Koronavirüs sürecinin 2. dönemi istenildiği gibi gitmedi. Dünya genelinde artan vakalar 2. dalga korkusunu hissettirdi.

Virüs günlüğü - 326. gün

Avrupa'da ve Türkiye'de yaşamı durma noktasına getiren koronavirüs pandemisinde 2. dalga paniği.

İşte gün içinde yaşanan gelişmeler:

Japonya'da Kovid-19 salgınında 'Evde kal' çağrısına uymayan iktidar koalisyonu milletvekili istifa etti
Japonya’da Kovid-19 önlemlerine rağmen gece saatlerinde Tokyo’da dolaşarak tepki çeken iktidardaki Liberal Demokrat Partinin koalisyon ortağı Komeito üyesi Toyama milletvekilliğinden istifa etti.

Çin'de 3 bin doz sahte Kovid-19 aşısı ele geçirildi
Çin'de yeni tip koronavirüs aşısı olarak pazarlanmak üzere üretilen 3 bin sahte doz aşı ele geçirildiği bildirildi.

Etiyopya'da nüfusun yüzde 20'si yıl sonuna kadar Kovid-19 aşısı olacak
Etiyopya Sağlık Bakanlığı, yıl sonuna kadar nüfusun yüzde 20'sinin yeni tip koronavirüse karşı aşılanacağını belirtti.

Kovid-19 salgını üretimde 'ulusallaşma' eğilimini artırdı
AB'nin, ilaç şirketleri ile Kovid-19 aşı tedarikinde yaşadığı sorunların ardından üye ülkelerdeki tesislerde üretilen aşıların üçüncü ülkelere ihracatını izne tabi tutma kararı, ticarette korumacılığı yeniden gündeme getirdi.

Kovid-19'la mücadelede ilk dalgada örnek gösterilen Portekiz başarısını sürdüremedi
Yeni tip koronavirüs salgınına karşı Mart-Haziran 2020'deki ilk dalgada verdiği mücadeleyle Avrupa Birliğinde örnek ülke gösterilen Portekiz, artık yüksek vaka artışlarıyla riskli ülkelerin başında yer alıyor.

Almanya'da son 24 saatte 861 kişi Kovid-19'dan hayatını kaybetti
Almanya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında son 24 saatte 861 kişi öldü.

Sudanlılar, Afrika kıtasının Kovid-19 aşısı konusunda da ayrımcılığa uğradığını belirtiyor
Doğu Afrika ülkesi Sudan'da halk, Afrika kıtasına yönelik çeşitli alanlardaki ayrımcılığın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında başlatılan aşılama kampanyasında da kendisini gösterdiğini dile getirdi.

Kovid-19 ile birlikte GSYH'nin modern refah ölçütlüğü yeniden sorgulanıyor
Kovid-19, refah ölçümünün sadece GSYH ile yapılmasının mümkün olmadığını gözler önüne sererken, doğru refah ölçümü için çalışmalar yapan kurumlar da yayımladıkları raporlar ile politika yapıcıların, sorunları daha iyi tahlil etmesine katkı sunuyor.

Mutasyonlu Kovid-19 virüsünden korunmada doğru maske kullanımı ve mesafenin önemi arttı
Mutasyonlu virüs daha hızlı ve kolay bulaştığından, hastalıktan korunmak için maskenin yüze tam oturması, çift katlı maske takılması, özellikle ortak kullanılan kapalı alanlardan uzak durulması gerektiği belirtildi.

Kovid-19'un kökenini araştıran DSÖ heyetinin Vuhan'daki incelemeleri sürüyor
Dünya Sağlık Örgütü heyeti, yeni tip koronavirüsün kökenini araştırmak için salgının çıktığı Vuhan’da Hayvan Hastalıkları Merkezinde incelemelerde bulundu.

Japonya'da Kovid-19'a karşı OHAL 7 Mart'a kadar uzatıldı
Japonya'da Başbakan Suga Yoşihide, yeni tip koronavirüse karşı uygulanan olağanüstü hal süresinin 7 Mart'a kadar uzatıldığını açıkladı.

İran'da son 24 saatte Kovid-19'dan 72 kişi hayatını kaybetti
İran'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 72 artarak 58 bin 110'a yükseldi.

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 104 milyonu geçti
Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 104 milyonu aştı. ABD, 26 milyon 911 bin 375 ile en fazla vakanın olduğu ülke konumunda bulunuyor.

Cezayir Sputnik V aşısını üretme konusunda Rusya ile anlaştı
Rusya merkezli Gamaleya Enstitüsü tarafından üretilen yeni tip koronavirüs aşısı Sputnik V’in Cezayir’de üretim çalışmaları gelecek haftalarda başlayacak.

Rusya'nın Kovid-19 aşısı klinik denemelerde yüzde 91,6 etkili oldu
Rusya'nın geliştirdiği 'Sputnik V' adlı Kovid-19 aşısı, 20 binden fazla deneğe iki doz olarak uygulandığı denemede, aşının ilk dozundan 21 gün sonra, tüm yaş gruplarında hastalığı önlemede yüzde 91,6 başarı gösterdi.

Pfizer, Covid-19 aşı satışından 15 milyar dolar elde etmeyi planlıyor
İlaç firması Pfizer tarafından yapılan açıklamada, BioNTech ile birlikte geliştirilen koronavirüs (Covid-19) aşısının 2021 yılında satışından, neredeyse 15 milyar dolar elde edilmesinin planladığı kaydedildi.

Prof. Dr. Omay'dan uyarı: Kovid-19 kısırlığa neden olabilir
Koronavirüsün üst solunum yolundan damlacık enfeksiyonuyla, öksürme, hapşırma ve havaya karışan damlacıklarda bulunan virüsün alınmasıyla oluştuğunu söyleyen Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, 'Hayatını kaybeden kişilerin otopsileri incelendiğinde infertilite yani kısırlık yönünde bazı etkileri olduğu görülüyor' dedi.

Denizli'de endişelendiren görüntü: Salgın unutuldu
Denizli'de Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, hava sıcaklığının 20 dereceyi bulmasıyla pandemi öncesindeki günleri aratmadı. Caddede kalabalık oluştu, sosyal mesafe unutuldu.

Kovid-19'un İngiltere mutasyonu aşılara karşı dirençli hale gelmiş olabilir
Yeni tip koronavirüsün ilk olarak İngiltere'de görülen daha hızlı yayılan ve daha öldürücü olan tipinin 'endişe verici' bir şekilde mutasyona uğradığı bildirildi.

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 454 bini aştı
ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı, son 24 saatte 1955 artarak 454 bin 246'ya yükseldi.

Seyahat kısıtlamalarına takılmak istemeyen yolcular sahte testlere başvuruyor
BBC'nin yaptığı araştırma, uluslararası havayolu taşımacılığında yolcuların sahte Covid testlerine daha çok başvurmaya başladığını ortaya koydu.

Sputnik V yüzde 91,6 etkinliğe sahip
Rusya'nın Covid-19’a karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının üçüncü klinik sonuçlarına göre aşının etkinlik oranının yüzde 91,6 olduğu açıklandı.

Günlük koronavirüs verileri
Türkiye'de son 24 saatte 140 bin 120 Kovid-19 testi yapıldı, 7 bin 795 kişinin testi pozitif çıktı, 120 kişi hayatını kaybetti.



İtalya'da son 24 saatte 499 can kaybı
İtalya'da koronavirüs salgınında son 24 saatte 499 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 89 bin 344'e yükseldi.

Fransa, AstraZeneca aşısının 65 yaş altı için kullanımına onay verdi
Fransa Yüksek Sağlık Kurumu, Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) ardından AstraZeneca’nın Covid-19’a karşı geliştirdiği aşının 65 yaş altı kişilerde kullanımına onay verdi.

Virüs Uludağ'daki korona partisini affetmedi: 11 personelin Covid-19 testi pozitif çıktı
Uludağ'da geçen hafta sosyal mesafe ve maske kuralı hiçe sayılarak yapılan eğlence görüntüleriyle gündeme gelen otelin 11 personelinde Covid-19 testi pozitif çıktı.

Covid-19 salgının simge isimlerinden Yüzbaşı Tom Moore hayatını kaybetti
Koronavirüs salgınında İngiltere Ulusal Sağlık Servisi'ne (NHS) milyonlarca bağış toplayan Yüzbaşı Tom Moore, geçtiğimiz günlerde koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırılmasının ardından hayatını kaybetti.

İspanya'da Kovid-19'dan günlük can kaybı 724 ile son 8 ayın en yüksek seviyesine çıktı
İspanya'da Kovid-19 salgınında son 24 saatte 724 kişinin hayatını kaybettiği ve 29 bin 64 yeni vaka tespit edildiği açıklandı. Kovid-19'un mutasyona uğrayan türüne karşı Brezilya ve Güney Afrika'ya olan uçuşlara kısıtlama getirileceğini bildirdi.

İngiltere'de son 24 saatte Covid-19'a bağlı bin 449 can kaybı
İngiltere'de koronavirüs salgınında son 24 saatte bin 449 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 108 bin 13'e yükseldi.

Merkel Kovid-19 ile mücadelede sabır istedi
Almanya Başbakanı Angela Merkel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadelede halktan daha sabırlı olmalarını istedi.

KKTC'de son 24 saatte 62 yeni vaka
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) korona virüs salgınında son 24 saatte 62 yeni vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 2 bin 433'e yükseldi.

AB, Birlik dışından seyahatlerde Kovid-19 testi isteyecek
Avrupa Birliği üyesi ülkeler, üçüncü ülkelerden AB'ye yapılacak tüm seyahatlerde negatif Kovid-19 testi talep edilmesini kararlaştırdı.

İngiltere'de görülen mutasyonlu virüs bir kez daha mutasyona uğradı
İngiltere'deki bilim insanları, koronavirüsün ilk olarak İngiltere'de görülen daha hızlı yayılan ve daha öldürücü olan tipinin 'endişe verici' bir şekilde yeniden mutasyona uğradığı açıkladı. Kent bölgesinde görülen ve tüm ülkede hızla yayılan koronavirüs varyantında görülen yeni değişik korku yarattı.

Hollanda'da Kovid-19 kısıtlamaları 2 Mart'a kadar uzatıldı
Hollanda Başbakanı Rutte, heyecanlı, belirsizlik dolu bir aşamada olduklarını ve üçüncü dalganın kaçınılmaz olduğunu belirterek, bu nedenle 15 Aralık'ta yürürlüğe giren sıkılaştırılmış Kovid-19 tedbirlerinin 2 Mart'a kadar uzatıldığını açıkladı.

Kanada, Kovid-19 aşısının ülkede üretilmesi için Novavax firması ile anlaştı
Kanada, Kovid-19 aşısının ülkede üretilmesi için Novavax firması ile anlaştı. Başbakan Trudeau, 'Aşı üretimi için mümkün olduğunca fazla yerli kapasiteye ihtiyacımız var. Bu yüzden aşı geliştirme ve evde üretime yatırım yapıyoruz.' dedi.

Filistin'de Covid-19'a karşı aşılamalar başladı
Filistin'de koronavirüse karşı aşılama kampanyası başladı.

Dünya genelinde Kovid-19 vakalarında iyileşenlerin sayısı 76 milyonu geçti
Türkiye'de de Kovid-19 tespit edilen 2 milyon 379 bin 70 kişi sağlığına kavuştu.

Suudi Arabistan Kovid-19 önlemleri kapsamında 20 ülkeden gelişleri askıya aldı
Kovid-19 virüsünü kontrol altına alabilme ve yayılmasını engelleme çalışmaları kapsamında alındığı kaydedilen karardan vatandaşların, diplomatların, sağlık çalışanlarının ve ailelerinin muaf tutulacağı aktarıldı.
OGÜNhaber