CHP, hatırlatma dozu çağrısında bulunan Sağlık Bakanı Koca’ya salgın süresince kullanılan aşılardan kalan doz sayısını ve kaldırılan önlemlerin vakalara etkisini sordu.
Geçen hafta, koronavirüs vakalarında artış yaşandığı ve son dozun üzerinden altı ay geçtiğinde aşının etkisinin azaldığından bu süre dolmuşsa yeniden aşı olunması gerektiği açıklandı. Bu açıklamaların ardından salgın planlaması hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi hazırlayan CHP’li Gamze Taşcıer, “Ülkemizde bugün itibariyle hangi aşıdan kaç doz bulunmaktadır? Salgının yeniden kendini göstermesi sonrası yeni tedariklerle ilgili girişiminiz bulunmakta mıdır?” diye sordu.
İktidarın salgın planlamasının başından sonuna kadar hatalı olduğunu, altı ay sonra aşı açıklamasının ve alınamayan randevuların bunun en büyük göstergesi olduğunu dile getiren CHP’li Taşcıer, önergede şu sorulara yer verdi:
►Salgınla ilgili ilerleyen süreçte gerçekleşebilecek olasılıklara karşı izlenecek stratejilerin neler olduğu bugünden belirlenmiş midir? Belirlendiyse bunların kamuoyu ile paylaşılması düşünülmekte midir? Paylaşılmayacaksa bunun sebebi nedir?
►Covid-19 salgınının yeniden artışa geçmesi nedeniyle, günlük olarak vaka sayılarını paylaşmaya tekrardan başlayacak mısınız? Günlük veriler paylaşılmayacaksa bunun sebebi nedir?
►Vaka sayısının günlük binin altına düşmesiyle birlikte kalkan önlemler, son süreçte yaşanan artışla birlikte yeniden gündeme alınacak mıdır?
►Salgında yeniden bir artış yaşandığı ve uzmanların sonbaharla birlikte vakaların çok daha hızlı artabileceğine dair görüşleri göz önüne alındığında, 3. doz aşısını olan vatandaşlarımızın sayısının 1. ve 2. doz aşılarını olan vatandaşların yaklaşık yarısı kadar olması nedeniyle ek bir önlem almayı düşünüyor musunuz?
SALGIN SÜRECİ AKIŞINA BIRAKILDI
Önergesi hakkında BirGün’e değerlendirmelerde bulunan CHP’li Taşcıer, “Sağlık Bakanlığı tüm salgın sürecinde olduğu gibi bugün de kapalı kutu olmayı sürdürüyor. Covid-19 salgının yeniden artışa geçtiği uzmanlar tarafından söylenirken Bakan da kabul etmek durumunda kaldı ancak alınan bir önlem yok. Adeta akışına bırakılmış durumda” dedi. İktidarın ve Sağlık Bakanlığı’nın salgın konusundaki stratejisini halkla paylaşması gerektiğini ifade eden Taşcıer, şöyle konuştu: “Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz süreçten bir ders aldı mı, bunu öğrenmek istiyorum ama üzülerek ifade edeyim, hiç sanmıyorum. Olması gereken şudur; tüm olasılıklara karşı stratejilerinizi belirlersiniz ve bunlar gerçekleştikçe hangi adımları atacağınızın planlamasını öncesinden yaparsınız, o gün geldiğinde değil. Bu planları da öncesinde halkla şeffaf bir şekilde paylaşırsınız. Buna göre herkes önlemini alır, hatta vatandaşı daha da dikkatli olmaya iter. Devlet sürpriz yapmaz, planlama yapar.”
DÜNYADA YENİ VARYANT ALARMI
Küresel olarak bakıldığında Avrupa kıtasında birçok ülkede vakalar artıyor. Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya ve Yunanistan bu ülkeler arasında yer alıyor. İngiltere'de geçtiğimiz hafta yaklaşık 2,7 milyon kişinin test sonucu pozitif çıktı. ABD, Brezilya, Meksika, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda'da da vaka sayıları yükselişte. Çin'in kumarhaneleriyle ünlü Macau kentinde, vaka sayısının artması sonucu bir haftalık karantina ilan edildi ve aciliyeti olmayan tüm işyerleri kapatıldı.
ETKİSİ SÜREKLİ ARTIYOR
Covid-19, varyant adı verilen yeni genetik kodlarla insanların karşısına çıkıyor. Omicron bir varyant. BA.4 v BA.5 ise Omicron bağlantılı alt varyantlar. Bu varyantlar ilk olarak yılın başında Güney Afrika'da ortaya çıktı ve şimdi birçok ülkede yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü ilk olarak Nisan ayında BA.4 ve BA.5'i izlemeye başladı.
Bazı ülkelerde bu varyantlar diğer Covid türlerine baskın gelmeye başlamış durumda. Örneğin Portekiz'de BA.5 varyantı baskın halde. İngiltere'de de BA.4 ve BA.5'in etkisi sürekli artıyor. Henüz, bu alt varyantların diğer varyantlara kıyasla ne kadar zararlı olduğuna dair yeterli bilimsel çalışma bulunmuyor.