarik edilen 500 bin doz Covid-19 aşısının Pazartesi günü İslamabad’a ulaşmasının ardından ülke genelinde aşılamalar ilk olarak Karaçi şehrinde başladı.

İsrail'de Kovid-19'e karşı aşılama süreci 16 yaş üstü kişileri kapsayacak şekilde genişletildi
İsrail yönetimi, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı yürütülen aşılama sürecini 16 yaş üstü herkesi kapsayacak şekilde genişletme kararı aldı.

Cami cemaatine Kovid-19 ile mücadelede 'Rehavete kapılmayalım' uyarısı
Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, yeni tip koronavirüsle mücadelede havaların ısınmasının rehavete neden olmaması uyarısında bulunarak camilerde maske, mesafe ve temizlik kurallarına daha çok dikkat edilmesi çağrısı yaptı.

Kovid-19 hastalarında öksürüğe yönelik semptomatik tedavi önem taşıyor
ATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cander, koronavirüs sürecinde öksürük yeterli bir şekilde tedavi edilemezse hastada efor kapasitesinde düşme yaşanabileceğine ve kronik rahatsızlığı olanlarda hastalığın seyrinin ağırlaşabileceğini söyledi.

Kovid-19 aşılarının küresel dağıtım eşitsizliğinin muhtemel sonuçları
Aşı alanındaki gelişmeler hayatın sonunda 'normale' dönebileceğine dair umutları artırsa da Kovid-19 salgını birçok alandaki küresel eşitsizliği iyice belirgin bir hale getirdi.

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 457 bini aştı
ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 3 bin 638 artarak 457 bin 884'e yükseldi.
OGÜNhaber