İletişim Başkanlığı dünya genelinde koronavirüs vakaları hakkında açıklama yaptı. İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkelerdeki vaka, ölüm ve taburcu sayılarını açıkladı.

İletişim Başkanlığı'nın koronavirüs raporu

İşte O rapor;

16 Nisan 2020 saat 20.00 itibariyle, dünya genelinde Kovid-19 kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı 141 bin 913, toplam vaka sayısı 2 milyon 118 bin 713 ve iyileşenlerin sayısı ise 539,000 şeklindedir.

* ABD'de Kovid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 4 bin 931 artarak 30 bin 990'a yükseldi.

* İspanya'da Kovid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 551 artışla 19 bin 130'a çıktı. Ülkede vaka sayısının ise düne nazaran 5 bin 183 artışla 182 bin 816'ya ulaştı.

* İngiltere'de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 861 artarak 13 bin 729 oldu.

* Belçika'da Kovid-19 salgınında vaka sayısı son 24 saatte 1.236 artarak 34 bin 809'a ulaştı.

* İran'da son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 92 artarak, 4 bin 869'a yükseldi. Vaka sayısı ise 1.606 artarak 77 bin 995'e çıktı.

* İran'ın Meşhed kentinde yaklaşık 100 sağlık personeli Kovid-19'a yakalandı.

* Pakistan'da, Kovid-19’a yakalananların sayısı son 24 saatte 520 kişi artarak 6 bin 505 oldu. Ülkede son 24 saatte 17 kişi hayatını kaybederek toplam ölü sayısı 124’e çıktı.

* Japonya'da Kovid-19 vaka sayısı 9 bin 800’e, ölü sayısı 195’e yükseldi.

* Japonya’da, Kovid-19’a karşı 6 Mayıs'a kadar ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildi.

* İsrail'de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 140'a, vaka sayısı ise 12 bin 591'e yükseldi.

* Kovid-19 vaka sayısı Güney Afrika'da 2 bin 506'ya, Mısır'da 2 bin 505'e, Cezayir'de 2 bin 160'a, Fas'ta 2 bin 24'e ve Tunus'ta 780'e ulaştı.

* Kuveyt Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 119 kişide daha Kovid-19 tespit edilmesiyle ülkedeki toplam vaka sayısı 1.524'e çıktı.

* Umman Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 109 kişide daha Kovid-19 tespit edilmesiyle ülkedeki vaka sayısının 1.019'a ulaştı.

* Libya'da hükümete bağlı Hastalıklarla Mücadele Ulusal Merkezinden yapılan açıklamada, son 24 saatte ülkede 13 kişide daha Kovid-19 tespit edildiği ve toplam vaka sayısının 48'e yükseldi.

Türkiye'de koronavirüs gelişmeleri
* 16 Nisan 2020 saat 20.00 itibariyle Türkiye’de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 4.801 pozitif vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 74.193’e ulaştı. Bugün yapılan test sayısı 40.427 olarak gerçekleşirken, toplam test sayısı 518.143’e ulaştı. Bugün vefat eden vatandaşlarımızın sayısı 125 olurken, toplam vefat sayısı 1.643 olmuştur. İyileşen vatandaşlarımızın sayısı son 24 saatte 1.415 olurken, toplam iyileşen sayısı 7.089’a ulaştı.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Biz Bize Yeteriz Türkiyem" sloganıyla başlattığı Milli Dayanışma Kampanyası'nda bugüne kadar 1 milyar 689 milyon 101 bin 146 liralık bağış toplandı.

* Çukurova Üniversitesinden bilim insanlarının Kovid-19'un tedavi sürecinde alternatif oluşturabilecek yeni bir etken madde geliştirmeyi başardığı duyuruldu.

* Yükseköğretim ve sağlıkta şiddet düzenlemelerini içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

* Afrin’de Hatay Valiliği koordinasyonuyla tıbbi maske atölyesi kuruldu.

* Sağlık Bakanlığınca, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında görev yapan sağlık personeli için mobil "Ruh Sağlığı Destek Sistemi" (RUHSAD) uygulaması başlatıldı.

* Kosova'da yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede sosyal refahın korunması amacıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından ihtiyaç sahibi bin 600 aileye gıda yardım paketleri dağıtıldı.

Resmi Açıklamalar

* Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Günde 40.000 test hedefini aştık. Vaka sayısında artış öngörülebilir düzeyde kaldı. Yoğun bakım desteğine ihtiyaç duyan hastalarda seyir kontrol altında. Yeni iyileşen hasta sayımız 1.000'in üzerinde. İki gücümüz var: Tedbir, tedavi. Gücümüzü kullanalım.”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: "Türkiye'de deprem, sel ya da virüs gibi belirli konularla mücbir sebeplerle karşılaşıldığında bunun tedbirinin alınıp mevzuatın uyumlulaştırılması gerekiyor. Bu, sadece tedbir amaçlı olup yazın 2 ay ya da 3 ay boyunca telafi eğitim yapılacağı, ders yapılacağı anlamını asla taşımıyor. Bunu fazla zorlamamak lazım. Biz televizyonla eğitim yapıyoruz ve çocuklarımızın okuldan soğumasını engelliyoruz. EBA'da da çalışmalar yapıyoruz, bazı eksikliklerimizi de bu şekilde gideriyoruz. Üçüncü aşamada da telafi eğitim yapacağız. Diyelim ki bizim 2 ay boyunca okullarımız tatil oldu. Biz okulların tatil olduğu süre kadar telafi eğitim yapmayız. Telafi eğitimi tamamlayıcı bir eğitimdir, televizyonla beraber EBA ile beraber yapmaya çalıştığımız hızlandırıcı bir çalışmadır. O yüzden de 'Yazın 2 ay boyunca okullar açık olacak, eğitim olacak.' yorumu kesinlikle doğru değil."

"Ülkedeki her şehrin durumunu özel olarak görüşüyoruz. Bilim Kurulunun da tavsiyesinin dikkate alınacağı, dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmelerin verilere dayalı olarak ele alınacağı bir ortama bakıp ondan sonra karar vermek. Bu, sadece bir Bakanlığın ya da uzmanın kararı olmayıp Türkiye'nin kararıdır. Bu çerçevede de önümüzdeki haftalarda, günlerde her gün yaptığımız değerlendirmeyi yoğunlaştırıp Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile iletişim halinde 'neyi nasıl yapalım'ın kararını hep birlikte vereceğiz ve bunu da en erken zamanda kamuoyu ile paylaşacağız. LGS ile ilgili şu anda bir tarih değişikliği yok ama koşullar değiştiğinde verilere bakarak bir zaruret olursa bu meseleyi yeniden ele alırız."

"Bizim mucit seviyesinde, yani çeşitli icatlar üzerine kafa yoran, gerçekten buluşlar ve Ar-Ge çalışmaları üzerine kafa yoran ekiplerimiz, öğretmenlerimiz var. Akademisyenlerden de destek alıyoruz. İlk müjde Hatay'dan geldi. Solunum cihazı üretildi. Şu anda akademisyenlerin ve öğretmenlerimizin test edip çalıştığını gördüğ ve kanıtladığı bir cihaz ama bu cihazların bazı süreçleri var. Mesela biz bunu ihraç etmek istesek ya da seri üretime sokup satışa sunmak istesek bazı tescil süreçleri var. Biz bunu maske makinesi için de yaptık. Biz maskeyi şu an üretiyor muyuz? Her gün 100 bin tane üreten makinemiz var. Buradaki şu andaki amaç acil bir amaç. Bunun bilimsel olarak testini yaptık, çalıştığını gördük. Bu konudaki müjdelerimizin de devam edeceğini buradan söylemek isterim.

"Biz aslında her hafta kabine toplantılarında Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Sağlık Bakanımız ve ilgili diğer bakanlıklarımız görüşüyoruz. Bu konu, sadece bakanlıkların ayrı ayrı meselesi değil. Bir bakanlığın alacağı karar, bütün bakanlıkları ilgilendiriyor. O yüzden de sürekli istişare halindeyiz. Her gün görüşmeler halindeyiz, gelişmeleri paylaşıyoruz. Eğer koşullar bunu gerektirirse yani önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde farklı bir durum ortaya çıkarsa ya da çıkmazsa biz de elbette okulların açılmasıyla ilgili kararı gözden geçiririz ve halkımızla paylaşırız. Bu birlikte ele alınması ve değerlendirilmesi gereken bir konu."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: “Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında, gemilerle kılavuz kaptanlar hariç tüm insan temasının kesildi, bu süreçte yaşanacak sıkıntıların önüne geçmek amacıyla da tüm gemi, deniz araçları, gemi adamları ve şirketlerin belgelerinin 3 ay süreyle uzatıldı.”

“Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 85'inin deniz taşımacılığıyla gerçekleşiyor. Bu nedenle denizcilik sektörünü geleceğe taşıyacak stratejiler çok iyi tayin edilmelidir. Bu noktada hükümetlerimiz döneminde 18 yılda önemli atılımlar yapıldı. Elbette denizcilik alanında gerçekleştirdiğimiz daha nice başarı var. Tüm bunları bu kısa zaman dilimi içinde anlatmak mümkün değil. Ancak güçlü bir ekonomi için denizcilik sektörümüzün ne kadar önemli olduğunun farkındayız ve bu sektörümüzün gelişmesi ve korunması hususunda çok hassasız."

"Denizcilik sektörümüzün bu ortamdan en az şekilde etkilenmesi için tüm imkanları kullanıyoruz. Keza bildiğiniz gibi kamu olarak tüm sektörleri desteklemek için, tüm imkânlarımızı seferber ederken özel sektörümüzün de elinden geleni yaptığını biliyoruz. Ancak bilin ki bu sancılı dönemi başarıyla geride bırakacak ekonomik altyapıya sahip bir ülkeyiz."

İletişim Başkanlığı: Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi tüm dünyada etkisini sürdürürken, Türkiye bütün kurumları, sağlık çalışanları, bilim insanları ve vatandaşlarıyla salgına karşı başarılı bir mücadele yürütmektedir. Bu kapsamda ülkemizde Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile birçok tedbir uygulamaya alınmıştır. Salgının önlenmesi noktasında diğer tedbirlerle birlikte 31 ilimizde hafta sonu için ilan edilen sokağa çıkma kısıtlaması da kritik önem taşımaktadır. Devletimiz bu iki gün boyunca halkımızın acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik düzeni sağlamaktadır. Sokağa çıkma kısıtlaması sürecinde medya mensuplarımızın faaliyetlerine devam edebilmeleri ve vatandaşlarımızın gazetelere erişebilmeleri de mümkün olacaktır. Bu kapsamda gazete, radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete basım matbaaları açık olacak, medya kurumlarının yönetici, görevli ve çalışanları faaliyetlerini sürdürebilecektir. Bu süre boyunca gazete dağıtım şirketleri de açık olacaktır. Gazete dağıtımı sadece gazete şirketlerinin ring halinde çalışacak kendi dağıtım araçları, tespit edilecek içme suyu dağıtım bayileri ve Vefa Sosyal Destek Birimleri aracılığıyla evlere servis şeklinde yapılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İçişleri Bakanlığı: 81 il valiliğine, hafta sonu 31 ilde uygulanacak sokağa çıkma yasağı ile ilgili genelge gönderildi.

Hafta sonu ekmek üretiminin yapıldığı fırınlar ile kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları ile eczaneler açık olacak.

Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler sokağa çıkma yasağı sırasında açık olacak.

Kamu güvenliğinin sağlanması ile acil çağrı merkezleri, AFAD ve Kızılay ile Vefa Sosyal Destek Birimleri'nde görevli olanlar yasaktan muaf olacak.

Tarımsal üretimin devamlılığı için gerekli ekim-dikim, sulama-ilaçlama faaliyetleri kapsamında izin verilenler yasaktan muaf olacak.

Ekmek dağıtımının düzenli olması amacıyla vali ve kaymakamların başkanlığında oluşacak komisyon tarafından, her mahalle için dağıtım planı yapılacak.

Uluslararası Resmî Açıklamalar
* Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemesine ilişkin video konferans yoluyla düzenlediği haftalık basın toplantısında, Türkiye'nin Avrupa'da ve dünyada pek çok ülkeye tıbbi ekipman yardımı göndermesine ilişkin soruyu cevapladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile 2 Nisan'da (telekonferans yöntemiyle) yaklaşık 1 saat görüştüklerini anımsatan Kluge, "Özellikle Kovid-19 hakkında konuştuk. Ayrıca, iki yıllık yeni bir anlaşmaya imza attık. DSÖ adına, Türk hükümetinin göstermiş olduğu dayanışma için kendilerine şükranlarımı ilettim." dedi. Kluge, Türkiye'nin başta İngiltere, İtalya, İspanya ve Balkan ülkelerine sağladığı tıbbi ekipman desteğine ilişkin "Hakikaten (Türkiye'nin) sağladığı desteğin tümüyle farkındayız. (Kovid-19) yeni bir virüs, her gün öğrenmeye devam ediyoruz. Bu yüzden dayanışma gösterilmesi çok önemli." diye konuştu. Direktör Kluge, Türkiye'nin gösterdiği dayanışmayı DSÖ Avrupa bölgesinde daha fazla görmeye başladıklarını, bunun da umut verici olduğunu kaydetti.

* Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, Kovid-19’un, "ortaya çıktığı Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde bulunan bir laboratuvardan sızdırıldığı" iddiasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Kovid-19'un, kaynağı ve yayılma şeklinin bilimin konusu olduğunu savunan Cao, bu meselenin bilim adamları ve sağlık uzmanları tarafından araştırılması gerektiğini söyledi. Cao, "Size hatırlatmak istiyorum ki Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri birçok defa Kovid-19 virüsünün laboratuvarda üretildiğine dair herhangi bir kanıt olmadığını belirtti." ifadesini kullandı. Dünya genelinde tanınmış çok sayıdaki bilim adamının "virüsün sözde laboratuvardan sızdırıldığı söylemlerinin" bilime dayanmadığını düşündüğünü aktaran Cao, salgın hastalığının insanlığın ortak düşmanı olduğunu belirtti. Sözcü Cao, uluslararası toplumun, Kovid-19 ile makul şekilde mücadele etttiği sürece zafer kazanabileceğini söyledi.

* Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Suriye'de SDG adını kullanan YPG/PKK'nın sözde siyasi kanadındaki kuruluşlardan "Suriye Demokratik Meclisi"nin basın koordinatörlüğünü yapan İbrahim'in, İdlib halkını hedef alan ifadelerini kınayan yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Avrupa, ABD ve diğer ülkelerin terör örgütü olarak ilan ettiği PKK'ya bağlı Suriye Demokratik Meclisi'nin sözde medya koordinatörünün, Dünya Sağlık Örgütü'nün koronavirüsle mücadele kapsamında İdlib'e yaptığı yardımlara ilişkin sarf ettiği ifadeler, hasta ve ayrılıkçı zihniyetlerini ortaya koymaktadır." denildi. YPG/PKK'lı sözde basın koordinatörünün sözlerinin nefret, öldürme, suç ve teröre teşvik ettiği vurgulanan açıklamada, konunun soruşturulması için Danimarka makamları göreve davet edildi. Açıklamada, "Bu açıklamalar, terör örgütünün (PKK'nın) ve Suriye'deki terör oluşumlarının sivillere yönelik işlediği suçlarla tamamen aynı doğrultudadır. Terör örgütü PKK ve onun ve oluşumlarını kınıyoruz. Bu örgütlerin toprakların asıl sahiplerini göçe zorlayarak işgal ettiği kent ve beldelerden derhal çekilmelerini ve Suriyelileri terör eylemlerinde yakıt olarak kullanmayı bırakmalarını istiyoruz." ifadeleri yer aldı.

* Brüksel'de düzenlenen Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda konuşan von der Leyen, üye ülkelere dayanışma çağrısında bulundu. Von der Leyen, kriz patlak verdiğinde "kimsenin hazır olmadığını" kabul ederek "İtalya'nın en çok ihtiyaç duyduğu zamanda da kimse yoktu. Bu nedenle tüm Avrupa adına kalpten özür diliyorum." dedi. Bu noktadan sonra özür dilemekten ziyade davranışlarda değişikliğe gitmenin önemli olduğuna işaret eden von der Leyen, "Avrupa kısa sürede kendisini korumak için herkesi koruması gerektiğini anladı." diye konuştu. Von der Leyen, Avrupa'nın artık dayanışma içinde olduğunu ve birlikte hareket ettiğini savunarak "Avrupalı olmaktan gurur duyduğunu" ifade etti. "Birlikte hareket ederek yarın daha güçlü olacağız. Avrupa gelecekte çok önemli rol oynayabilir" diyen von der Leyen, tüm yalan bilgi yayan taraflara bunu sonlandırmaları için çağrıda bulunarak doğru bilgi aktarmanın öneminin altını çizdi. Von der Leyen, Avrupa'da kritik tıbbı malzemenin "her yöne nakledildiğini" ve imkanı olan tüm üyelerin birbirine destek olmaya başladığını söyledi. Avrupa'nın artık "farklılıklarını ve bölünmüşlüklerini" geride bırakması gerektiğini kaydeden von der Leyen, "Yeni dünyada cesaret, güven ve dayanışmaya ihtiyacımız var." vurgusunu yaptı.
OGÜNhaber